Katı Atık Tesisi, çevre projelerimizin tacı olacak

1 Mart 2016 Salı

Belediyemiz tarafından hayata geçirilen Katı Atık Yönetimi Projesi’nin tanıtım toplantısı yapıldı.

Anitta Otelde gerçekleştirilen toplantıya Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Yatırımları Daire Başkanı Ferruh Parmaksız, Belediye Başkan Yardımcıları Turhan Candan ve Alper Zahir, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Seyit Ahmet Sancak, ilçe belediye başkanları, firma temsilcileri ile belediye teknik personeli katıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Yatırımları Daire Başkanı Ferruh Parmaksız, projenin Çorum’un çevre yönetimi açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin Çorum’un çevre ile ilgili bazı sorunlarını uzun yıllar boyunca çözmüş olacak. Projenin inşaat ihalesini İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan ve alanının en tecrübeli firması İSTAÇ aldı. İhaleyle birlikte proje uygulama birimi kurduk. Bu birim projenin aşamalarını koordine ve kontrol edecek. Projenin son derece başarılı olacağına inanıyoruz” dedi.

Katı Atık Tesisi, çevre projelerimizin tacı olacak

10 yıla yakın bir süredir Avrupa Birliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortaklaşa hayata geçirecekleri proje üzerinde çalıştıklarını açıklayan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, bu projenin Çorum Belediyesi’nin çevre politikalarının tacı olduğunu söyledi.

Çorum Belediyesi’nin çevreye duyarlı bir belediye olduğunu vurgulayan Başkan Külcü, “Şehir yaşamı denildiğinde elbette karşımıza belediye çıkıyor. Belediyelerimiz de artık çevre konusunda çok mesafe aldı. Bütün belediyelerimizin baş gündem maddelerinden birisi çevredir. Çevrenin korunması, yönetilmesi ve bunun sürdürülebilir bir politika haline getirilmesidir. Tüm insanların, kurumların, toplumların hayatında bir ihtiyaç hiyerarşisi ve öncelik sırası vardır. Çorum Belediyesi de bu meseleye duyarlı belediyelerden biridir. Katı atık projesinde geç kaldık. Çoğunlukla bizden kaynaklanmayan sebepler ama önemli olan netice. Elbette çevre konusunda yapılacaklar bundan ibaret değil. Daha yapılabilecek çok iş var. Biz de bunların birçoğunu yaptık, yapıyoruz. Katı atık düzenli depolama projemizin tamamlanmasıyla birlikte inşallah çevre çalışmalarımız taçlanacak. Vahşi depolamanın sonlanmasıyla birlikte; kötü koku, görüntü, haşere gibi ne kadar olumsuzluk varsa hepsinden kurtulmuş olacağız. En az 60 milyon TL’lik bir yatırım. AB ciddi oranda hibe fonlarından projemizi finanse edecek. Çevre Şehircilik Bakanlığımız aynı şekilde projenin bir kısmını hibe olarak finanse edecek. Çorum temiz bir şehirdi, temiz olarak kalamaya devam edecek. Sadece temiz değil, aynı zamanda güzel bir şehir olarak kalacak” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Yunanistanlı Müşavir Firma Enviroplan S.A takım lideri TheofanisLolos ve İSTAÇ Proje Müdürü Mevlit Fatih Peker proje hakkında bilgi verdiler.

Tesisin 15 milyon Avro inşaat, 2 milyon Avro Müşavirlik firması ücreti ve 3 milyon Avro ise alet ve ekipman alımları olmak üzere 20 milyon Avroya mal olması bekleniyor.