TÜRKİYE VE ÇİN, DÜNYANIN YÜKSELEN YILDIZLARIDIR

16 Mart 2013 Cumartesi

KOSGEB İl Müdürlüğü ve Türk-Çin İpek Yolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği’nin (TUÇİDER) organizasyonunda Çorum`a gelen Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ekonomik ve Ticaret Ataşeliği Müsteşarı Zhu Guangyao ve beraberindekiler Belediye Başkan Yardımcısı Turhan`ı ziyaret etti.

Müsteşar Yardımcısı Guo Fang ile TÜÇİDER Yönetim Kurulu Başkanı Çin Devlet Konseyi Kongresi 11. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Zeyneş İsmail, TÜÇİDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Demokan Eren, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan`ı ziyaret ettiler.

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ekonomik ve Ticaret Ataşeliği Müsteşarı Zhu Guangyao ziyarette yaptığı konuşmada Türkiye`yi çok sevdiğini, iki ülke arasında ekonomik ilişkilerin gelişmesi için elinden geleni yapacağını söyledi. Müsteşar Zhu Guangyao, Çin ve Türkiye`nin tarihte öne çıkan ve güçlü iki ülke olduğunu söyledi. Guangyao, Avrupa`nın kalkınmasına Türkiye`nin önemli bir güç olacağının altını çizerek “Çorum`dan Çin`e açılmak isteyen, mal satmak isteyen iş adamlarına her türlü yardımı sağlayacağız”; dedi.

Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan da ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirterek, 3.700 yıllık Hitit uyarlığına ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Çin`in devlet olarak da medeniyet olarak da kendilerini heyecanlandırdığını vurgulayan Candan, “Çin medeniyeti kadim bir medeniyettir. Hint medeniyeti ile Çin medeniyeti medeniyetlerin ortaya çıktığı yerdir. Son 20-30 yıldır Çin ismini çok fazla duyuyoruz. Bunun ekonominin gelişmesinde çok büyük bir önemi var.”; dedi.

Türkiye`nin hızlı bir gelişme ivmesi yakaladığına vurgu yapan Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, “Umuyoruz ki bu yüzyıl Asya`nın yüz yılı olacak. Türkler gelişiyor, Türkiye, Hindistan, Çin gelişiyor. Gelişen ülkelerin birbirleri ile iş birliği yapması ülkelere fayda sağlayacaktır. Sizler Çin`i nasıl görüyorsanız bizler de öyle görüyoruz. Çin`deki gelişmeyi sadece Türkiye değil tüm dünya hayranlıkla izliyor. Hem ekonomik hem de turistik anlamda Çinlileri ülkemize ve özellikle Çorum`a bekliyoruz. Sivil toplum kuruluşlarımıza üstlenmiş oldukları bu güzel misyondan dolayı teşekkür ediyorum”; dedi.