MÜSTEŞAR TAKUMA’DAN BAŞKAN KÜLCÜ’YE ZİYARET

25 Nisan 2012 Çarşamba

Çorumlu işadamlarını Nijerya`ya davet etmek için şehrimize gelen Nijerya Yatırım Bakanlığı Müsteşarı Aminu Suleman Takuma, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü`yü ziyaret etti. Çorum`da bulunduğu süre içerisinde sanayi ve şehircilik çalışmalarından çok etkilendiğini ifade eden Takuma, Çorum`da çok güzel ağırlandığını ve tekrar Çorum`a geleceğini kaydetti.

Ticaret Borsası Başkanı Ömer Güney`in de katıldığı ziyarette konuşan Nijerya Yatırım Bakanlığı Müsteşarı Aminu Suleman Takuma, Nijerya`da Türkiye`kei KOBİ`lere benzer ticari yapıların bulunmadığını, bu tarz yapıların kendi ülkelerinde de kurulması için gözlem amacıyla Çorum`da olduklarını söyledi. Küçük ve orta ölçekli sanayiye ihtiyaçları olduğunun altını çizen Aminu Suleman Takuma, “Çorum`un küçük ve orta ölçekli sanayilerini gezdik ve Çorum`da gördüklerimizden çok etkilendik. Gezdiğimiz sanayi kuruluşlarının sahiplerini bizler de Nijerya`ya davet ettik.”; dedi.

Nijerya`da küçük ve orta ölçekli işletmelerin kurulması için Nijerya Devleti`nin çok büyük destekler verdiğine vurgu yapan Nijerya Yatırım Bakanlığı Müsteşarı Aminu Suleman Takuma, “Tarım alanında çok büyük yatırımlar bekliyoruz. Öncelikli yatırımlarımız tarım üzerine olacak. Ancak, biz her türlü yatırıma açığız. Çorum`dan inşaat sektörü için yatırımcıları bekliyoruz. Nijerya çok nüfuslu bir ülke. Çok büyük bir pazara sahip olduğu için yatırımcılar büyük kazançlar elde edeceklerdir”; dedi.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Nijerya Yatırım Bakanlığı Müsteşarı Aminu Suleman Takuma`nın ziyaretinde KOBİ kültürünün anlaşılması açısından Çorum`un çok iyi bir örnek olduğunu söyledi. Ülkesinde uygulanmak üzere Türkiye`deki KOBİ`leri inceleyen Takuma`nın farklı ülkelerden gelip Çorum`un zengin tarihi mirasına tanık olarak şanslı olduğunu belirterek “Burada gördüğünüz güzellikleri bizim ülkemizin bir kültür elçisi olarak ülkenizde anlatmanızı isteriz. Yatırım Bakanlığı`nın bir yöneticisi olarak KOBİ kenti olan Çorum`umuza gelmeniz bizleri ayrıca memnun etti. Buradaki yatırımın özel müteşebbis tarafından yapılıyor olması, hem de KOBİ`leşme kültürünün en fazla olduğu kentlerden birisi olması nedeniyle Çorum farklı bir yere sahiptir. KOBİ kültürünün anlaşılması açısından Çorum çok iyi bir örnektir.”; dedi.

Çorum`a yapılan bu ziyaretin amaca uygunluk bakımından büyük bir isabet olduğunun altını çizen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “Bizim işadamlarımızın Nijerya`ya gidip yatırım yapmasından mutluluk duyarız. Nijerya`dan da iş adamlarının ülkemize gelmesi bizleri mutlu eder. On yıldan beri Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül çok sayıda iş adamımızı yurt dışı ziyaretlerinde yanında götürüyor. İşadamlarının ticari ilişkileri aynı zamanda devletlerin bir birleriyle olan ilişkilerine zemin hazırlıyor. Kendilerinin bu ziyaretini de ben Başbakanımızın yapmış olduğu ziyaretlere benzetiyorum. Umarım bu ziyaretten de güzel ticari ilişkiler, güzel ortaklıklar ortaya çıkar.”; dedi.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, ziyaretin anısına Nijerya Yatırım Bakanlığı Müsteşarı Aminu Suleman Takuma`ya Hitit motifli cam vazo hediye etti.