Yağlı güreşlere yoğun katılım

31 Ağustos 2016 Çarşamba

Belediyemiz tarafından 8. Geleneksel Yağlı Güreşlerinde başpehlivanlığı Sungurlu’dan Ünal Karaman kazandı. 42 pehlivanın mücadele ettiği Baş kategorisi finalinde bu yılın Kırkpınar Başpehlivanı Recep Kara’yı altın puan uygulamasında yenen Karaman Çorum güreşlerinde baş pehlivanlığı kazandı. Güreşlerde en büyük üç boyda birinciliği Çorumlu güreşçiler kazandılar.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum Yağlı güreşlerinin Türkiye’nin ilk üç organizesi arasına gireceğini söyledi. Başkan Külcü, cumartesi günü yapılan Belediye Yağlı Güreşlerinin açılışında yaptığı konuşmada bu yıl sekizincisini düzenledikleri Çorum Belediyesi güreşlerinin ‘Yiğidin harman olduğu yer’ ünvanına layık olması için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini söyledi. Çorum güreşlerinin Türkiye’nin en büyük üç güreşinden birisi olmasını arzu ettiklerini Kırkpınar’ın artık ayrı bir yeri ve anlamı olduğunu belirten Başkan Külcü ‘Bugün burada 14 boyda toplam 500 civarında pehlivan mücadele edecek. Biz Çorum güreşlerinin Türkiye’de söz sahibi konuma gelmesi için Çorumlu güreş severlere, güreşçilere ve sonrada tüm güreş camiasına inandık. Bu yolda bizleri yalnız bırakmayan başta Güreş Federasyonumuza sonrada tüm Çorumlu güreş severlere en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Çorum Belediyespor bünyesinde kurduğumuz güreş takımı Türkiye’de söz sahibi konumda. Milli takımlar düzeyinde büyük başarılara imza atan güreşçilerimiz ilimizi ve ülkemizi en güzel şekilde temsil etmektedirler. Bizde bu başarıları karşılıksız bırakmadık ve bırakmayacağız’ dedi.

Belediyemiz tarafından bu yıl 8. si düzenlenen Yağlı Güreşlerinde Başpehlivanlı Sungurlu’dan Ünal Karaman kazandı. Çorum Belediyesi güreşlerinde en büyük üç boyda birincilikleri Çorumlu güreşçilerin kazanması dikkat çekerken Baş pehlivanlık finalinde Ünal Karaman, bu yılın Kırkpınar Başpehlivanı Recep Kara’yı puanlamada yenerek mutlu sona ulaştı. Cumartesi günü Nazmi Avluca futbol sahasında kurulan güreş alanında yapılan Yağlı Güreşlere ilgi geçen yıllara göre düşük olduğu gözlendi. Toplam 135 bin lira ödüllü güreşler sabah saat 10’da yapılan tartı ile başlayan güreşler akşam saat 19 sıralarında Başpehlivanlık finali ile sona erdi. Güreşleri bölüm bölüm AK Parti Milletvekili ve TBMM Meclis İdare Amiri Salim Uslu, Vali Necmettin Kılıç, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Belediye Başkan Yardımcıları Zeki Gül, Turan Candan ve Alper Zahir, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Haşim Eğer ile birlikte çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldılar. Küçük boylarla başlayan güreşler baş finali ile sona erdi. 42 baş pehlivanın mücadele ettiği Baş güreşlerinde müsabakalar sonunda bu yılın Kırkpınar Başpehlivanı Recep Kara ile Sungurlu’dan Ünal Karaman finalde karşılaştı. Maçın ilk bölümünde pasif güreştiği gerekçesiyle Ünal Karaman’a sonraki bölümde ise Recep Kara’ya ihtar verildi. Normal sürede iki güreşçide birbirlerine üstünlük sağlayamayınca beş dakikalık süreli maça geçildi. Bu bölümde de iki sporcu puan alamayınca altın puan uygulamasına geçildi. Bu sürenin ilk dakikaları içinde Ünal Karaman rakibine protokole yakın bir noktada Recep Kara’ya hamle yaptı hamle devam ederken seyircilerin üzerine gidilmesi üzerine maçın hakemi düdük çaldı bu sırada Ünal Karaman rakibine bastırdı ve puan aldı. Bu hamlenin ardından kule hakemleri hareketin başladığını ve sonucunda puan alındığını belirterek Recep Kara’nın itirazlarına karşın Ünal Karaman’a bir puan verdi ve maçı kazanan Karaman Kırkpınar Başpehlivanı Recep Kara’yı yenerek önemli bir başarıya imza attı. Final maçının ardından düzenlenen törenle başpehlivanlığı kazanan güreşçilere ödüllerinin verilmesi ile 8. Çorum Belediyesi Yağlı güreşleri sona erdi. Minik1: 1. Serhat Bozkurt, 2. Rüşta Altuntaş, 3. Yusuf Kırat, 4. Sefa Yıldırım. Minik 2: 1. Enes Kalkan, 2. Muharrem Kırçiçek, 3. Emre Yazıcı, 4. B. Neşet Keskin. Teşvik 1: 1. Hamza Duman, 2. M. Can Damatoğlu, 3. Hüseyin Gümüş, 4. Taner Garip. Teşvik: 1. Hasan Taha Küçük, 2. Mehmet Kırat, 3. Emircan Uçurum, 4. Burak Yaman. Tozkoparan: 1. Eren Kalkan, 2. Emre Can Demirel, 3. Kadir Güreşen, 4. Cavit Acar. Ayak: 1. Murat Yazıcı, 2. Yasin Havyar, 3. E. Kaan Sökelen, 4. A. Faruk Uygur. Deste Küçük Boy: 1. Özgür Yiğit, 2. Salih Daşçı, 3. M, Tayyip Küçük, 4. Hakan Danış. Deste Orta Boy: 1. Resul Yılmaz, 2. Vural Aslan, 3. Mustafa Karagöz, 4. Bayram Doğan. Deste Büyük Boy: 1. Alparslan Tekmen, 2. Osman Tokgöz, 3. Mücahit Alkaç, 4. Mustafa Top. Küçük Orta Küçük Boy: 1. İbrahim Çamyar, 2. Ayhan Ural, 3. Kamil Ayaz, 4. Onur Susuz. Küçük Orta Büyük Boy: 1. M. Alparslar Temizci, 2. Gürkan Balcı, 3. Hasan Kuru, 4. Yusuf Minta. Büyük Orta: 1. Rasim Saraç, 2. Hüseyin Koçak, 3. Ümit Özcan, 4. Mesut Aşkın. Baş Altı: 1. Ömer Faruk Kalender; 2. Faruk Kambur, 3. Mustafa Cebeci, 4. Uçer Dere. Baş: 1. Ünal Karaman, 2. Recep Kara, 3. Hamza Köseoğlu, 4. Murat Gençtürk.