Kültür Sitesi’nde Yıkım Başladı

18 Nisan 2013 Perşembe

İl Özel İdaresi tarafından 1993 yılında yaptırılan ve mimari yapısı ve işlevselliği ile Çorumluların ihtiyacına cevap vermeyen “hilkat garibesi”; Kültür Sitesi yıkılıyor.

Özkara Doğanlar firması tarafından gerçekleştirilen tarihi yıkım dün başlarken, yıkımı Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Belediye Başkan Yardımcıları Alper Zahir, Turhan Candan, Belediye Meclisi üyeleri ve basın mensupları izledi.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, şehirde estetik bakımından problemli bir mimariye sahip olan Kültür Sitesi`nin mülkiyetini İl Özel İdaresi`nden devraldıklarını anımsatarak, “Bu devir çalışmasını başlattığımız günden bugüne kadar hazırlıklarımız vardı”; dedi. Külcü, tüm planlarını Çorum`u hem büyük bir beton kütlesinden kurtarmak, hem de kent merkezine yeşil alan kazandırmak için hazırladıklarını dile getirdi.

Kültür Sitesi`nin yıkımında basın mensuplarına açıklamada bulunan Külcü, “Yapıldığı günden bugüne kadar bu hilkat garibesi yapı şehrin bağrında adeta hançer gibi duruyordu. Şimdi bu hilkat garibesini yıkıyoruz. Çorum`un böylesi bir yapıdan kurtulmasında emeği geçen bir önceki Valimiz Nurullah Çakır`a, şuan ki Çorum Valimiz Sabri Başköy`e, İl Genel Meclisi Başkanımız Mustafa Eker`e, İl Özel İdaresi eski Genel Sekreteri Yakup Keleş`e ve şuan ki Genel Sekreter Ömer Arslan`a ve bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum”; dedi.

Şehir açısından ciddi bir çalışma yaptıklarını belirten Külcü, “Bunun için yapılan çalışma her türlü takdiri hak ediyor. İşin bir de ekonomik boyutu var. Emlak beyan bedeline göre 6 milyon, rayiç bedel üzerinden 15 milyonluk bir gayrimenkulü takas yoluyla aldık ve yıkımını gerçekleştiriyoruz. Buradaki dükkanların kimini Belediye olarak satın aldık, kiminde ise takas yoluna gittik”; şeklinde konuştu.

Başkan Külcü, yıkımdan sonra burada bir park çalışması yapacağız. Park için proje çalışması tamamlandı. Yakın zamanda ihaleye çıkaracağız. Sonbahar ile birlikte park çalışması tamamlanacak. Parkın içerisinde yer alacak olan kafenin altında bir sanat galerisi olacak. Bilindiği gibi bu binanın içerisinde sergi salonu vardı. Yapılacak olan sanat galerisi ile bu eksikliği gidermiş olacağız. Bu şekilde bin metrekarelik bir sergi ve fuaye salonuna kavuşmuş olacağız. Sonbahara geldiğimizde orayı da kullanmaya başlayacağız.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, yüklenici firmanın taahhüdüne göre 20-25 gün içerisinde Kültür Sitesi`nin yıkımı tamamlanacak. Biz bunun 1 ay gibi süreceğini tahmin ediyoruz. Mayıs ayı sonunda park çalışmasına başlanacak dedi.