Külcü: Su konusunu büyük bir hassasiyetle takip ediyoruz

10 Şubat 2015 Salı

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, içme suyu konusu üzerinde hassasiyetle durduklarını ve bu yönde çalışmalarını hızla devam ettirdiklerini söyledi.

Çorum`un gelecekte su sıkıntısı yaşamaması için 5 ayrı çalışma içerisine girdiklerini ifade eden Külcü, ilk çalışmalarının Hatap Barajı isale hattı olduğunu belirterek, “Buradan 15 kilometrelik bir isale hattıyla şehrin içmesuyu kaynaklarını besliyoruz. Bu yaptığımız birinci çalışmadır. Hatap Barajı`nın bu sene sulama amaçlı kullanılmaması için DSİ Genel Müdürlüğü bir çalışma yürütüyor. Önümüzdeki sene bir sorun kendisini hissettirirse Hatap Barajı sulama amaçlı kullanılmayabilir.”; dedi.

İkinci çalışmalarının ise atıl durumdaki kuyularla ilgili olduğunu kaydeden Külcü, “Atıl durumdaki kuyularımızdan 10 tanesini aktif olarak çalıştırıyoruz. 2014 yılında bu kuyulardan 6 milyon metreküp su aldık. Bu sene de 6 milyon metreküp suyu kuyularımızdan alacağız. 4-5 aylık su ihtiyacımızı kuyulardan karşılıyoruz. 6 yıllık görev süremiz boyunca kuyulara 2.5 milyon liralık yatırım yaptık. Kuyulardan aldığımız suyu 50 günün üzerine artı rezerv olarak ilave ediyoruz. Bunun yanı sıra 2014`de 4 milyon liralık elektrik faturası ödedik. Meselenin su olduğu yerde elbette elektrik faturasını dikkate alacak değiliz”; dedi.

Koparan Deresi derivasyon çalışmalarının da devam ettiğinin altını çizen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “4 ayrı koldan akan ve boşa giden suları tek bir noktada toplayıp Yenihayat Barajı`na taşıyacak olan operasyonu şuanda devam ettiriyoruz. Bu işin maliyeti 11 Milyon TL. %80 civarında iş tamamlanmış durumda. Buradan da 3 milyon metreküplük bir ilave kaynak elde etmiş olacağız.”; diye konuştu.

Dördüncü çalışmalarının da kayıp-kaçaklara yönelik olduğunun altını çizen Başkan Külcü, 1 yıldan beri kayıp kaçak aracı ile yaptıkları çalışmalarla şehrin değişik noktalarında kaçak tespitleri yaptıklarını ifade ederek “Kaçak tespitlerinden elde ettiğimiz su miktarı 1 milyon metreküptür. Bu yıl içerisinde de bir bu kadar daha kaçak tespit etmiş olacağız.”; dedi.

Türkiye`de ilk kez baraj dip temizliğini Çomar`da yapacaklarını dile getiren Başkan Külcü, barajdaki çalışmaları tamamlandıktan sonra Çomar Barajı`nın da devreye gireceğini sözlerine ekledi.

Külcü: Su konusunda risk var, ama sorun felaket boyutunda değil

Dünyanın her tarafında küresel ısınmadan kaynaklı iklim değişikliğinin söz konusu olduğunu belirten Külcü, “Bugün dünyanın birçok ülkesinde buna benzer tartışmaların yaşandığını görüyoruz. Sadece Çorum`la ilgili bir tartışmanın yapılmadığının bilinmesini istiyorum. Zamanında yapması gereken bir yatırımla ilgili ihmal veya gecikme gibi bir durum asla söz konusu değil. Su konusuyla ilgili her türlü yatırım yapıldı ve tedbir de alındı”; dedi.

Bulunduğu her ortamda su tasarrufu ile ilgili açıklama yaptığını anımsatan Külcü, “Su fabrikada veya herhangi bir tesiste üretilebilen bir ürün değil. Tamamen yağış rejimine bağlı kıt bir kaynaktır. Elimizdeki rezervleri en güzel şekilde kullanmak için herkesin sorumlu şekilde hareket etmesi gerekiyor”; diye konuştu.

Çorum`daki barajların toplam su hacminin 40 milyon metreküp olduğunu belirten Külcü, bunun 3 milyon metreküpünün dolu olduğunu kaydetti.

Su rezervleri açısından risk bulunduğunu ancak felaket düzeyine gelinmediğini dile getiren Külcü, “Su bizim için hayat kaynağıdır. Bunlar ayaküstü konuşulacak meseleler değil. Bu sorunla ilgili Çorum Belediyesi`nin çok kapsamlı bir eylem planı var”; dedi.