TEVELLÜD; 1315 KALANLARIN SAVAŞI AĞLATTI

20 Mart 2013 Çarşamba

Belediyemiz tarafından Çanakkale Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen `Tevellüd; 1315 Kalanların Savaşı` adlı tiyatro oyunu izleyenlere duygulu anlar yaşattı.

Devlet Tiyatro Salonu`nda düzenlenen programa Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Vali Yardımcısı Zülkarnin Öztürk, Başkan Yardımcısı Zeki Gül ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tokat yöresine ait, günümüzde de oyun havası olarak çalınan “Hey Onbeşli”; türküsünün gerçek anlamının anlatıldığı tiyatro oyununda Çanakkale Savaşı`nın nasıl kazanıldığı dramatik bir oyunla sahnelendi. Çanakkale Savaşı`na katılan 15 yaşındaki çocuk askerlerin arkasından yakılan ağıtın da canlandırıldığı `Tevellüd; 1315 Kalanların Savaşı` adlı tiyatro oyunu izleyenlerden tam not aldı.

Tiyatro oyunu sonrası bir konuşma yapan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, tiyatro oyununu kendilerini bir kez daha düşünmeye sevk ettiğini, çok öğretici ve etkileyici bir oyun olduğunu belirterek “Japonlar çocuklarını nasıl Hiroşima`ya, Nagazaki`ye götürüyorlarsa oradaki yaşananları unutturmamak için çocuklarını nasıl eğitiyorlarsa bizler de Çanakkale`de olanları çocuklarımıza iyi öğretmemiz gerekiyor. Bu konuda belediye olarak yapılması gerekeni yapmak için gayret gösteriyoruz.”; dedi.

Çanakkale Zaferi`nin nasıl kazanıldığının iyi anlatılması gerektiğini ve bir Tokat türküsü olan Hey Onbeşli türküsünün bir oyun havası olmadığını herkesin bilmesi gerektiğini kaydeden Başkan Külcü, “Hey Onbeşli türküsü dinlendiğinde yüreklere kan damlatan bir eser bir ağıttır. Analar yavrularını gönderirken gitsinler de hemen gelsinler diye göndermediler. Gitsinler Anadolu`ya taş olsunlar, Anadolu`ya toprak olsunlar, toprağı vatan yapsınlar, vatanda bayrak olsunlar diye gönderdiler. Çanakkale`de yedi düvele karşı bir zafer kazanıldı ise bu inançla bu ruhla kazanıldı. Bir iman gücü ile kazanıldı. Oraya giden herkes de döneceğim diye gitmedi.”; dedi.

Bugün Türkiye`de al bayrağın gölgesi altında huzurla yaşamalarının Çanakkale`de koyun koyuna yatan Diyarbakırlının, İstanbullunun, Tokatlının, Bitlislinin, Ağrılının koyun koyuna yatmasından dolayı olduğunun altını çizen Başkan Külcü, “Eğer onlar ayrılık gayrılık içinde olsalardı, bugün Anadolu vatan olmazdı. Meclis açıldığında Atatürk onu söylemedi mi? Türkiye tek bir milletten müteşekkil değildir. Türkiye Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Arnavutuyla, Boşnağıyla hepsinden mürekkeptir. Bunları bir arada tutan da Anasır-ı İslamiye`dir. O ruhu kaybetmemiz gerekir. O ruhu kaybettiğimizde bugünkü seyrettiklerimizden hiç bir şey anlamayız. Siz değerli halkımıza bu anlamlı günde bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyorum.”; dedi.