Kavacık-Palabıyık isale hattı 54 yıl sonra yenileniyor

12 Eylül 2014 Cuma

Belediyemiz, şehrin su ihtiyacının bir kısmını karşılayan Kavacık-Palabıyık kaynak suyunun şebeke, yatak ve borularını bakım ve onarıma aldı.

1960 yılında yapılan ve halen kullanılan Kavacık-Palabıyık kaynak suyu isale hattı54 yıl sonra yenilenecek. O dönemin zor şartlarında ve imkansızlıklarında yapılan hat, Belediye tarafından sil baştan yenilenecek. Çorum Belediyesi Su İşleri Müdürlüğü ekipleri suyun kaynağında çalışmalarını bir haftadır sürdürüyor.

Kaynak su miktarı artırıldı

Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, kaynak suyundan daha önceleri Lozanevler su deposuna saniyede 18 litre su aktığını yaptıkları çalışmalarla ağaç köklerinin su borularını tıkadığını, arıza tespit ettiklerini ve bunun akabinde de hemen çalışmalara başladıklarını ifade etti. Ağaç köklerinin su borularını kaplaması ile birlikte yapılan ölçümlerde saniyede 0,7 litreye kadar düştüğünü tespit ettiklerini vurgulayan Zahir, “54 yıl önce çekilen 9.500 metrelik hattı tamamen yenileyeceğiz. Çalışma neticesinde kaynaktan alınan su miktarı bugün 7 kat artarak 5 lt/ sn olmuştur. Bahar aylarında bu rakamın 15-20 lt / sn olacağını tahmin ediyoruz.”; dedi.

1960 yılında kaynak suyunu şehre getirmek için büz olarak bilinen beton boruların kullanıldığını gördüklerini ve bu büzlerin içerisinin onlarca metre uzunluğunda ağaç kökleri ile kaplı olduğunu gördüklerini kaydeden Alper Zahir, “Büzleri kaplayan kökler nedeniyle su depomuza gelen su miktarı 25 kat düştü. Döşeyeceğimiz yeni hat hem daha sağlam hem de sağlıklı olacak. Bundan sonra benzer bir olayın yaşanmaması için de döşenen boruların etrafı mıcır ve kum ile kapatılacak.”; dedi.

Hat yenileme çalışmalarını yoğun bir tempoyla sürdürdüklerinin altını çizen Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, “Depoya gelen su, büzleri kaplayan kökler ve eski hattın deforme olması nedeniyle azalmış. Gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra gördük ki, kaynak noktasında bir sıkıntı yok. Bol su var. İlk etapta planlaması yapılan 500 metrelik bölümü kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz. Hava şartları ve arazilerin durumu dikkate alınarak hattın diğer kısmı da yenilenerek düzenli bir su alma yapısı oluşturulacaktır.” diye konuştu.