Çözüm Merkezi

0 364 333 0 333

Çorum Hava Durumu

Çorum

31°C açık

Çözüm Merkezi

0 364 333 0 333

Çorum Hava Durumu

Çorum

31°C açık

Haberler

KKSM 5. yıldönümünü kutluyor

KKSM 5. yıldönümünü kutluyor

18 Mart 2016 Cuma

Kadın Kültür ve Sanat Merkezi’nin kuruluşunun 5. yıldönümü nedeniyle, Lalelerin Ahengi temalı El Sanatları Yarışması ve ‘Lalelerin Kültürümüzdeki Yeri ve Önemi’ konulu bir konferans düzenledi.

Buhara Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve eşi Hatice Külcü, Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan’ın eşi Ebru Ceylan, Belediye Meclis Üyeleri ve davetliler katıldı.

Çorum’un kalbinde tutuşan bu kıvılcım  alev oldu şehrimizi aydınlattı diyen Kadın Kültür ve Sanat Merkezleri Müdiresi Nuran Hakyemez yaktığımız ateş uzun yıllar boyunca harlanarak devam etsin diye,  Işığımızla aydınlanmayan hiçbir sokak kalmasın diye şehrimizde beş ayrı noktada daha tutuşturduk meşalemizi dedi.

Kadına yaraşır şekilde naif, sevgi ve nezaket temelinde bir, üç , beş değil tam altı merkezi Çorumlu kadınların hizmetine sunan, destekleriyle bize güç veren, bizi cesaretlendiren, Belediye Başkanımız Sayın  Muzaffer Külcü Beyefendiye Ve Çok Değerli Eşleri Sayın Hatice Külcü Hanımefendiye, Beş yıldır, beraber yürüdüğümüz on binlerce hanım kardeşim adına, sonsuz şükranlarımızı sunuyorum.

Bizler Çorum Belediyesi Kadın Kültür ve Sanat Merkezleri olarak beşinci yılımızda, kadınlarımız için güçlü bir dönüşüm başlatmış olmanın gururunu, üzerimize düşen önemli bir sosyal sorumluluğu da yerine getirmiş olmanın sevincini yaşıyoruz.

Kadın duyarlılığı, kadın zarafeti ve kadın inceliğini sonuna kadar hissedebileceğimiz bir gün yaşamayı diliyor, nice kuruluş yıldönümlerinde hep beraber olmayı temenni ediyoruz.

 

Programa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı-Yazar Mehmet Kamil Berse, Osmanlı kültürünün sembollerinden, Divan Edebiyatı’nın en önemli mazmunlarından “lâle” hakkında katılımcılara çeşitli yönleriyle bilgi verdi.

Berse: “İstanbul’u Laleyle tanıştıran Fatih Sultan’dır”

 İstanbul’u laleyle Fatih Sultan Mehmet’in tanıştırdığını belirten Berse, padişahlar arasında Fatih’ten sonra laleye en düşkün hükümdarın Kanuni Sultan Süleyman olduğunu söyledi.

Berse, konuşmasında şu ifadelere de yer verdi: “Lale, 1071 yılında Selçuklularla birlikte bizim topraklara geldi. Lalenin ömrü doğal ortamda 6 haftadır. Çeşitli yerlerde 1 haftaya kadar düşüyor. 1108 çeşidi vardır. Kanaat önderlerinin hepsi lale ile ilgilenmiştir. Hollanda, Viyana, Kanada ve Japonya’ya Kanuni Sultan Süleyman zamanında Osmanlı ihraç ediyor. Kimse laleye güzel olduğu için pasaport sormuyor. Lale ferahlık veren bir çiçektir. Bizim kültürümüzde lale çok önemlidir. Çiçekle meşgul olan doğal olarak toprakla meşgul oluyor ve kendisini Allah’a daha yakın hissediyor.”

Başkan Külcü: “5 yılımızı dolu dolu yaşadık”

Berse’den sonra kürsüye gelen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Kadın Kültür ve Sanat Merkezi’nin 5 yılda dolu dolu etkinlikler gerçekleştirdiğini ifade ederek, “Bu süre içerisinde 1028 gruba 81 branşta kurs verildi.” dedi.

Hizmetlerin devam edeceğini de dile getiren Başkan Külcü, konuşmasına şöyle devam etti:

17 Mart 2011 tarihinde adete toprağa bir tohum atılmıştı.

Tohum fidan oldu, kök saldı, meyveye durdu.

Tam 5 yıl önce Çorum’un bir kültür değeri olan Velipaşa Konağımızda ilk KKSM ‘ni hizmete açmıştık. Şimdi 5. Yılını kutluyoruz.

İnşallah, bundan sonra da uzun yıllar burada başlattığımız hizmetler devam eder. Nice seneler böyle anlamlı ve güzel etkinliklerde hep birlikte oluruz. Birlikte bu kutlamaları daha uzun yıllar, icra ederiz…

Sadece KKSM değil. Benzer diğer işlerle de 7 yıldır yaptıklarımızla Çorum’da belediyecilik anlayışını kökünden değiştirdik.

Çorum Belediyesi olarak, fiziksel imkânlarımızı, finansal imkânlarımızı ve insan kaynağımızı ve zamanımızı en iyi en verimli şekilde kullanıyoruz.

Bir yandan şehrimizin önünü açacağını düşündüğümüz yapısal projelerimizi inşa ederken,  bir yandan da hemşehrilerimizin ihtiyacı olarak gördüğümüz sosyal ve kültürel alanlarda önemli hizmetlerimiz oldu, oluyor.

“Her yerde hizmet ve herkes için hizmet” anlayışıyla hareket ediyoruz.

Bu şehrin sanatına, sporuna, kültürüne, eğitimine ait yeni değerler ürettik ve üretmeye devam ediyoruz.

Çocuklarımıza, gençlerimize, kadınlarımıza, yaşlılarımıza, engellilerimize yönelik hizmetlerimiz devam ediyor.

İnsanı ve hayatı belediyeciliğin asıl hedefi olarak benimsedik. Bu anlayışla 7 yıldır, bu şehrin her caddesinde, her sokağında bir çalışmamız, bir hizmetimiz var…

 

Kültürel Belediyecilik alanında

Gençlik merkezlerimiz,

Eğitim faaliyetlerimiz, yatırımlarımız var.

Kitap ve araç gereç yardımlarımız,

Spor malzemesi dağıtımlarımız

Kültür ve medeniyet dünyamızın değerleriyle ilgili sempozyumlar, paneller, konferanslarımız devam ediyor.

Çanakkale gezilerine 2016 yılında 7 000 kişi gidecek.

Orada bir milletin ruhu yatıyor. Koyun koyuna…

Yarın 18 Mart, Şehitlerimizi Anma Günü aynı zamanda

Çanakkale Deniz Zaferimizin, 101. yıl dönümü.

 

İmkanla imanın savaşının 101. yılı

18 Mart 1915, bizim tarihimizde bir askeri ve siyasi başarı olmaktan çok daha ötesidir.

 İnancın, azmin, yiğitliğin, vatan sevdasının; teknolojiyi, sayısal üstünlükteki ordulara galebe çaldığı bir destanın yazıldığı gündür, 18 Mart…

12 milyon nüfusun altında bir milletin, yekvücut olup, 7 düvele karşı göğsünü siper ettiği bir mücadele yaşadık; Çanakkale’de.

Genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla, erkeğiyle, okuyanın okumayanın  bir olup, vatanı, toprağı ve milleti kurtaran ruhun ne olduğunu insanlığa ispat ettiğimiz tarihtir bu tarih.

 

Bu vesileyle Büyük bir imanın, muazzam bir azmin ve kararlılığın timsali olan bu zaferin 101. yıl dönümünü yürekten kutluyor, vatanı, milleti, inancı uğrunda uğurda canlarını veren aziz şehitlerimizi hayırla, minnetle yad ediyorum. Mukaddes hatıraları her zaman ve zeminde bu milleti bir arada tutacaktır, inşallah…

Belediye olarak bu ruha, oraya yakışan hizmetler etmeyi bir sorumluluk kabul ediyor, bu istikamette yolumuza devam ediyoruz. 

 

Aile eğitim merkezimiz,

Türk toplumunun en güçlü yapısı olan, sevginin, merhametin, ahlaki değerler eğitiminin okulu olan aileyi ve aile yapımızı daha da kuvvetlendirmek, danışmanlık hizmetlerimizi sürdürüyoruz.

17 438 kişi, aile eğitim seminerlerimizden faydalandı.

Gençlik merkezlerimiz;

Gençlere yönelik hizmetlerin başında gençlik merkezlerimiz geliyor.

Spor, eğitim, kültür, sanat ve sosyal alanlarda gençlerimizin kişisel gelişimlerini destekliyoruz.

Bir yandan bu gençlik merkezlerimizde, öğrencilerimizin milli ve manevi değerlerini kazanmaları için siyer, Kuran-ı Kerim ve değerler eğitimi kurslarımız devam ediyor.

Şu anda devam edenlerin sayısı 6031.

Engelli Eğitim Merkezimiz;

Engellilerimizin, kendi kendilerine yeten bireyler olmaları, onların hayata daha fazla katılabilmeleri için bütün imkânlarıyla hizmete sunduğumuz engelli eğitim merkezimiz, onlar için bir yaşam merkezine geldi.

Şu an 98 engelli öğrencimize burada;

50 engelli öğrencimizde Buhara Kültür Merkezi bünyesindeki Rehabilitasyon Merkezi’nde bütün imkânlarımızla hizmet veriyoruz.

 

KKSM’ler bunların içinde adeta tektaş, pırlanta gibi yüz akı işlerimizden biri oldu. 

Sosyal – kültürel belediyecilik hizmetlerinde attığımız adımların içerisinde bizi en fazla mutlu eden işlerden biri oldu.

Bunun nedeni de hem diğer sosyal belediyecilik hizmetlerimizi tamamlayan bir yönünün olmasından, hem de aradan geçen 5 yıllık zaman diliminde kadınlarımızın buradaki hizmetlerden duyduğu memnuniyet bakımından, belediyemizin en önemli bir hizmetlerinden biri oldu.

 

5 Mahalle + Buhara Kültür Merkezi

Velipaşa Konağımızdan sonra 2014 yılı içerisinde de şehrimizin 5 ayrı bölgesinde daha KKSM’ler inşa ettik.

Bu merkezlerimiz, bulundukları bölgede, kadınlarımızın eğitim, spor, sanat faaliyetlerini en rahat şekilde yapabileceği imkânlarla donatıldı.

           

Buhara Kültür Merkezimiz hem büyüklüğü itibarıyla, hem de içindeki imkânlar bakımından ilimizin bütününe hitap edecek çapta bir eğitim kurumu oldu. Rehabilitasyon Merkezi, Aile Eğitim Merkezi, Kadın Kültür Sanat Merkezi ve Gençlik Merkezinin bir arada olduğu, spor faaliyetlerinin yapabileceği büyük bir kompleks olarak hizmetlerine devam ediyor.

 

KKSM’de yapılan işler, ulaşılan kişilerin sayısı

KKSM’lerde kadınlarımızı, şehrimizin sosyal hayatında daha aktif getirmek,

onların toplumda daha etken bir unsur olmasına yardımcı olmak,

günlük hayatın yoğunluğundan çıkarıp, huzur içinde eğitim, kültür ve sanat faaliyetlerini sürdürebilecekleri faaliyetler yapılıyor.

Kültür gezileri,

Sinema tiyatro günleri,

Meslek kursları,

Geleneksel el sanatları,

Resim Kursları,

Yemek Kursları,

Geleneksel El Nakış Kursları

Kültür Kursları

Yabancı Dil Kursları

Müzik Kursları

Modern El Sanatları Kursları

Hat Kursları

Meslek Edindirme Kurslarımız devam ediyor.

           

5 yıl boyunca;

 20 972 hanım kardeşimiz KKSM’ de açılan kurslarımıza başvuru yaptı.

20 094 kişi bu kurslardan yararlandı.

Hemen hemen tüm müracaatlar karşılandı.

5 yılda 1028 gruba 81 branşta kurs verildi.

5 branş eksik kaldı.

20 094 farklı kişi / Çorum’da her 6 kadından 1’i gelmiş.

2011 itibariyle; 22 branşta kurs talep edilmişken,

2015 yılı itibariyle; 86 branşta kurs talebi aldık…

 

Ayrıca Aile Eğitim Merkezlerimizin düzenlemiş olduğu faaliyetlerden

16 775 hanım kardeşimiz faydalandı.

Böylece belki de her 3 -4 kadından 1’i buralardan istifade etmiş oldu.

 

Bu merkezler önemliydi, gerekliydi; Buna inandık Böyle yola çıktık ve başardık…

Bu taleplere ve rakamlara baktığımızda, bu şehrin böyle bir çalışmaya ne kadar ihtiyacı olduğunu daha net görüyoruz.

Buralarda verilen kurslarımızdan, yapılan sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin memnuniyetinden anladığımıza göre bu şehrin buna ihtiyacı vardı.

Çok şükür, hanım kardeşlerimizin dünyasında böyle bir memnuniyet var etmeyi başardık…

Bunlar üstü örtülmüş ihtiyaçlarmış.

Aksi bir tutum hem size hem de tarihimize ve kültürümüze haksızlık olurdu.

5 yılımızda bu güzellikleri bir yarışma ile taçlandırdık.

Tabi, “Lalelerin Ahengi” adı tesadüfen seçilmiş değil.

Mimarimizden edebiyata, çinimizden kumaş işlemelerine kadar birçok alanda desen olarak lale kullanılıyor.

Faruk Nafiz Çamlıbel,

“Halinde soylu bir yücelik var ki lalenin, bir devre ismini vermiş, bir kahraman gibi” diyor.

Tasavvufta tekliğin bir ifadesi, kültür dünyamızda ise hilali sembolize eden lale’yi konu alan bir yarışmayla taçlansın, 5. yılımız dedik.

5. Yılımızı kadının değerine vakarına, şanına, yakışan bu sembolle kutlayalım istedik.

62 hanım kardeşimiz;

Nakış,

Perspektif,

Ayna ve cam boyama,

Çini, tezhip,

İğne oyası,

Minyatür gibi farklı alanlarda laleyi işlediler…

Yarışmaya katılan bütün yarışmacılara ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Eserlerindeki zarafet ve incelikten dolayı bütün yarışmacılarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını temenni ediyorum…

Dereceye girenlere ödül

Konuşmaların ardından, Lalelerin Ahengi El Sanatları Yarışması’nda ilk üçe giren Sümeyye Anar, Hasibe Şamlı ve Özlem Aslan isimli yarışmacılara ve jüri üyelerine hediyeleri takdim edildi.

Program sonunda Lalelerin Ahengi El Sanatları Yarışmasının 62 eserlerinin olduğu serginin gezilmesinin ardından, günün öneminin anısına katılımcılara Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve eşi Hatice Külcü tarafından lale fideleri hediye edildi.

1.’lik ödülü, “Namütenahi” adlı Tezhip eseriyle; Sümeyye Anar

2.’lik ödülünü, “Gölün” adlı El Nakışı eseriyle; Hasibe Şamlı,

3.’lük ödülü, “Hülasa” adlı İğne Oyası eseriyle; Özlem Arslan,

2024 © Çorum Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü

Hızlı Menü

Duyurular
Etkinlikler
Haberler
Vefat Edenler
Hızlı Menü

Çerez Bilgilendirmesi

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezler (cookie) kullanmaktayız. Bu web sitesini kullanarak çerezleri kullanmamıza izin vermiş olursunuz.