31°C parçalı bulutlu

31°C parçalı bulutlu

PİLLER ARTIK ÇEVREYE ZARAR VERMEYECEK

11 Mayıs 2011 Çarşamba

70 adet Atık Pil Toplama Makinesi’ni okullara hediye eden Çorum Belediyesi, Türkiye genelinde örnek olan çevreci çalışmaya destek oldu.

Tüketildikten sonra çöpe atılan pilleri toplamak, bu konuda öğrencileri bilinçlendirmek, çocukların ve gençlerin çevreye duyarlı davranış gelişimini sağlamak amacıyla Milli Eğitim Müdürlüğü ve Belediye tarafından “Çocuklar ve Gelecek İçin Dünyamızın Pili Bitmesin”; projesi kapsamında, Anadolu Öğretmen Lisesi Kimya Öğretmeni Erol Tonga`nın mucidi ve patent sahibi olduğu atık pil makinelerinin dağıtım töreni yapıldı.

Anadolu Lisesi bahçesinde gerçekleştirilen törene Vali Nurullah Çakır, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Emniyet Müdürü Necmettin Emre, Milli Eğitim İl Müdürü Aytekin Girgin, okul müdürleri, daire amirleri ve öğrenciler katıldı. Törende Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Ahmet Gömeç, projenin mucidi Erol Tonga, Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve Vali Nurullah Çakır atık pil makinesiyle ilgili konuşma yaptılar.

Konuşmaların ardından ise makinelerin alımını yapan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin arasında protokol imzalandı. Protokol imzalarının atılmasının ardından lise ve ilköğretim okulları arasında yapılan çevre konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödül verildi. Ödülleri Vali Nurullah Çakır ve Belediye Başkanı Muzaffer Külcü verdi. Tören sonrasında Vali Nurullah Çakır, atık pil makinesine pil atarak ilk denemeyi yaptı. Erol Tonga, pillerin üç saat boyunca kullanılabileceğini ve makinelerin bin adete kadar pil alabildiğini vurguladı. Atık pil makinelerinin bütün okullara dağıtılacağı kaydedildi.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, 70 adet pil toplama makinelerinin çeşitli okullara hediye edileceğini söyledi.

Anadolu Öğretmen Lisesi`nde düzenlenen atık pil makinelerinin dağıtım töreninde konuşan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Türkiye`de ilk defa bu projenin Çorum`da gerçekleştiğini belirterek, Çorum bu konudaki farkındalığını ortaya koymuştur dedi. Türkiye`de 14 bin ton atık pilin kullanıldığını dile getiren Başkan Külcü, bu pillerden sadece 500 adedinin toplandığına dikkat çekti. Atık pil toplama makinelerinin küçük bir proje olarak değerlendirilmemesi gerektiğini kaydeden Başkan Külcü, “Proje desteklenmelidir. Biz burada daha sağlıklı bir çevreyi oluşturmak istiyoruz. 3 markete yerleştirdiğimiz atık yağ toplama makineleriyle 400 litre atık yağ topladık. Bu küçük bir rakam gözükebilir ancak biz bunu 2,5 ayda yaptık. Projenin tüm Türkiye`ye yaygınlaştırılmasını sağlamalıyız. 1 litre atık yağın zararı, 1 milyon metrekare deniz suyuna zarar veriyor. Bu konuda hükümetimizin özel bir projesi var. Bizde buna Çorum`dan destek vermek istiyoruz”; dedi.

Katı atık bertaraf tesisinin yaz aylarında başlayacağının müjdesini veren Başkan Külcü, “Bundan sonra çöpler yer altında düzenli bir şekilde duracak. Bu çalışmanın maliyeti 40 milyon TL civarındadır. Tavuk çiftliklerindeki gübreler konusunda da çeşitli çalışmalarımız var. Tavuk çiftliklerinde biriktirilen gübreler artık bir yerde toplanacak ve biyogaz haline dönüştürülecek. Böylece koku ve sineklerde ortadan kalkacak. Çorum`da çevre çalışmalarımız bununla sınırlı değil. 35 bin yetişmiş ağaç dikimi yaptık. Çiçek dikiminde 500 bini aştık. 20 adet büyük temizlik kamyonu alıyoruz. Bir ay sonra bunların küçüklerini ve diğer ayda ise 7 adet süpürge makineleri alacağız. Gelin hep birlikte dünyanın pilini tüketmeyelim. Dünyanın pili biterse, geri dönüştürülemez”; diyerek sözlerini tamamladı.

Vali Nurullah Çakır, pil toplama makinelerinin yapılmasını takdir etmemenin mümkün olamayacağını söyledi.

Anadolu Öğretmen Lisesi`nde düzenlenen atık pil makinelerinin dağıtım töreninde konuşan Vali Çakır, “Çevrecilik adına bu projenin yapılmasından dolayı Kimya Öğretmeni Erol Tonga`yı tebrik ediyorum”; dedi. Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencilerinin bugüne kadar bulunan bütün buluşların üstüne eklemek gibi bir imkanlarının olduğunu dile getiren Vali Çakır, öğrencilerden daha farklı projeler de beklediklerinin altını çizdi. Öğrencilerden Erol hocalarından aldıkları bayrağı daha ileriye götürmeyi beklediklerini ifade eden Vali Çakır, öğrencilere seslenerek “2023`ü sizler kucaklayacaksınız. Güçlü eğitim kadronuz sizlere gerekli desteği verecektir. Bu projeyi çok anlamlı buluyorum. Çorum`da Hitit Üniversite`miz gelişiyor. Bu tarz projeleri üniversitemizden de bekleyeceğiz. Çeşitli çalışmalarla alt yapıyı oluşturmaya çalışıyoruz. Çorum bunu hak ediyor”; şeklinde konuştu.