25°C az bulutlu

25°C az bulutlu

"İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Geçici Biriktirme Alanı" oluşturuldu

4 Haziran 2021 Cuma

Belediyemiz, ev ve iş yerlerinden kaynaklanan tadilat molozlarının özellikle dere ve yol kenarlarına, verimli tarım alanlarına kaçak olarak gelişi güzel dökülmesinden dolayı meydana gelen çevre kirliliğinin önüne geçmek için ‘İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Geçici Biriktirme Alanı’ oluşturdu.

Belediyemiz, daha yaşanılabilir ve sağlıklı bir çevre oluşturabilmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Vatandaşların araması halinde inşaat atıkları ekiplerimiz tarafından adresten alınarak biriktirme alanına getiriliyor. Bu sayede daha temiz ve yaşanılabilir bir çevre oluşturulması hedefleniyor.

Çevre konusunda hassas bir hizmet politikası izlediklerini ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat, “İskilip Caddesinde Yeni Spor Salonu inşaatın arka kısmında bulunan 15 dönümlük araziye ‘İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Geçici Biriktirme Alanı’ oluşturduk. Alanın etrafını tel örgü ile çevirdik. Gelen atıkların tartımı için 60 tonluk kantar oluşturduk. Bu alan sayesinde ev ve iş yerlerinde tadilat yapan vatandaşlar atıklarını getirebilecek bir yer oluşturduk. Atıklarını getiremeyen vatandaşlar belediyemizi aradığında yine ekiplerimiz giderek evlerinden bu atıkları teslim alıyor.” dedi.

İnşaat atıklarının ücretlendirmesinde ise 2020 Ağustos ayı Belediye Meclisimizde aldığımız karar ile atıkların tekrar kazanılması için harcanacak giderlerin göz önünde bulundurulduğunu ifade eden Yağbat, “Atıkları bizim adresten aldığımızda 50 kg’lık bir torbaya aldığımız ücret 3.50 kuruş iken, kişinin tesisimize atığını kendisi getirdiğinde ise ödeyeceği ücret 50 kuruştur. Döküm alını Yeni Belediye Hizmet Binasına 900 metre uzaklıkta. Atık alanının şehir merkezine yakın olması vatandaşlarımız için ayrı bir kolaylık sağlamıştır. Tesisimize 10 aylık sürede vatandaşlarımız 94 ton 780 kg inşaat ve yıkıntı atığı getirdi. Belediyemizi arayarak atıklarının alınması talep eden vatandaşlarımızdan ise 187 ton 360 kg inşaat ve yıkıntı atığı topladık. Toplam 282 ton 140 kg inşaat ve yıkıntı atığının çevreye zarar vermesini önledik” dedi ve önceden kaçak olarak dökülen dere ve yol kenarlarında temizlik çalışması başlattıklarını söyledi.

İnşaat atıklarının ekonomik değeri var
Atıkların çevreye zararının önlenmesinin yanı sıra bu atıkları geri dönüştürüp ekonomiye katkı sağlayabildiğine değinen Başkan Yardımcısı Yağbat, “İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Geçici Biriktirme Alanımıza gelen küçük çaplı inşaat ve yıkıntı atıkları gerekli işlemlerden geçirerek tekrar kullanıyoruz.  Yeni yaptığımız kaldırımların zemin dolgularını ve diğer altyapı dolgu çalışmaları bu atıklar ile yapıyoruz. Yaptığımız çalışma ile değersiz gibi görünen atıkları değerlendirip hem ekonomimize hem de çevremize fayda sağlıyoruz” diye konuştu.

Temizlik İşleri Müdürlüğümüzde bir yükleyicili kepçe ve bir kamyon gelişi güzel dere ve yol kenarlarına dökülen inşaat ve yıkıntı atıklarını çevreye zarar vermemesi için toplamaya devam etmektedir. Yağbat, çevreye kaçak olarak inşaat ve yıkıntı atığı dökenlerin tespit edilmesi halinde yasal işlem uygulanacağını sözlerine ekledi.

Foto Galeri