KINA GECESİ DUYGULANDIRDI

7 Mart 2013 Perşembe

Belediyemiz Kadın Kültür ve Sanat Merkezi, Dünya Kadınlar Günü`nü dünyanın çeşitli ülkelerine ait geleneksel düğün geceleri ve kına yakma merasimlerini canlandırarak kutladı.

İran, Irak, Azerbaycan, Kazakistan, Suriye ve Amerika`dan gelen ekiplerin kendi ülkelerindeki düğün geleneklerini paylaştığı etkinliği Vali Sabri Başköy`ün eşi Fatma Başköy, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü`nün eşi Hatice Külcü, Ak Parti Kadın Kolları MKYK Üyesi İlksen Ceritoğlu Kurt, Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Arife Betül Gülgün ve çok sayıda kadın izledi.

Programın açılışında konuşan Hatice Külcü, kadınların iş hayatında, siyasette ve sosyal hayatta erkekler kadar yer alması gerektiğini belirterek, “Kadın sorunlarının çözümünde bir kadın olarak hepimiz aktif roller almalıyız. Kimimiz siyasi partilerde, gerek parlamentoda milletvekili olarak gerekse İl Genel ve Belediye Meclis üyeliklerinde görev almalı, kimimiz sosyal çalışmaların yoğun olduğu sivil toplum kuruluşlarında yer almalı ve karar alma süreçlerine mutlaka ama mutlaka katılmalıyız. Çünkü kadınların toplum sorunlarının çözümüne katacağı çok şey var. Çünkü biz kadınlar hayata farklı bakıyoruz”; dedi.

Külcü`nün konuşmasının ardından “gönül elçileri”; projesi ile ilgili hazırlanan sinevizyon izlendi. Etkinlikte ilk olarak 8 aydır Çorum`da yaşayan İranlı arkeolog Elham Dehghani ülkesinin düğün geleneği hakkında bilgi verdi.

Tayvan asıllı Amerikalı, siyaset bilimi ve arkeoloji eğitimi alan Victoria Sun ise hem Tayvan hem de Amerika düğünlerini anlatırken, Suriye`den Ahed Kahyata, Iraklı Türkmenlerden Secide Vays Muhammed ve Azerbaycan`dan Nazlı Aslan, ülkelerinin düğün gelenekleri hakkında Çorumlu kadınlara bilgi verdiler. Etkinliğin son bölümünde ise Hitit Üniversitesi Halk Oyunları Ekibi, Çorum`un düğün ve kına geleneklerini canlandıran bir gösteri sundu.

Çorum`un son yıllarda yetiştirdiği kadın şairlerinden Gülser Kırış`ın da kitaplarını kadın mahkûmlar yararına imzaladığı Dünya Kadınlar Günü programı, Çorum Belediyesi Kadın Kültür ve Sanat Merkezi Türk Musikisi Topluluğu`nun konseri ile devam etti.