Medeniyetimiz tarih boyunca kadına hep hak ettiği değeri verdi

14 Mart 2017 Salı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili düzenlenen panelde konuşan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü`nün eşi Hatice Külcü, “Mensubu olduğumuz medeniyet tarih boyunca kadınlarımıza hep hak ettiği değeri vermiştir. Bu topraklar da erkeklerin ne kadar hakkı varsa kadınlarımızın da o kadar hakkı vardır.”; dedi.

Çorum Belediyesi Kadın Kültür ve Sanat Merkezi `8 Mart Dünya Kadınlar Günü` nedeniyle panel düzenledi.

Dün Buhara Kültür Merkezi`nde gerçekleşen programa Belediye Başkanı Muzaffer Külcü`nün eşi Hatice Külcü, Emniyet Müdürü Murat Kolcu`nun eşi Fatma Kolcu ve çok sayıda davetli katıldı.

KÜLCÜ: 8 MART ÖNEMLİ BİR GÜN

Programın açış konuşmasını yapan Hatice Külcü, 8 Mart`ın bütün dünyada kadın konusunun eni boyuna tartışılmasına vesile olması bakımından önemli bir gün olduğunu belirterek, “8 Mart, kadınların daha huzurlu yaşam özlemlerini dile getirdikleri, hayatın her alanında olma arzularını açık ve net bir şekilde dünyaya bir kez daha haykırdıkları, kadın olmanın bir dezavantaj haline getirilmemesi gerektiğini, bunun çok büyük haksızlık olduğunu ifade ettikleri bir gündür.”; dedi.

Kadınlar Günü`nün 1977 yılında BM tarafından olarak kabul edildiğini, bu tarihin modern dünya için geç bir tarih olduğunu da dile getiren Külcü; “Kadına dair her şeyin başladığı an bu tarih değildir. O günden öncede hem hayatın içinde hem de hayatın her alanın da kadın vardı. Bu tarihten sonra daha çok konuşulan ise kadına yönelik istismar olmuştur.

Aslında konuştuğumuz her meselenin altında o toplumun değer yargıları vardır. O toplumun değer dünyasını oluşturan prensipler vardır. Yola bu prensiplerden çıkarsak inanıyorum ki daha doğru bir sonuca ulaşırız. İslam toplumu için bu prensipleri oluşturan en güçlü kaynak şüphesiz Kur`an-ı Kerim ve peygamberimizdir. Tarih olarak BM`nin kararından da bin 400 yıl öncesine dayanmaktadır. Hz. Peygamberin hayatına ve Kur`an`a baktığımızda kız çocuklarını diri diri toprağa gömen o cahiliye toplumundan, kadını başına taç eden bir topluma evrilme görüyoruz.”; diye konuştu.

`KADIN VE ERKEK BİR BÜTÜNÜN PARÇASIDIR`

Kadın ve erkeğin bir bütünün iki parçası olduğunu da ifade eden Külcü, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Bizim medeniyet değerlerimiz erkeği kadına, kadını erkeğe emanet eden bir anlayış benimser. Kadın ve erkek bir bütünün iki parçasıdır. Biri olmadan diğeri tam olamaz. Kadın ve erkek bir kuşun kanadı gibidir. Birisi olmazsa kuş uçamaz.

Osmanlı Devleti`nin manevi mimarı olan Şeyh Edebali tarihimizde ne kadar önemli ise Hayme Ananın varlığı da o kadar önemlidir. Tarihimizin en zor zamanı olan Kurtuluş Savaşı yıllarına baktığımızda erkeğinin yanı başında olan kadınlarımızı görüyoruz. O varlık yokluk savaşından Nene Hatunlarla, Kara Fatmalarla, Şerife bacılarla birlikte savaşarak çıktık.

Bu örnekler bile bize gösteriyor ki; mensubu olduğumuz medeniyet tarih boyunca kadınlarımıza hep hak ettiği değeri vermiştir. Biz biliyor ve inanıyoruz ki, bu topraklar da ve genel olarak da dünya üzerinde erkeklerin ne kadar hakkı varsa kadınlarımızın da o kadar hakkı vardır.

`HER TÜRLÜ ŞİDDET CEHALETİN ÜRÜNÜDÜR

Şiddet kimden gelirse gelirsin her türlüsüne karşıyız. Çünkü her türlü şiddet cehaletin ürünüdür. Bu toplumda yaşayan herkes birinci sınıf insan ve vatandaştır. Kadın güçlüyse bir toplum da o toplum güçlüdür. Kadın huzurluysa o toplumda huzurludur.”;

`2016 YILINDA 15 BİN HANIM ARKADAŞIMIZ MERKEZLERİMİZDEN YARARLANDI`

Kadın Kültür ve Sanat Merkezlerinin faaliyetlerine değinen Külcü, “Çorum Belediyesi olarak kadınlarımızın kendilerini yetiştirecek mekanlarını kurduk. Kadın Kültür ve Sanat Merkezlerimizde 2016 yılında 78 branşta 600 grup kurs açıldı. 15 bin 480 bin hanım arkadaşımıza ulaşıldı. Şuan da ise 251 grup, dört bin 200 hanım arkadaşımızla birlikte kursa devam ediyor.”; şeklinde konuştu.

Programa konuşmacı olarak katılan Yrd. Doç. Dr. Hülya Terzioğlu `İslam`da Kadının Konumuna Modern Yaklaşımlar`, Öğretim Görevlisi Tuğba Gülen `1918-1950 Yılları Arasında Çorum`da Kadın`, Psikolog Havva Kahraman ise `Aile İçi İletişimde Kadının Tutumunda Çevrenin Rolü` konu başlıkları altında katılımcılara sunum yaptılar.