Çerez Bilgilendirmesi
İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezler (cookie) kullanmaktayız. Bu web sitesini kullanarak çerezleri kullanmamıza izin vermiş olursunuz.
Çorum mutfağının lezzet çeşitliliği dünyaya tanıtılıyor.
Türkiye mutfağı üzerinde çalışmalar yapan şef, seyyah ve araştırmacı Ömür
Akkor, Çorum Belediyesi’nin daveti üzerine ilimize geldi. Ünlü Gurme Ömür Akkor, Türkiye’de gastronomi
alanında en zengin mutfağın Çorum’da olduğunu bir kez daha açıkladı.
Ünlü Şef Ömür Akkor, “Dünyanın Merkezinde Bin Yıllık
Lezzetler” programı kapsamında Çorum’da çekim yaptı. Tarihi Velipaşa Hanı’nda
Çorum Belediyesi’nin düzenlediği etkinliğe katılan Ömür Akkor, yöresel Çorum
yemeklerinin tanıttı. Çorum Belediyesi’nin davetlisi olarak Çorum’a gelen Ömür
Akkor, “Türkiye’de gördüğünüz en farklı mutfak neresi, diye sorulsa ben bir kez
daha Çorum derim. Çünkü farklı bir çeşitlilik var.” dedi.
Çorum’un saray lezzetlerinden İskilip Dolması başta olmak
üzere su böreği, mantı, yaprak sarması, dolma ve turşu çeşitlerini sosyal medya
hesabından paylaşmak üzere görüntüleyen Akkor, Çorum mutfağından övgüyle söz
etti.
Akkor, Velipaşa Hanı’ndaki çekimlerin ardından basın
mensuplarına yaptığı açıklamada, Çorum mutfağının Türkiye’nin en iyi
mutfaklarından biri olduğunu dile getirerek, “Çorumlu’nun yaptığını herkes
yapamaz.” diye konuştu.
Yirmi yedi yıldır Türkiye’yi gezdiğini, Çorum’u birçok kez
ziyaret ettiğini belirten Akkor, burada sofranın renginin her mevsim
değiştiğini fark ettiğini anlattı. Akkor, “Çorum, hamur işi konusunda hamarat.
Anadolu’da bir insanın bence usta olup olmadığını hamur işine yaklaşımından
anlarsınız. Su böreği, yanıçlar, katmerler, yufka ekmekler gibi yiyecekleri bu
kadar hızlı çıkarabilen bir mutfak daha yok. Türkiye’de gördüğünüz en farklı
mutfak neresi, diye sorulsa ben bir kez daha Çorum derim. Çünkü farklı bir
çeşitlilik var.” diye konuştu. Çorum’un, Hititler’in başkenti Hattuşa ile
önemli yerleşim yerleri Alacahöyük, Şapinova gibi merkezlere ev sahipliği
yaptığını da hatırlatan Akkor, kazılarda çıkarılan tabletlerde Hititler’de 160
çeşit hamur işinin belirlendiğini aktardı.
Çorum mutfağının Anadolu’nun mütevaziliğini yansıttığını
ifade eden Akkor, “Çorum, söz sahibi olabilecek bir mutfak ama galiba sofraya
hürmetinden biraz geride duruyor. Geçen hafta dünyanın en iyi şefleriyle
beraberdik. Orta Kapadokya bölgesinde bir sofra hazırladık. Onlar buradaki
çeşitliliği görselerdi diyeceklerdi ki bu çeşitlilik dünyanın geri kalanında
yok. Çünkü dünyaya baktığınızda birkaç yemek var. Mesela dünyanın her tarafında
İtalyan mutfağına ait bir makarnayı yiyorsunuz ama Anadolu’ya ait bu sofrayı
dünyanın hiçbir yerinde bulamazsınız. Bu sofra Çorum’da var. Çorum’da
kararında, hiçbir şeyi abartılı olmayan bir mutfak görüyorum. Çorum’da hiçbir
yemeğe fazladan tereyağı sıkmazlar. Bir şeyin üzerine bolca fıstık atmazlar.
Sürekli et görmezsiniz. Şu an bütün masada ana yemekte bir tane et yemeği var.
Çok kafi miktarda yeterli. Anadolu’nun kendi mütevaziliğini yansıtan bir
mutfak.” dedi.
Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ise kentte yerel
halkın yanı sıra Bulgaristan’dan, Kafkasya’dan göçen halkların bulunduğunu,
Çorum’un İç Anadolu ile Orta Karadeniz Bölgesi’nin ortasında yer alması
nedeniyle birçok kültürün barındığı bir şehir olduğunu vurguladı. Aşgın, kültür
çeşitliliğinin mutfağa da yansıdığına dikkati çekerek, Çorum’un gastronomi
alanında öne çıkmasındaki katkılarından ötürü Akkor’a teşekkür etti.
Program sonunda Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın,
ünlü şef Ömür Akkor ile birlikte Çorum’un yöresel yemeklerinden olan ovmaç
yaptı.
Foto Galeri
İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezler (cookie) kullanmaktayız. Bu web sitesini kullanarak çerezleri kullanmamıza izin vermiş olursunuz.