Manşetlerle basın tarihine yolculuk

12 Ocak 2018 Cuma

Belediyemiz, 1996 yılında Çorum’da basılan yerel gazetelerin manşetlerinden oluşan bir sergi açtı.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü etkinlikleri kapsamında Çorum Belediyesi Sanat Galerisi ve Müzesi’nde açılan sergiye Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mustafa Ercan, Basın İlan Kurumu Müdürü Osman Bolluk, gazeteciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Sergide 1996 yılında Çorum Hakimiyet, Çorum Haber, Çorum Lider, Merhaba ve Yenigün gazetelerinin manşetleri yer aldı.

‘BASIN EN GÜÇLÜ İLETİŞİM ARACIDIR’
Sergi açılışında bir konuşma yapan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, basının demokrasinin dördüncü unsuru olduğunu belirterek; “Basın, yasama, yürütme ve yargı ile birlikte demokrasinin dördüncü unsurudur. Demokrasinin teminatı millettir. Milletin iradesinin tecellisidir. Milletin iradesinin en gür şekilde çıkması ve ulaşması gereken her noktaya ulaşması bağlamında basının bir gücü ve etkisi vardır. Siyasetçiler olarak bunun farkındayız. Gece, gündüz demeden, sıcak ya da soğuk demeden hayatımızın neredeyse tamamını takip edip, bunu topluma ulaştıran, bizim toplumla buluşmamızı sağlayan en güçlü iletişim aracı basındır.” dedi

‘ARTIK HERKESİN BİR GAZETESİ VAR’
Dünün gazeteciliği ile bugünün gazeteciliği arasında çok büyük farklar olduğunu belirten Başkan Külcü, sosyal medya ile birlikte artık herkesin kişisel bir gazetesi olduğunu ifade ederek; “Dünün gazeteciliği ile bugünün gazeteciliği arasında çok büyük farklar var. 1996 yılında sınır sayıda televizyon ve gazete vardı. İnternet haberciliği ve televizyon çok güçlü gelişti. Neredeyse artık herkesin kişisel gazetesi diyebileceğimiz sosyal medya mecrası oluştu. Bunların hepsi hayatımızın bir parçası olarak karşımızda. Değişmeyen tek şey, medyanın genel anlamda kamuoyu oluşturmak, gerek siyaset kurumu, gerekse de devlet ve millet arasındaki en büyük iletişim aracı olmasıdır.” şeklinde konuştu.

‘ÜLKESİNİ İHBAR EDEN, MUHBİR GİBİ ÇALIŞAN GAZETECİLER VAR’
Gazetecilerin de anayasa ve kanunların üzerinde yasal haklara sahip olmadığını hatırlatan Külcü, gazeteci olmanın kişilere sınırsız özgürlük, istediği gibi davranma, yazma ve konuşma hakkı vermediğini dile getiren Külcü, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle ‘Cezaevinde şu kadar tutuklu gazeteci yada televizyoncu var’ şeklinde açıklama yapanları eleştirerek şu ifadelere yer verdi; “Ülkemizin itibarı ile ilgili zaman zaman gerçekten üzücü şeylere şahit olduk. Bakıyorsunuz haberi yapan kişi aslında bir haber yapmıyor, bir muhbir gibi davranıyor. Bu ülke bizim. Bu ülkenin her karış toprağında atalarımızın kanı var. Milletin birliğini, beraberliğini, kardeşliğini güçlendirici ve ülkenin itibarını yükseltici bir tutum sergilemek yerine ülkeyi adeta bir yerlere ihbar eder tutum içerisinde yapılan haberler ne yazık ki milletimizi üzmektedir. Bu doğru bir tutum değildir. 10 Ocak dolayısıyla şu kadar gazeteci, televizyoncu tutuklu diye açıklama yapıyorlar. Sen İngiltere’de, Amerika’da gazeteci kimliği taşıyıp kaç tutuklu olduğunu biliyor musun? Gazeteci olmak, bir kişiye sınırsız özgürlük alanı, istediği gibi davranma, yazma ve konuşma hakkı vermez. Anayasanın üzerinde, kanunların üzerinde bir hak mı sağlıyor? Bu ülkede gazeteci kimliğine sahip olmuş bir insanın anayasal vatandaşlık statüsünün üstünde bir üstünler hukuku varda oraya mı tabi? 80 milyon herkes anayasayla ve kanunlarla bağlıdır. Bu ülkede milletin birliğini, beraberliğini ve kardeşliğini kasteden bir terör örgütünü övüyorsan devletin hakimi, savcısı gereğin yapar. Ben gazeteciyim ben sorgulanmamalıyım deme hakkını nerden alıyorsun? Kimsenin böyle bir hakkı yok.”
Başkan Külcü’den sonra 1996 yılında Merhaba Gazetesinde muhabirlik yapan Kubilay Olcan da mesleğinin ilk yıllarında yaptığı haberlerin bir sergide karşısına çıkmasından dolayı mutlu olduğunu kaydederek, serginin düzenlenmesini sağlayan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’ye teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Başkan Külcü ve sergiye katılanlar 1996 yılında gazetelerde atılan manşetleri inceledi. Sergi hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.