32°C parçalı az bulutlu

32°C parçalı az bulutlu

KÜLTÜREL MİRAS GELECEK NESİLLERE AKTARILACAK

12 Aralık 2012 Çarşamba

Belediyemiz, şehir merkezinde bulunan tarihi bina ve mekanların gelecek nesillere aktarılması için çalışma başlattı.

Danişmentliler, Selçuklular ve Osmanlılar`dan günümüze kadar uzanan ve geçmişe tanıklık eden eserlerin gelecek nesillere aktarılması için yürütülen çalışma kapsamında 2 No`lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu`ndan bir heyet Çorum`da incelemelerde bulundu. Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ile birlikte tarihi Ayakkabıcılar Arastası, Ulu Cami, Çöplü Çarşısı ve Kale`yi inceleyen Koruma Kurulu Müdürü Mustafa Kaymak, kurul üyeleri Ayşegül Dinçer ve Ahmet Suat Emre`den oluşan heyet üyeleri, Ulucami`nin tuvaletlerinin yenilenmesi konusunda da Belediye yetkilileriyle fikir alışverişinde bulundu.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, yaptıkları incelemelerden sonra yaptığı açıklamada, bir zamanlar polis karakolu olarak kullanılan Velipaşa Cami yanındaki alan, Çorum Kalesi, Ulu Cami, Çöplü Çarşısı ve buna benzer alanlardaki eserleri incelediklerini söyledi.

Çorum Belediyesi olarak tarihi, kültürel ve mimari değerleri yaşatmak ve sonraki nesillere aktarma çabası içerisinde olduklarını ifade eden Başkan Külcü, “Bununla ilgili çalışmalarımızı gerek kentsel yenileme çalışmaları, gerekse Kültür varlıklarını Koruma Kanunları çerçevesinde yürütüyoruz”; dedi.

Özellikle bugüne yönelik üç konunun bulunduğunu dile getiren Külcü, “İlk olarak Muradi Rabi Ulu Cami`nin abdesthanelerinin yenilenmesi ile ilgili yapacağımız çalışmamızdır. Burada mimari hazırlık yapıldı. Koruma Kurulu üyeleri yerinde inceleme yaptı. Tarihi Çöplü Çarşısı`nda bir takım değerlendirmeler yaptık. Yerinde inceleme yaptık.

Çorum Kalesi`nin içerisindeki evlerin geleceği ve kalenin içerisinde nasıl bir proje yapacağımız konusunda bir mimari hazırlık ve proje söz konusu. Bunların hepsi tescilli eserler olduğu için kurulun değerlendirmesi ve kararına muhtaç çalışmalardır. Ankara`ya döndükten sonra raporlama yapacaklar. Oluşacak rapora göre tarihi eserlerimizle ilgili Çorum`daki kararlarımızı oluşturacağız”; dedi.

Gezide heyete Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir ve belediyeden bir teknik ekip de eşlik etti.