33°C parçalı az bulutlu

33°C parçalı az bulutlu

Organik atıklardan yılda 14.5 milyon kw elektrik üretilecek

5 Ağustos 2021 Perşembe

Belediyemiz, Karapürçek mevkisine 6 ayda inşa ettiği Biyokütle Enerji Tesisi için açılış töreni düzenledi.

Açılış törenine, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, AK Parti Milletvekili Oğuzhan Kaya, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatçı, STK Üyeleri, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Belediye Başkanımız Dr. Halil İbrahim Aşgın yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı ve fosil yakıtların neden olduğu çevre kirliliği gibi nedenlerden dolayı Biyokütle Enerji Tesisi’nin stratejik öneme sahip bir tesis olduğunu vurguladı. Tesisle birlikte Çorum Belediyesinin tükettiği enerjinin yüzde 76’sını kendisinin ürettiğini anlatan Aşgın, “Hedefimiz, yüzde 100’ü geçmek. Az kaldı bunu da yapacağız. Güneş enerjisi santrali projelerimiz de hazır. Bunları da tamamladığımızda tükettiğimizden fazlasını üretiyor olacağız. Yenilenebilir enerji noktasında kim ne yapabiliyorsa inisiyatif alıp yapmak zorunda. ” dedi.

Biyokütle Enerji Tesisi’nin yap işlet devret modeliyle inşa edildiğinin altını çizen Aşgın, şöyle devam etti: “Belediyenin cebinden bir kuruş çıkmadan burası yapıldı. Tesisin yılda 14 milyon 500 bin kw enerji taahhüdü var. Yaklaşık yüzde 22’si belediyenin oluyor. 15 yıl sonra tesis tamamen belediyeye geçmiş olacak. Belediyemize çok ciddi ekonomik katkı sağlayacak şekilde burayı tamamlamış olduk. Altı ay gibi kısa bir süre içinde tamamlayıp üretime başladı diye konuştu”

AK Parti Milletvekili Oğuzhan Kaya ise Belediye Başkanımızı ve ekibini tebrik ediyorum böylesi güzel bir çalışmayı Çorum’a kazandırdıkları için gerçekten hükümetimizin enerjiye verdiği önemi Çorum’da da görmenin hissetmenin mutluluğunu yaşıyoruz dedi.

Tesisteki makinelerin büyük kısmının Çorum’daki sanayi kuruluşlarında imal edildiğini belirten Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, tesisin hem çevre, hem de ekonomi anlamında önemli bir yatırım olduğunu vurguladı. Vali Çiftçi, Belediye Başkanımız göreve geldiği günden beri mesai mefhumu gözetmeden aşkla şevkle gece gündüz demeden ilimizin hayat standardını yükseltmek için gayret gösteriyor dedi.

Konuşmaların ardından İl Müftüsü Muharrem Biçer tarafından dua edilerek, açılış kurdelesi kesildi.

Foto Galeri