Sebze Hali, Ekim ayında hizmete giriyor

21 Haziran 2013 Cuma

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Belediye Meclis üyeleri ile birlikte yeni Sebze Hali’nde incelemelerde bulundu.

Belediye Başkan Yardımcıları Turhan Candan ve Alper Zahir, Meclis üyeleri İsmail Akgöz, Abdülaziz Layık, Mustafa Dalamanlı, Ünal Köse, Ahmet Özler, Sadık Örgel, Yusuf Şişman, Murat Çağlar, Ali Rıza Ünal’ın da hazır bulunduğu inceleme gezisine hal esnafı da katıldı.

Yeni Sebze Hali inşaatında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkan Külcü Yeni Sebze ve Meyve Hali’ni Ekim ayı başında hizmete sunmayı planladıklarını ifade etti.

2009 yılında göreve gelmeden üzerinde en çok durdukları konulardan birisinin de Çorum’a yeni bir sebze hali yapılması olduğunu belirten Başkan Külcü, “Yeni Sebze Hali yapılması konusunda atılacak adımların hem şehrimizi hem de esnafımızı rahatlatacağını biliyorduk. O nedenle göreve gelir gelmez kolları sıvadık ve gerekli adımları vakit kaybetmeden attık. Bugün Yeni Sebze ve Meyve Hali’nde son aşamaya geldik. İnşallah bu yıl Ekim 2013’te Sebze Hali esnafımız yeni dükkânlarında ticaretlerini yapacak” dedi.

4 yıl öncesinde toptan sebze ve meyve satışı yapan 12-13 dükkândan sadece 5-6 esnafın aktif olarak çalıştığını belirtine Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “Meyve ve sebze satışlarının büyük çoğunluğu kayıt dışı olarak yapılıyordu. Öyle ki, Akdeniz’den yüklenen kamyonlar doğrudan pazarlara geliyor ve ürünler satışa sunuluyordu. Bu ticaret akışında devletin denetim imkânı kalmıyordu. Toptan sebze ve meyve satışının yeri Çorum Belediyesi Sebze ve Meyve Hali’dir’ diyerek işe başladık.” dedi.

Mevcut Sebze halinin 9 bin metre2 açık, 4 bin metre2 de kapalı olmak üzere toplam 13 bin metre2 alanda hizmet verdiğini ifade eden Başkan Külcü, “Esnafımızın kendi imkanları ile kurduğu soğuk hava depoları dışında yetersiz kalan dükkanlarımızın büyüklüğü 65 metre2 civarındaydı. Bu tabloyu gördükten sonra vakit kaybetmeden düğmeye bastık. Önce projeyi hazırladık sonra ise ihalesini yaparak inşaat aşamasına geçtik.  50 dönüm alan üzerine kurulan Yeni Sebze ve Meyve Hali’nin yapım maliyeti 6 milyon TL. Yüklenici firma yeni hal binalarını 2013 yılı Ekim ayı başına kadar teslim edecek. 12 bin 600 metrekaresi kapalı alana sahip yeni halde eski halin 3 katı büyüklükte, yani 170 metrekare büyüklükte dükkanlar yapıyoruz. Kompleks içinde 34 dükkan, 4 soğuk hava deposu, giriş kısmında kantar, restoran, çay ocağı, idari ofisler, toplantı salonu ve iki adet laboratuar yer alacak. Çorum’un yanı sıra çevre il ve ilçelere de hitap edecek olan yeni halimiz Samsun dışında diğer çevre illere de örnek olabilecek bir yapıda olacak. Esnafımızın tüm ihtiyaçlarına cevap verecek yeni halin Çorum’a hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

Çorum Hali Türkiye’de en iyi ilk 5 Hal arasında

Çorum Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği yönetim kurulu üyeleri, yeni hal inşaatından memnun olduklarını açıkladılar.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün yeni hal inşaatında yaptığı incelemelerde hazır bulunan Çorum Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Yöneticileri Murat Laçin, İbrahim Koloğlu ve İsmail Sungur, yeni hal binasıyla son derece çağdaş ve modern bir mekana kavuşacaklarını ifade ederek, yeni Çorum Hali’nin Türkiye’de ilk 5 hal arasında yer alacağını söylediler.

Çorum Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Yöneticileri Murat Laçin, İbrahim Koloğlu ve İsmail Sungur, haldeki haksız rekabetin önlenmesi başta olmak üzere kendilerine son derece modern bir mekan kazındırılması konusunda verilen büyük ve özverili çabalardan dolayı Belediye Başkanı Muzaffer Külcü başta olmak üzere tüm belediye yetkililerine teşekkür ettiler.

Tüketiciler de düşünülmeli

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Yusuf Şişman da yaptığı konuşmada halde yapılan yeni düzenlemelerde hal esnafı ve üreticiler kadar tüketicilerin de düşünülmesi gerektiğini dile getirdi.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün yeni hal inşaatında yaptığı incelemelere CHP Belediye Meclisi Grup Başkanı Sadık Örgel, CHP Belediye Meclis Üyesi Sefa Köse ve Murat Çağlar ile birlikte katılan Yusuf Şişman, Çorum Belediyesi’nin mevcut halde yaptığı düzenlemelerin yanında yeni hal binasıyla hal esnafı ve üreticilere yönelik çok önemli bir hizmeti hayata geçirmiş olacağını ifade etti.

Tüketicilerin de düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Yusuf Şişman, “ Hal esnafı ve üreticiler rahat etsin ancak bunun yanında tüketicilerinde kaliteli ve ucuz ürün yemeleri konusunda gerekli hassasiyet gösterilmesi gerekir. Bu anlamda yeni hal binasının Çorum’a hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.