I. Kadın Çalıştayı başladı

17 Mayıs 2013 Cuma

Belediyemiz tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Katılımlı Kadın Girişimcilik Çalıştayı başladı.

Anitta Otel`de düzenlenen çalıştaya Vali Sabri Başköy ve eşi Fatma Başköy, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve eşi Hatice Külcü, Belediye Başkan Yardımcıları Zeki Gül ve Nurettin Karakaya, Dodurga Kaymakamı Bülent Güven, Çorum TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, kadın girişimciler ile yurt içinden ve yurt dışından davet edilen çok sayıda akademisyen katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, çalıştayın Çorum`da yapılıyor olmasının bilinçli bir tercihin sonucu olduğunu ifade ederek “Bu topraklar dünyanın yazılı ilk barış antlaşmasının, Kadeş Barış Antlaşması`nın imzalandığı bu topraklardır. Aynı zamanda bu topraklardan ilk kadın girişimcilerin de çıktığını bilmek dikkatlerden kaçırılmaması gereken önemli bir husustur.”; dedi.

Binlerce yıldır kadınların aktif bir şekilde toplumdaki yerini aldıkları bu topraklarda kadınların iş hayatında daha fazla yer almaları ve daha aktif olmaları için de önemli bir adım attıklarının altını çizen Başkan Külcü, “Ülkemizde Kadın Girişimciliğinin gelişmesine yönelik olarak bir takım adımlar geçmişte atıldı, bu açılımlar bugün de devam ediyor. Hatırlanacağı üzere 1990 yılında Türk Medeni Kanunu`nda evli kadının çalışması ve ticarethane açması için gerekli `koca izni’ şartı kaldırılmıştı. Bu adım ile başlayan ve günümüze gelinceye kadar Kadın Girişimcilerin ekonomik hayatta daha etkin yer alabilmeleri için gerekli birçok adım atılmıştır. Türkiye`de son yıllarda iş kuran kadınların sayısında belirgin bir artış olduğu görülmektedir. Ancak cinsiyete dayalı iş bölümü ile aile içi ataerkil üretim ilişkileri, kadınların ev dışı iş deneyimlerini ve bilgilerini sınırlandırmakta, kadınların sermaye birikimlerini de zorlaştırmaktadır.”; dedi.

Nüfusun yarısının kadın olduğu Türkiye`de kadınların erkek nüfus kadar ekonomik hayata katkıda bulunmadıkça, Türkiye`nin gelişmiş ülkelerle olan kalkınma yarışında tam başarıyı yakalayamayacağının altını çizen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum Belediyesi Kadın Kültür ve Sanat Merkezi`nin kurulduğu günden bugüne kadar çok değişik branşlarda kurslar açtığını ve bu kurslara 3.000 civarında kadın kursiyerin iştirak ettiğini kaydetti.