Mustafa Armağan Kut'ül Amare'yi anlattı

28 Mayıs 2016 Cumartesi

Çorum Belediyesi tarafından düzenlenen 6. Kitap ve Kültür Günleri kapsamında Çorum’a gelen ünlü araştırmacı-yazar Mustafa Armağan, öğrencilerle söyleşi yaptı.

Devlet Tiyatro Salonu`nda gerçekleşen söyleşiye, Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, Düvenci Belediye Başkanı Necmettin Yalçın, Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Haşim Eğer, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mustafa Ercan ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Mustafa Armağan, Çanakkale`nin sadece Çanakkale sadece Anafartalar ve Arıburnu`ndan ibaret olmadığını belirterek,zaferi kazanmamızda o kadar çok komutanın ve mehmetçiğin emeği varki biz bunların hiç birini tam anlamıyla tanımıyoruz` dedi.

Çanakkale Zaferini tam anlamıyla bilmiyoruz

27. alay Mustafa Kemal`in komutasında değildi, Albay Halil Sami`nin alayıydı. Anzaklara karşı ilk çarpmayı Halil Sami`nin 27. Alayı gerçekleştirdi. Bunu böyle anlatmazsanız hepsini silip tek bir kahramana icra etmeye çalışırsanız buradan masal kitabı çıkar. Tarih çıkmaz. Tarih çıkması için herkesin hakkının tam olarak teslim edilmesi lazım diye konuştu.

Bizim ders kitaplarımızda adaletsizlik var. Dolayısıyla bizim ders kitaplarımız zulüm kitaplarıdır. Her şeyi ait olduğu yere koymayan kitaplardır.Söyleşisine Osmanlı Ordusunun Irak’ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük Kut`ül Amare Zaferine de değinen Armağan, `Kut`ül Amare 1.Dünya Savaşı`ndaki en net zaferdir` diye konuştu.

İngilizleri yendik diyemeyen bir yazar Türk olabilirmi

Kut`ül Amare Zaferi ders kitaplarında 6 cümle değil, 6 satır da değil 6 kelime ile anlatılıyor. Şöyle yazıyor. `Basra`ya çıkan İngilizler Kut`ül Amare`de yenilgiye uğratıldılar.` Kitabın yazarı uğrattıkta diyemiyor. Biz İngilizleri yendik diyemiyor. Bu yazar Türk olabilir mi? Kut`ül Amare gibi büyük bir zaferi gizleyen kitap bir Türk tarafından yazılmamıştır. 100. yılında zaferimizi yeni fark ediyoruz dedi.

Program sonunda Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, Mustafa Armağan’a saat kulesi maketi hediye etti.