32°C parçalı az bulutlu

32°C parçalı az bulutlu

SEMT PARKLARI ÖZLENEN GÖRÜNÜME KAVUŞTU

5 Aralık 2012 Çarşamba

Semt parkları ile ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “Çocuklarımızın bedensel gelişimi ve mahalle içi arkadaşlık ve komşuluk kültürünün gelişmesi açısından önem verdiğimiz projelerimizden biriside semt parklarımızdır.

2009 yılından beri semt parkları içinde yoğun bir şekilde çalışmaktayız. Bu konuda önümüze büyük bir hedef koyduk”; dedi.

2009 yılı başında Çorum`da 103 tane semt parkının bulunduğunu belirten Külcü, “Bunların birçoğuna park diyebilmek için adeta şahide ihtiyaç vardı. Bir salıncak, bir tahterevalli al sana park ya da bir kameriye, bir salıncakla yapılmış parklar söz konusu idi.

Şimdi her yeri Çorum`a ve Çorumlu`ya yakışır şekilde yeniliyor ya da yeni yapıyoruz”; ifadelerini kullandı.

Şu ana kadar 31 park görüntülü yerin gerçekten park haline getirildiğini, 32 tane de yeni alanda park çalışması gerçekleştirerek 63 sayısına ulaştıklarını açıklayan Belediye Başkanı Külcü, 2013 yılında ise en az 40 tane daha yaparak bu sayıyı 103`e ulaştıracaklarını kaydetti.

Külcü, “Eskiyen, yıpranan ve işlevselliğini yitiren çocuk oyun alanları yeniden düzenlenerek; yeni oyun grupları, kauçuk zeminler ve kum havuzları yapılmış, oturma grupları, çöp kutuları ve bitkilendirme çalışmaları ile desteklenmiş, çocuklarımızın-ailelerimizin zevkle ve huzurlu bir ortamda eğlenebilecekleri ve dinlenebilecekleri mekanlar haline dönüştürülmüştür”; dedi.

Şehrimizi dört mevsim rengarenk çiçeklerle donatıyoruz. Mevsimine göre yazlık ve kışlık çiçekler dikerek hemşehrilerimize 12 ay boyunca baharı yaşatıyoruz. Şehrimizin değişik bölgelerinde yer alan caddelerimizde bulunan refüj ve kavşaklar için projeler hazırlıyor, çiçek parterleri oluşturuyor; itina ile seçilen bitki ve çiçek türlerini bu alanlara dikiyoruz.

Hürriyet Parkı gibi her kesimden insana hizmet veren parklarımıza her mevsim dikilen rengarenk çiçekler büyük ilgi uyandırmaktadır. Ayrıca 2012 yılında dikilen 203.000 lale soğanı ile şehrimizi lalelerle donattık.

Özellikle Yunus Emre parkı gibi halkımızın tüm rekreasyon ihtiyacını karşılayan parklarımız nisan ayında tam bir görsel şölen yaşandı. Yıllara göre dikilen çiçek miktarına bakıldığında göreve geldikten sonra her yıl bir önceki yıla göre çok yüksek yüzdeli bir artışla daha fazla çiçek dikiyoruz. 2009 yılından bugüne kadar toplam 258 bin 500 adet çeşitli türlerde çiçek dikildi. Yine aynı dönemde toplam 100 bin 474 adet ağaç dikimi yapıldı.

EPDM Yürüyüş Yolu çalışmaları

Daha önceleri parklarda tuğla tozundan yapılan yürüme yollarını, EPDM dediğimiz kauçuk yürüme yolları ile değiştirdik. Mehmetçik Parkı, Kültür Park, Rüstem Eren Parkı ve Bosna Parkı’nda yaptığımız kauçuk yürüme pistlerinin uzunluğu 2574 metredir. Yeni yaptığımız kauçuk yürüme pistleri ile halkımızın sağlıklı ve konforlu bir ortamda spor ve yürüyüş yapmalarına olanak sağlanmıştır. Şehrimizin değişik yerlerinde yaptığımız parklarda toplam 12.941 m2 EPDM yürüme yolu mevcuttur. Kiremit Tozlu yürüyüş yolu miktarı 19.267 m2’dir. Kiremit tozlu yürüme yollarını da bir program dahilinde EPDM yürüme yolu yaparak halkımızın kullanımına sunmuş olacağız.

Küçük Sanayi Sitesi’nde 110 dönüm alanda peyzaj ve yeşil alan düzenleme çalışmalarımız devam etmektedir. KSS’de çalışma yapılacak alanlarda zemin toprağı alınarak yerine bitkisel toprak ve gübre serimi yapıldı. Bu çalışmalardan sonra da çimlendirme ve ağaç takviyesi yapıldı. Fidan Dikimi ve çimlendirme yapılan alanlara sulama hattı döşenmiştir. Yaptığımız tüm bu çalışmalarla KSS’nin çehresini değiştirmiş, sanayi esnafımıza rahat ve huzurlu bir ortamda çalışma olanağı sunulmuştur.

Sulama Çalışmaları

Şehrimize rengarenk çiçekler dikerek, yemyeşil çimler ekerek oksijen deposu ağaçlar dikerek kentimizi daha yaşanabilir hale getiriyoruz. Diktiğimiz ağaçlar, çalılar, çiçekler ve ekilen çimlerin sulama sorunlarının çözümü için bu alanlara yarı ve tam otomatik sulama ile damlama sulama sistemleri kurduk. Yaptığımız bu sistemle birlikte işgücü bakımından da büyük oranda tasarruf sağladık. Yıl sonuna kadar 39.550 metre damlama sulama, 11.200 m2 yarı otomatik sulama ve 30.100 m2 tam otomatik sulama sistemi döşenmiş olacaktır.