32°C parçalı bulutlu

32°C parçalı bulutlu

TAM 140 YIL SONRA GELEN BULUŞMA

12 Temmuz 2011 Salı

Belediyemiz, Romanya`da yaşayan Kırım Türkleri ile Alaca`da yaşayan Kırım Türklerini bir araya getirdi. 31. Uluslararası Hitit Fuar ve Festivali nedeniyle Çorum Belediyesi`nin davetlisi olarak Çorum`a gelen Romanya Köstence Halk Oyunları ekibi, Belediye Başkan yardımcısı Zeki Gül`ün çabalarıyla Alaca`nın Kalecikkaya köyünde yaşayan akrabalarıyla tam 140 yıl sonra buluşturdu.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Çorum Başkan Yardımcısı Zeki Gül`le birlikte Kalecikkaya köyüne giden Romanya Köstence Halk oyunları ekibinin burada kendileri gibi Kırım Türkü olan köy halkıyla buluşmasında duygulu anlar yaşandı.

Kalecikkaya Köyü Sosyal ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Şükrü Bilgili, 1783 yılında Rusların Kırım`ı işgal etmesi sonrası baskılar nedeniyle Kırım Türklerinin Romanya`ya göç etmek zorunda bırakıldığını belirterek yine Rusların daha sonra Romanya`yı işgal etmesi nedeniyle bazı Kırım Türklerinin baskılar sonucu özelliklede 1850 yılından sonra Anadolu`ya göç ettiğini göç eden bir kısım Kırım Türkünün ise şu anda ismi Kalecikkaya olan köyün bulunduğu bölgeye yerleştiğini söyledi.

Kırım Türklerine Tatar dendiğini hatırlatan ve aynı zamanda Çorum`da var olan tek Kırım Türkünün kendi köyleri olduğunu vurgulayan Şükrü Bilgili, bu durumun kendileri açısından ayrı bir önem taşıdığına değindi.

Romanya Köstence Halk Oyunları ekibi lideri ve Tatarlar Derneği Eğitim Komisyonu başkanı Zülfiye Seyidali bu ekibin tamamının Romanya`nın Köstece iline bağlı Kobadin köyünde yaşadıklarını belirterek, bu buluşmanın çok anlamlı olduğunu şu anda duygu dolu anlar yaşadıklarını söyledi.

Romanya Köstece ekibi köyün girişinde Köy Muhtarı Vahdettin Seçil, Kalecikkaya Köyü Sosyal ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Şükrü Bilgili ve çok sayıda köy halkı tarafından karşılandı.

Kalecikkaya köy halkı binlerce kilometre uzaktan gelen akrabalarını en iyi şekilde ağırlamak için çaba sarf ettiler. Yine aynı gün köyde düğün olması adeta buluşmanın da düğün havasında geçmesine vesile oldu.

Alaca Kalecikkaya köyü halkı Romanya`dan gelen kendileri gibi Kırım Türkü (Tatar) olan konuklarına çiğ börek ikramında bulundu.

Kalecikkaya muhtarı Vahdettin Seçil, çiğ böreğin Tatarların milli yiyeceğini olduğunu belirterek bu anlamlı günde konuklarına milli yiyeceklerini ikram etmelerinin daha uygun olacağını düşündüklerini söyledi.

Kendileri gibi Kırım Türkü olan Kalecikkaya köyünü ziyaret eden Romanya Köstence Halk oyunları ekibi gelin ve damada bir buket çiçek takdim edip yine Romanya`dan getirdikleri kahve fincan takımı hediye ettiler.

Gelin ve damada bir ömür mutluluklar dileyen Romanya Köstence Halk Oyunları ekibi lideri ve Tatarlar Derneği Eğitim Komisyonu başkanı Zülfiye Seyidali, bu güzel ana şahit olmanın kendilerini ziyadesiyle memnun ettiğini ifade etti.

Tam 140 yıl sonra gerçekleşen buluşmayı sağlayan Çorum Belediyesi, Kırım Türklerinin taktirini aldı.

Kalecikkaya Köyü Sosyal ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Şükrü Bilgili, Kalecikkaya muhtarı Vahdettin Seçil ve Romanya Köstence Halk Oyunları ekibi lideri ve Tatarlar Derneği Eğitim Komisyonu Başkanı Zülfiye Seyidali, bu buluşmayı sağlayan Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve buluşmanın gerçekleşmesine bizzat katılan Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül`e teşekkür ettiler

31. Uluslararası Hitit Fuar ve festivali nedeniyle ilimizde bulunan Romanya Köstence Halk Oyunları ekibinde anne kız dayanışması.

Alaca`nın Kalecikkaya köyünde 140 yol sonra akrabalarıyla buluşan Romanya Köstence Halk Oyunları ekibinde anne Güler İdris ve kızı Helida İdris yer alıyor. Halk oyunları ekibinin kurulduğu günden bugüne birlikte olduklarını belirten anne kız İdrisler bunun tarif edilemeyen bir mutluluk olduğunu söylediler.