Velipaşa Hanı'nda restorasyon başlıyor

12 Ocak 2017 Perşembe

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, tarihi Velipaşa Hanının restorasyonunun Mayıs ayı içerisinde başlayacağını söyledi.

Çorum`daki ender sayıdaki tarihi eser arasında yer alan tarihi han restorasyonunun ardından butik otel, restoran ve kafetarya olarak hizmet verecek.Tarihi eserlerin yaşatılması, kullanılması ve gelecek nesillere aktarılması için gayret ettiklerini söyleyen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “150 yıllık geçmişi olan bu eserimizi yeniden Çorum`un kültür mirasına yeniden kazandıracağız. Mayıs ayında restorasyona başlamayı hedefliyoruz. En fazla bir yıl içerisinde restorasyonu tamamlama gibi hedefimiz var. 2018 yılının ortalarında Velipaşa Hanı günlük hayatımızın bir parçası olarak tekrar Çorum`a kazandırılmış olacak. Restorasyon için 5 ila 6 milyon liralık kaynak kullanma ihtiyacı var. Bunun 1 milyon liraya yakın maliyetini Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı`nın desteğiyle kullanmış olacağız”; dedi.

Diğer tarihi yapılar da restore edilecek

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, eski polis karakolu, Çorum Kalesi, tarihi Dikiciler Sokağı ve Güpür hamamı ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

Külcü, “Eski polis karakolu veya İmam Hatip binası olarak bilinen tarihi yapıyla ilgili çalışmamızda devam ediyor. Orada kamulaştırma işlemleri tamamlandı. Orada da 3 yıllık bir çalışmamamız var. Kuruldaki işlemler tamamlandı.Onay alındı. Kamulaştırma yapılan alanın etrafındaki eski yapılar boşaltıldı. Orası geniş bir alan haline getirildi. Velipaşa Konağının yanında ikinci konağı da bir yıl içerisinde restore ederek yeni bir eser kazandırmış olacağız. Kale`de de Çorumlular ve turistler için uğrak alanı olacak bir proje için çalışma yürütüyoruz. Dışında da etrafındaki surların restorasyonu meselesi var. İçini ve surları birlikte değerlendirdiğimiz 8-10 milyon liralık bir bütçe ortaya çıkıyor. Kalkınma Ajansıyla orada bir işbirliği yürütüyoruz. Güdümlü proje desteğiyle proje maliyetinin yüzde 75`ini ajanstan karşılamayı düşünüyoruz. Herhangi bir mani olmazsa kalemizin restorasyonunuda kalkınma ajansının desteğiyle halledeceğiz. Dikiciler Sokağı restorasyonu zor bir iş değil. Maliyeti yüksek de değil. Hemen yapabiliriz. Yaptığımız restorasyonunun etrafıyla uyumlu ve bütünlük içerisinde yapılıyor olması lazım. Güpür Hamamını yok sayarak dikiciler sokağında yapılacak çalışma güdük bir çalışma olur. Yapacağımız çalışma bir restorasyon değil dükkanların tadilatı, tamiratı gibi bir çalışma olur. Bunun için Güpür Hamamıyla ilgili mülk sahiplerine çağrı yapıyorum. Arzu ederlerse kendileri restore ettirsinler. Biz proje maliyetlerini karşılayalım. İsterlerse gelsinler makul bir bedelle Çorum Belediyesi`ne versinler. O eserin gözümüzün önünde yok olup gitmesine mani olalım.”; dedi.