31°C parçalı az bulutlu

31°C parçalı az bulutlu

ŞEHİR VE ŞEHİRCİLİK SEMPOZYUMU BAŞLADI

2 Ekim 2012 Salı

Belediyemiz tarafından “Şehir ve Medeniyet”; sempozyumlarının üçüncüsü olan Uluslararası Cumhuriyet`ten Günümüze Şehir ve Şehircilik sempozyumu başladı. Sempozyumun açılışına Çorum Valisi Sabri Başköy, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum`un bir medeniyet, tarih ve kültür kenti olduğunu belirterek, bu tür sempozyumların artarak devam edeceğini dile getirdi.

Çağdaş belediyecilik anlayışının bir gereği olarak kültür hayatında şehirciliğin önemi üzerinde durduklarını kaydeden Külcü, “Bu bağlamda ilkini 2009 yılında düzenlediğimiz Şehir ve Medeniyet sempozyumlar serisinin üçüncüsünü düzenliyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz”; dedi.

Çorum`un tarihte olduğu gibi günümüzde de geçiş ve bağlantı yolları üzerinde bulunan değişime açık olduğu kadar kültürel değerlerini de korumasını bilen istikrarlı bir şehir olduğunu belirten Külcü, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Geçen yılki Emniyet istatistiklerine göre en güvenilir şehirler sıralamasında ilk sırayı almıştır. Bu güven ortamı ve istikrar, sosyal değişimin ve kültürel duyarlılığın dengeli bir şekilde yaşatılabilmesi için vazgeçilmez bir unsurdur. Bu unsura sahip olduğumuzu düşünüyorum.

Bunu sosyal, ekonomik ve kültürel gelişme politikaları izlemelidir. Yerel yönetim, sanayi, iş adamları ve üniversite gerek kendi alanlarında ve gerekse birbiriyle işbirliği içerisinde çalışarak şehrimizin aydınlık geleceğini inşa etmede büyük sorumluluk taşımaktadırlar. Her geçen gün ilgili kurumların iyi niyetli yaklaşımlarıyla bu işbirliği güzel sonuçlar vermektedir.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, sempozyum açılışında Kültür Sitesi ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Başkan Külcü, uzunca bir süredir tartışma konusu olan ancak bir türlü cesaretle üzerine gidilemeyen Kültür Sitesi sorununu en barışçıl ve rasyonel yaklaşımla çözmek üzere olduklarını ifade ederek Kültür Sitesi`ni yıkarak yerine 2013 yılı içerisinde park yapacaklarını vurguladı.

Kunduzhan Mahallesi Devane Bölgesi`nde uyguladığımız Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında üç aşamada tamamlanacak bir çalışmayı TOKİ ile birlikte başlattık. İlk etapta 440 konutun yapımına başladık. 2. Etapta gecekondu sahipleriyle anlaşmaya vararak bölgedeki kamulaştırma çalışmalarımızı tamamlamış bulunmaktayız. 3. Etap için ise mülk sahipleriyle görüşmelerimize başladık. Bu çalışma tamamlandığında Devane Bölgesi, modern ve konforlu konutların bulunduğu, yeni yaşam alanlarının oluştuğu birinci sınıf bir cazibe merkezi haline gelecektir.

Başkan Külcü, sempozyum açılışında spor alanında yaptıkları çalışmalarla ilgili de bilgi verdi. Her mahalle için yürüyüş yolları ve spor alanları oluşturduklarını, kentlerin rekabetinde şehri bir adım öne çıkarmanın yollarından bir tanesinin de büyük spor tesisleri olduğunun altını çizen Başkan Külcü, “Bugün iftiharla takip ettiğimiz üzere Türkiye bu anlamda ciddi bir yenilenme yaşıyor. Biz de Çorum Belediyesi olarak şehir merkezindeki tüm büyük spor tesislerini Karadeniz yolu üzerine yani çevre yolu kıyısına taşıyacağız.”; dedi.

Terminallerin şehirlerin kişiliğini ve gelişmişlik düzeyini yansıtan önemli mekanlar olduğunu belirten Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, otobüs yolculuğu yapan kişi için şehrin ilk algı noktasının da terminaller olduğunu belirtti.

Mevcut terminalin gerek görsel olarak gerekse kapasite olarak gelişen Çorum`a yakışan bir görünümden uzak olduğunu kaydeden Külcü, “Çevre Yolu kenarında yapımına başladığımız yeni terminal ise Çorum`un dışa açılan penceresi olacaktır”; dedi.