20°C parçalı bulutlu

20°C parçalı bulutlu

İNSAN HAYATININ HİÇBİR DÖNEMİ İHMALE GELMEZ

27 Şubat 2012 Pazartesi

Belediyemizin “Ailemi Kuruyorum”; eğitimlerine katılarak anne ve babaların çocuklarına model olacağını unutmaması gerektiğini belirten Doç. Dr. İsmail Sağlam, çocukla iletişimin eksik kurulmasının sonuçlarının kötü olacağını dile getirdi.

Belediyemiz Aile Eğitim Merkezi organizesi ile 14 Ocak`ta başlatılan ve 10 Mart`ta sona erecek olan “Ailemi Kuruyorum”; eğitim programına bu hafta da devam edildi.

Turgut Özal İş Merkezi Belediye Konferans Salonu`nda bugüne kadar “Eş seçiminde dikkat edilecek noktalar, Aile ekonomisi, Evliliğin ilk 5 yılı ve kritik virajlar, doğum öncesi ve 0-2 yaş bebeğin gelişimi, eşler arası ilişkiler ile 0-6 yaş döneminde çocuğun gelişimi ve eğitimi”; gibi konuların işlendiği “Ailemi Kuruyorum”; programının bu haftaki bölümünde ise “6-12 yaş dönemi çocukların gelişimi ile eğitimi”; konusu ele alındı.

Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü`nün eşi Hatice Külcü, Belediye Zabıta Müdürü Mustafa Kanat, AK Parti Belediye Meclis Üyesi Seyhan Günhan, Aile Eğitim Merkezi yöneticileri ile birlikte çok sayıda bayanın ilgiyle izlediği programa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Sağlam konuşmacı olarak katıldı.

Proje Koordinatörü Ufuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve eski AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Ömer Özyılmaz haftalardır proje kapsamında çeşitli konuları ele aldıklarını belirterek bu konular hakkında izleyenlere bilgi sundu.

Ailenin kurulmasından önce, kurulurken ve evlendikten sonra nelere dikkat edilmesi gerektiği konularını öğrendikten sonra geçen haftadan beri çocukların üzerinde durduklarını hatırlatan Özyılmaz, çocuğun sevgi besininin ihmal edilmemesi, çocukların ailelerini model olarak aldığının unutulmaması gerektiğini ve okul öncesi dönemde onlara zorlayarak birşeyleri öğretmenin sakıncalı olabileceğini hatırlattı.

Daha sonra kürsüye gelen Doç. Dr. İsmail Sağlam ise insan hayatının hiçbir döneminin ihmale gelmeyeceğini, çocukla iletişimin eksik kurulmaması gerektiğini, anne ve babaların her zaman çocuklarına model olacağını unutmadan ona göre hareket etmesi gerektiğini dile getirdi.

Programın düzenleyenler, sorumlular ve katılımcılara teşekkür ederek günümüzde yoğun bir şekilde okul öncesi dönemle ilgili eğitim faaliyetlerinin bulunduğunu hatırlatan Doç. Dr. Sağlam, “Okul öncesi eğitim ne kadar sağlam olursa, kişi eğitim hayatı ve yaşamında da o kadar başarılı olabilir. İnsan hayatının hiçbir dönemi ihmale gelmez ama doğumdan başlayarak okul öncesi dönemde alınan eğitim kişinin temelini oluşturur”; diye konuştu.

6-12 yaşındaki çocuklardaki gelişim, iletişim ve eğitimin de önemine değinen Sağlam, iletişimdeki eksikliğin ne kadar iyi niyetli olunursa olunsun olumlu neticelenemeyeceğini, iletişimin tılsımlı bir anahtar olduğunu kaydetti.

6-12 yaşında yaşanan bedensel ve dinsel, bilişsel, ahlaki, toplumsal, duygusal ve cinsel gelişim hakkında bilgi vererek bunları slayt eşliğinde tek tek açıklayan Sağlam, çocuğu anlamak, anlatmak ve anlaşmanın önemli olduğunu, sağlıklı iletişimin bunu sağlayabileceğini anlattı.

Ailede sevgi kültürünün, disiplinin hakim olması ve hedefe uzun bir program dahilinde varılacağının bilinmesi gerektiğini de dile getiren Doç. Dr. Sağlam “Anne-babanın model olması, Gözlemleme ve gözlem yaptırma, Çocuğun hedef davranışı tecrübe etmesine imkan tanınması, Ailede sözlü öğretim ortamının oluşturulması, Çocuğun duygu ve düşüncesinin hedef davranışa yönlendirilmesi ve teşvik ile sakındırma”; eğitim metotlarını olarak gösterdi.