Yeni bir Anayasa yapmak siyasi partilerin boynunun borcudur

17 Kasım 2014 Pazartesi

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Çorum Belediyesi tarafından düzenlenen “Yeni Türkiye”konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Anitta Otel’de düzenlenen konferansa Çorum Valisi Ahmet Kara, AKParti Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, İl Emniyet Müdürü Salih Erkan Tarancı, İl Müftüsü Mehmet Aşık, AKParti İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan,  Merkez İlçe Başkanı Mustafa Köse, ilçe belediye başkanları, daire müdürleri ve çok sayıda dinleyici katıldı.

Vesayetle mücadelede zor bir döneme girdiklerini, 2010’daki Anayasa referandumunun önemli bir adım olduğunu ama bunun yeterli bir adım olmadığını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “Türkiye’nin bütün sorunlarını çözmek üzere gerçekten iyi çalışılmış ve üzerinde ittifak edilmiş başkanlık sistemli yeni bir anayasayı yapmak siyasetin boynunun borcudur. İstanbul’da camileri nalbant yapan, camileri ahır yapan, Anadolu’nun birçok yerinde samanlık yapan Cumhuriyet Halk Partisi’nden, Allah’a çok şükür kendi genel merkezinde mescit açmaya mecbur kalan bir Cumhuriyet Halk Partisi’ne geldik. İşte yeni Türkiye bu. Herkes milletin istikametini takip etmek zorundadır. Bu eski Türkiye, yeni Türkiye lafı, laf olsun diye söylenmiş bir şey değildir. Yeni Türkiye özlemi, tabir olarak Yeni Türkiye; uzun yıllar çekilen büyük sıkıntıların, büyük ıstırapların, büyük çilelerin sonucu dile getirilen bir temenniydi. Yıllardır bu temenniyi çeşitli alanlarda dile getirdik. Çok şükür artık yeni Türkiye’nin, herkesin dilinde olması fevkalade önemlidir” dedi.

Ak Parti iktidarları döneminde Türkiye’de köklü bir değişimin yaşandığını söyleyen Kurtulmuş, “Türkiye’de, yeni Türkiye istikametindeki en önemli değişim nedir, son 12 yıllık Ak Parti iktidarının yapmayı başardığı değişiklikler nedir derseniz? Sizlere yollardan, köprülerden, savunma sanayiden bahsetmeyeceğim. Çok şükür bunlar da oldu. Bir devlet için en zor şey devletin zihniyetinin değişmesidir. Amiyane tabirle söylüyorum, devletin zihniyetini değiştirmek, deveye hendek atlatmaktan daha zordur. Türkiye’de devletin zihniyeti değişti. Türkiye’de devlet, ceberut devletten kerim devlete doğru yol almaya başladı. Bu önemli ve tarihi bir değişimdir. Her ilde nereye gidersek gidelim vali orada, milletvekili orada, fırından ekmek alan belediye başkanı orada. Devletle millet bütünleşti. Bundan sonra kim iktidara gelirse gelsin, ne olursa olsun millet adına iş yapanlar, milletin arasında olmaya mecbur. Bu büyük bir mesafedir” dedi.

Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisinin Anayasa olduğunun altını çizen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye’nin sivil, katılımcı, demokratik ve sıfırdan bir Anayasa yazmadığı sürece sorunlarını kalıcı olarak çözemeyeceğini vurguladı.Mevcut anayasasının defalarca değiştirildiğini ifade eden Kurtulmuş, “Mevcut Anayasa yamalı bohçaya döndü. Her iktidar Anayasa değiştirme konusunda bir ölçüde kararlılık gösterdi. 2010’daki Anayasa referandumu önemli bir adımdı ama yeterli bir adım değildi. Türkiye’nin bütün sorunlarını çözmek üzere gerçekten iyi çalışılmış ve üzerinde ittifak edilmiş başkanlık sistemli yeni bir anayasayı yapmak siyasetin boynunun borcudur. Ak Parti’nin boynunun borcudur demiyorum. Evet bizim öncelikli hedefimizdir ama bütün siyasi partilerin boynunun borcudur. Eğer siyaset yeni bir anayasa yaparak Türkiye’nin, yeni Türkiye istikametinde ilerlemesindeki engellerini, son tortularını kaldıramazsa inanın şimdiye kadar yapıların tümü heba olabilir” diye konuştu.