24°C parçalı bulutlu

24°C parçalı bulutlu

KADINLAR DEĞİŞİMDE ÖNCÜ OLDU

24 Ekim 2011 Pazartesi

Batı toplumunun Müslüman kadınları tam olarak tanımadığını ve önyargılı yaklaştığını belirten Böhürler, 3 yıl süren “İslam`da Kadın”; araştırmasına göre kadınların İslam ülkelerinde özellikle siyasette tam olarak temsil edilmediğini vurguladı. Böhürler bu nedenle Türkiye`nin önemini daha iyi anladığını da açıkladı.

Gazeteci/Yazar Ayşe Böhürler, “Arap Baharı”; adı verilen İslam ülkelerindeki değişimlerde kadınların öncü rol oynadığını vurguladı.

Belediyemiz ile Dil ve Edebiyat Derneği Çorum Şubesi`nin ortaklaşa düzenlediği “İslam Coğrafyasında Demokrasi ve Kadın”; konulu konferans önceki gün Turgut Özal İş Merkezi Belediye Konferans Salonu`nda yapıldı.

Vali Nurullah Çakır`ın eşi Cemile Çakır, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü`nün eşi Hatice Külcü, Belediye Başkan Yardımcısı ve DED Şube Başkanı Turhan Candan, Belediye Meclis üyeleri, Kadın Kültür ve Sanat Merkezi yöneticileri ile çok sayıda bayan katılımcının ilgiyle izlediği konferansta İslam ülkelerinde kadının durumu ele alındı.

Bu etkinliklerle kadını etkin bir profile kavuşturmanın hedeflendiğini belirterek konferansın açılışını yapan Hatice Külcü: Kadının haklarını bilen, özgüveni yüksek, sorunlara karşı çözüm üretebilen bir konuma gelmesi gerektiğini ifade etti.

Meltem Çınar`ın sunuculuğunu yaptığı konferansta daha sonra Ayşe Böhürler kürsüye geldi. İlk olarak “Duvarların Arkasında Müslüman Ülkelerde Kadın”; isimli son kitabının hazırlanış süreci hakkında bilgi vererek bu fikrinin 11 Eylül`den sonra geliştiğini ve 3 yılık bir çalışma sonucu kitaplaştığını açıklayan Böhürler, özellikle Batı toplumlarının Müslüman kadınları tam olarak tanımadığını, bu alanda önyargılı olduklarını ifade etti.

Araştırmasında Batı`nın öryargılarının bazılarının gerçekliğini kendi gözleri ile görme imkanı bulduğunu söyleyerek günümüzde İslam ülkelerinde kadının eğitimden sağlığa kadar pek çok sorununun ortak olduğunu, adaletsizlik ve eşitsizliklere maruz kaldığını belirten Böhürler buna rağmen son yıllarda yaşanan ve “Arap Baharı”; diye adlandırılan İslam ülkelerindeki değişimlerde kadınların öncü rol oynadığını da söyledi.

Böhürler, belgesel için gittiği ülkelerde Türkiye`nin önemini daha fazla kavradığını, sürekli baskı altında yaşamak zorunda kalan Müslüman kadınların artık çıkış rolü oynadığını ama hala İslam ülkelerindeki kadınların özellikle siyasette temsili konusunda Batı`nın oldukça gerisinde olduğunu sözlerine ekledi.

Konferansın sonunda Böhürler`e Hatice Külcü tarafından çiçek, Turhan Candan tarafından ise plaket verildi. Böhürler son olarak kitabını bayanlar için imzaladı.