Çözüm Merkezi

0 364 333 0 333

Çorum Hava Durumu

Çorum

31°C parçalı bulutlu

Çözüm Merkezi

0 364 333 0 333

Çorum Hava Durumu

Çorum

31°C parçalı bulutlu

Haberler

HİZMET DOLU 2 YIL, 60 MİLYON TL’LİK YATIRIM

HİZMET DOLU 2 YIL, 60 MİLYON TL’LİK YATIRIM

17 Mayıs 2011 Salı

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum’un geleceğini inşa ettiklerini belirterek, bugünün kendileri için hem bir hesap günü hem bir hasat günü olduğunu belirterek, “Nisan 2009 tarihinden bugüne ikinci yılımızı da yüzümüzün akıyla tamamladık” dedi.


Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, düzenlediği basın toplantısıyla göreve geldiği günden bugüne kadar yaptığı çalışmaları değerlendirdi. Anitta Otel’de düzenlenen basın toplantısına AK Parti Çorum milletvekili adayı Salim Uslu ile diğer milletvekili adayları, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan, ilçe ve belde belediye başkanları, meclis üyeleri, birim müdürleri ve davetliler katıldı. Yola çıkarken bütün çalışma planlarını değişim üzerine kurgularken şehrin yaşam standartlarını yükseltecek ve bölgenin vitrin kenti haline gelmesini sağlayacak bir değişim öngördüklerini açıklayan Külcü, bu vizyonla başladıkları yolculuğun her adımını, kentlerin yarışında öne çıkan bir Çorum, cazibe merkezi haline gelen bir Çorum hedefiyle attıklarını belirtti.

Çorum’un alt yapısıyla, imarıyla, doğası, çevresi, tarihsel dokusuyla, sosyal ve ticari yaşamıyla sistematik bir biçimde gelişim trendine girdiğini dile getiren Külcü, “5 yıl sonunda, 10 yıl sonunda ve Cumhuriyetimizin 100.yılı olan 2023’te görmek istediğimiz Çorum fotoğrafı bugün belediyemizin vizyonunu oluşturmaktadır. Dünya değişirken, Türkiye değişirken Çorum’un bu değişimden payını almaması büyük bir talihsizlik olur. Sorumluluk sahibi tüm kişi ve kurumlarımızla Çorum ortak paydasında buluşarak, Çorum’un geleceği üzerine beyin fırtınası yapıyoruz. Çünkü hükümetimizin şehrimize kazandırdığı büyük hizmetleri kentimizin yapısına entegre etmek ve Çorum’u bundan sonra gelecek büyük yatırımlara hazırlamak öncelikle belediyemizin görevidir” dedi.


Çorum’un zaman israfına, kaynak israfına ve umut kaybına tahammülü olmadığını vurgulayan Külcü, “Bütün projelerin gerçekleşebilir olması, rantabl olması ve fonksiyonel olması için her adımın iyi planlanması gerektiği inancındayız. Olmayacak işlerle halkımızı avutmadığımız gibi adım attığımız işlerde de kararlılığımızı sonuna kadar sürdürmekteyiz. Değişimin ufak tefek sıkıntılarına katlanacak kadar sabırlı olduğumuz gibi, samimiyetimizi her aşamada ispatlayacak kadar da özgüven sahibiyiz. Bizim tek görevimiz halkımızın taleplerini karşılamak değil, halkımızda kentlilik bilincini artırmak ve kente ufuk vermektir. Kent merkezinde yaşadığı halde kentimizin imkanlarından haberdar olmayan, bunlardan yeterince yararlanamayan, hala köydeki, kasabadaki imkansızlıklarla sınırlanmış yaşamını sürdüren Çorumluların kent yaşamının paydaşı yapmak öncelikli hedeflerimizden birisidir” ifadelerini kullandı.

Ülke yönetiminde sağlanan istikrarın gerçekçi siyaseti de birlikte getirdiğini dile getiren Külcü, “Halkımıza sadece ve sadece gerçeği söyleme, gerektiğinde hesap verme kaçınılmaz hale gelmiştir. Seçim zamanı ne söz vermişsek her birinin bugün de arkasındayız. İşte seçim öncesinde halkımıza dağıttığımız kitapçık. Çorum’a ne vaat etmişsek, yol haritamıza neler koymuşsak hepsi burada. Bu kitapçık hem benim, hem de başkan yardımcısı arkadaşlarımın sürekli elinin altındadır. Yaptığımız ve yapacağımız tüm işleri bu çerçevede değerlendiriyoruz. Azimle, sabırla, kararlılıkla adımlarımızı atıyoruz. Vaatlerimizin tamamına yönelik çalışmalarımızı başlattık. Dönem sonunda büyük bir gerçekleşme oranıyla, alnımızın akıyla halkımızın huzurunda olmanın haklı gururunu inşallah hep birlikte yaşayacağız.


Bugüne kadar yaptığımız işler; Çorum’un, Çorumlunun değerli hemşerilerimizin elbette çoktan hak ettiği işlerdir. Bulunduğumuz makamlar da zaten bunun için vardır. Bulunduğumuz koltuklardan şeref alan değil, koltuğa şeref katan bir duruşu benimsiyoruz. Bunun için o koltuklara hizmet etme dışında bir ehemmiyeti asla atfetmedik, atfetmiyoruz. Halkımıza hizmet yolunda yürürken asla yorulmayacağız. Karşımıza çıkan zorluklardan asla yılmayacağız. Yolumuz tıkandığında bahanelerin arkasına sığınmayacağız. Yeni bir yol bulmanın; ya da yeni bir yol açmanın gayreti içinde olacağız. Çünkü hiç bir şeyin imkansız olduğuna inanmıyoruz. Zor vardır, imkansız yoktur. Bu şehirde yaşayan insanları daha iyi bir yaşam standardına kavuşturma aşkı, belediyemizin yegane enerji kaynağıdır. Herkese ve her kesime kapımız açık, herkese gönlümüz de açık. Biz hep birlikte Çorum’uz; 14 Mahallemizin hepsi bizim için birdir, hepsi değerlidir, hepsi hizmet projeksiyonumuzun içinde şimdiye kadar yerini almıştır, bundan sonra da alacaktır” sözleriyle konuşmasını sürdürdü.

2009 yılından itibaren Çorum Belediyesi olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Külcü, konuşmasında şunları kaydetti:



“Kentsel Dönüşüm, tüm şehirlerin planlı bir şekilde gelişmesini sağlayan, modern şehircilik anlayışını egemen kılan, eski yerleşim sahalarını rehabilite ederek kentin ufkunu açan bir değişim sürecidir. Belediye olarak uzun yıllar modern belediyecilik hizmetlerinden mahrum kalmış semtlerimizi Kentsel Dönüşüm Projeleri ile ayağa kaldırmak istiyoruz. Bu projeleri Çorum’umuzu yeni ve çağdaş bir çehreye kavuşturmak için büyük bir imkan olarak görüyoruz. Yıllardır tartışılan konuşulan bu çalışmayı dört temel başlıkta değerlendireceğiz. Çorum’un geleceğini inşa etme vizyonumuzun en önemli parçalarından biri olan Arasta için çalışmalarımızı başlattık. Bir süredir buradaki esnaf kardeşlerimizle görüşmelerimiz devam ediyor. Arasta bölgesindeki mülk sahipleriyle prensipte görüş birliğine vardık. Projelendirme işlemi devam etmektedir. Buraya modern bir yer altı çarşısı ve yer altı otoparkı istendi. Biz de kabul ettik, çalışmalarımız ve görüşmelerimiz devam ediyor. Arasta bölgemiz için ilk etapta 40 milyon TL’lik kaynak ayırdık. Bu projeyi gerçekleştirmek için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağız.



Kale içi çalışması da uzun zamandan beri kamuoyunun gündeminde olan bir konu idi. Görev süremiz boyunca bu konuyu da titizlikle takip ettik. Kale içindeki vatandaşlarımızın tamamıyla anlaştık. 1 milyon 712 bin TL kamulaştırma bedelinin yüzde 97’si ödendi. Yüzde 3’lük kısım ise ulaşılamayan mülk sahiplerinden ve sorunlu mülkiyetlerden kaynaklanmaktadır. Bunların da işlemleri devam ediyor. Şu anda Kalenin tekrar tarih turizmine kazandırılması için hem kale içine yönelik hem de etrafındaki alana ilişkin projelendirme çalışmalarımız sürüyor. Burayı bir turizm yolu oluşturarak hem Velipaşa Konağı’na hem de eski İHL binası ya da polis karakolu olarak bilinen noktaya kavuşturacağız.



Şehirlerin geleceğini inşa edebilmenin yegane yolunun doğru imar planlaması olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu amaçla Belediye meclisimizde, örnek teşkil edecek bir bütünlük içerisinde Çorum’un değişim ve dönüşümüne yön verecek tarihi kararlar aldık. Yaptığımız imar değişikleriyle Çorum’un 100 yılını şimdiden planladık. Türkiye’nin 2023 vizyonu ile örtüşen bir yönetim anlayışı ortaya koymaya çalışıyoruz. Türkiye bu heyecanı yakalamıştır bizim de tüm şehir olarak bu heyecana ayak uydurmamız gerekmektedir.

İnşa edildiği günden bu yana hep tartışma konusu olan ve şehrin kalbinde bir hilkat garibesi olarak duran Kültür Sitesinin oradan kaldırılması kararıdır. Kültür Sitesi’nin yeri ile ilgili imar planı değişikliği yaptık. Buna göre Kültür Sitesinin bulunduğu 4182 m2 alanı ayrıca satın alma suretiyle etrafında edindiğimiz geniş alanı modern bir park ve otopark olarak inşa edeceğiz.



‘Yol Medeniyettir’ ilkesiyle hareket ederek Çorum’umuza modern ve geniş caddeler kazandırmaya devam ediyoruz. Çorum’un orta ve uzun vadedeki ihtiyaçlarını hesaplayarak çağdaş kent vizyonumuza uygun bulvarlar açtık. Yeni yolları ve bulvarlarıyla Çorum, artık daha modern bir görünüme kavuştu. Bu çalışmalarımızı da aralıksız devam ettireceğiz. Göreve geldiğimizde 5 yılda asgari 500 bin ton asfalt hedefimizi ortaya koymuştuk.

Bu hedef doğrultusunda iki yılda 213 bin ton asfalt serimi yaparak önemli bir başarıya imza attık. Fen İşleri Müdürlüğümüzün belirlediği ihtiyaç programı çerçevesinde hem yeni açılan caddeler, hem de mevcut yollarımızda gerek onarım gerekse asfaltlama çalışmalarımızı aralıksız devam ettireceğiz. Şehrimizin tüm bölgelerinde yaptığımız bu çalışmaların saygıdeğer hemşehrilerimiz tarafından da memnuniyetle karşılandığını görmek, bizi daha da motive etmektedir.

Yine 2010 yılı içerinde henüz yapılaşmasını tamamlamamış bölgelerimizi de tozdan ve çamurdan kurtarmak için 35 kilometre sathi kaplamalı yol yaptık.


Mahallelerde 71 bin 239 m2 tretuar ve 49 bin metre bordür çalışması yaptık. Yaptığımız tretuarçalışmalarında engelli vatandaşlarımızı da unutmayarak görme engelli vatandaşlarımız için özel imal ettiğimiz izli malzemeleri de kullanmaya başladık. Bu çalışmalarımızı yaparken de gerek bizim tespitlerimiz gerekse mahalle muhtarlarımızdan ve mahalle sakinlerinden gelen talepleri önceleyerek belirleme yapıyoruz. Tretuar çalışmalarında da geçmiş yıllarla mukayese yaptığımızda yıl ortalaması olarak yüzde 50 üzerinde hizmet sunduğumuzu ifade edebilirim. 213 bin ton beton asfalt ve 35 kilometre sathi kaplama asfalt çalışması gerçekleştirdik. Asfalt hizmetlerimizin bilimsel veriler ışığında daha kaliteli hale getirilmesi için Fen İşleri bünyesinde asfalt laboratuarı kurduk. Asfalt kalitesi ve dayanıklılığının kontrol edilmesi için gerekli olan test ve deneyler, artık laboratuarımızda yapılabilmektedir. 2010 yılında alımını yaptığımız paletli finisherimizin de devreye girmesiyle birlikte asfalt kalitesinin çok belirgin bir şekilde değişmiş olması da yüz akı işlerimizden birisi olmuştur.

Belediyecilikte en riskli yatırımlar altyapı yatırımlarıdır. Çünkü gözle görülmeyen ancak gerek teknik gerekse maddi anlamda önemli bir birikim gerektiren çalışmalardır. Biz, sadece şehri makyajlayan, günübirlik hizmet anlayışından öte şehrin gelecek on yıllardaki ihtiyaçlarını da hesaplıyoruz. Altyapıya verdiğimiz büyük önem bizim popülist olmayan, tribünlere oynamayan, gerçekçi, rasyonel bir hizmet anlayışına sahip olduğumuzun en önemli kanıtıdır. Orta Anadolu ve Karadeniz’in en fazla altyapı yatırımı yapan Belediyesi olduğumuzu da buradan rahatlıkla söyleyebilirim. Bu tespit bize ait olmayıp Türkiye’nin en büyük boru üreticisinin ifadesidir.

Yaptığımız yağmursuyu şebekesi çalışmalarıyla Çorum’u sel tehlikesinden kurtardık. Artık Çorum, rögarların taştığı, olumsuz görüntülerin yaşandığı günleri geride bıraktı. Yaptığımız planlama doğrultusunda kentin birçok noktasında yağmursuyu şebekesi döşedik, döşemeye devam edeceğiz.



Yapılması düşünülen tüm altyapı çalışmalarındaki kazıları diğer kurumlarla planlı ve koordineli biçimde yapabilmek amacıyla AYKOME diye adlandırdığımız Altyapı Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçirdik. Büyük şehirler için yasal zorunluluk olan bu yapıyı biz de fiilen kurduk. Bu sistem sayesinde elektrik, su, doğalgaz, kanalizasyon, içme suyu, yağmur suyu, drenaj, sinyalizasyon gibi alt yapı çalışmaları için gerekli olan kazılar, artık büyük oranda tek seferde ve koordinasyon içerisinde gerçekleştirebiliyoruz. Altyapı yatırımı yapan kurumlarla düzenli aralıklarla bir araya geliyor ve eşgüdümü sağlıyoruz.



Çorum’da başlattığımız altyapı ve asfalt seferberliğini ilçelerimizde de hayata geçiriyoruz. Belediye Meclisimizin kararı ile ilçe ve belde belediyelerinin altyapı ve yol çalışmalarına destek oluyoruz. Bu kapsamda ilçe ve beldelerimize her türlü yardımda bulunduk. Bu, Çorum’a ilçe ve beldeleriyle bir bütün olarak bakışımızın, imkanlarımızı ilçe ve belde belediyelerimizle paylaşma anlayışımızın bir göstergesidir.



Son yıllarda Küresel Isınma ve ekolojik dengenin bozulması temiz su kaynaklarının hızla azalmasına neden oldu. Biz Çorum’da su kaynaklarının uzun vadede ihtiyaçlarımıza cevap verebilecek şekilde korunması için gerekli tedbirlerimizi zaman geçirmeden alıyoruz. Gerek su rezervimizin artırılması gerek mevcut kaynaklarımızın korunması gerekse de suyun sağlıklı şekilde halkımıza ulaştırılması için gayret gösteriyoruz.

Mühendislerimizin geliştirdiği baraj dibinden kademeli su alma tekniğiyle suyu oksijen oranı daha yüksek, yüzeye daha yakın derinlikten almaya başladık. Suyu 22 metre derinlik yerine 7’nci metreden alarak içme suyundaki kokuyu bu sistemle ortadan kaldırdık. Konu ile ilgili firmalara 400-450 bin TL’ye yaptırılabilecek bu iş, tamamen Belediyemizin mühendis ekibi ve dalgıçlarımız tarafından yapılmıştır. Bu çalışmamız Türkiye’de çok sayıda Belediyeye örnek olmuş ve içme suyundaki kokuya da son vermiştir.

Şehrimizin su ihtiyacının önemli bir kısmı Konaklı, Pınarbaşı ve Sağmaca’da bulunan kuyular ve kaynaklardan karşılanmaktaydı. Bu kaynakların şehre uzak olması ve 4 adet terfi istasyonu ile suyu şehre ulaştırması nedeniyle çok büyük bir enerji maliyetine katlanmak zorunda kalıyorduk.

Kuyu ve kaynaklardan su alma işine kademeli olarak son vererek şehrimizin su ihtiyacını büyük oranda barajlarımızdan karşıladık. Ayrıca uzun ve pompa ile çalışan hatlar yerine kısa bağlantılar gerçekleştirerek enerji sarfiyatımızı önemli oranda düşürdük. Buradan sağladığımız tasarrufla da elbette diğer hizmetlerimizi daha rahat yapabildik.



Çorum’un ana arterleri olan Gazi, İnönü ve Bahabey Caddeleri’nde çöp toplama işini daha sağlıklı ve verimli hale getirmek için bazı Büyükşehir Belediyeleri dışında ilk defa yer altı çöp konteynır sistemine geçiyoruz. 5m3’lük depolama potansiyeline sahip yer altı çöp konteynırları hem estetik açıdan hem de zaman kullanımı açısından önemli avantajlar sağlayacaktır. 50 adet konteynır için ihale sürecini başlattık. 30 Mayıs tarihinde ihalesi yapılacak. Zamanla bu uygulamayı yaygınlaştırarak pis koku, sinek

ve görüntü kirliliği sorunlarını ortadan kaldıracağız. Yine burada şunu da ifade etmek istiyorum. Gazi ve İnönü Caddelerimizde tüm yer altı şebekesini elden geçireceğiz. Tretuarları yenileyeceğiz. Aydınlatma sistemi komple değişecek. Asfaltlama çalışmasından sonra da peyzajını yaparak Gazi ve İnönü Caddelerimize yeni bir görünüm kazandıracağız.



Katı Atık Projemizi tüm ilçe belediyelerimizin de üyesi olduğu ve Çorum Belediyesi’nin öncülüğünde yürütülen Çorum Çevre Belediyeler Birliği bünyesinde yürütmekteyiz. Çorum’un ilçeleriyle birlikte tüm katı atıklarını modern usullerle ayrıştırarak düzenli depolama amacıyla yürüttüğümüz projemiz AB delegasyonundan onay alarak 10 Mayıs 2011 tarihinde AB resmi gazetesinde yayınlandı. Toplam 20 milyon Avro’luk bir bütçe öngörülen projemizin inşaat uygulama ihalesini 2011 yılı içerisinde yapmayı ve 2014 yılı sonbaharında tamamlamayı planlamaktayız. Böylece, hem vahşi depolama sistemi dediğimiz açık alanda kentsel atık biriktirme sorunumuza son vereceğiz hem de çevreye yaymış olduğu kötü kokudan kurtulmuş olacağız.

Çevre Bakanlığı nezdinde yürüttüğümüz girişimler neticesinde Çorum’u atık yağ toplama işinde pilot bölge seçtirdik. 3 marketimize yerleştirilen atık yağ toplama makinaları ile tüm Türkiye’ye örnek olacak pilot uygulamayı yürütüyoruz. Bu çalışmanın neticeleri Çevre Bakanlığı tarafından düzenli olarak takip edilmekte ve elde edilen veriler üzerinden Türkiye projeksiyonu oluşturulmaktadır. 70 Adet Atık Pil Toplama Makinesini alarak Milli Eğitim Müdürlüğümüzle yaptığımız protokol gereği anaokulu, ilköğretim ve ortaöğretim okullarımıza yerleştirdik. Benzer çalışmalar farklı yerlerde de yapılmakta ancak tüm okulların projeye dahil edildiği tek örnek Çorum Belediyemizin projesidir. Bu projeyle hem çocuklarımızda çevre bilincini yükseltmek hem de belediye olarak çevreye katkımızı sunmak istiyoruz.



Çorum, gelişen yapısı ve artan nüfusu ile artık dinamik bir şehir. Bu nedenle şehrin giderek artan yorucu temposundan uzaklaşarak Çorumlulara rahat bir nefes aldırmak için kolları sıvadık. Çorum’u semt parkları ve büyük parklarla donatıyoruz. Göreve geldiğimizde her mahalleye, her semte park sözü vermiştik. Bu hedef doğrultusunda gece gündüz demeden çalışıyoruz. Olumlu neticelerini de bir bir almaya başladık.

2010 yılında şehrimizin nüfus yoğunluğunu dikkate alarak 20 noktada semt parkı çalışması başlattık. Bu çalışmamızı her yıl 20 park hedefi ile 2014’e kadar devam ettireceğiz. Amacımız mahalle aralarında o bölgede yaşayan halkın yeşil alanla buluşturulması, çocukların, yaşlıların ve ev hanımlarının evlerinden fazla uzaklaşmaksızın eğlenip dinlenebileceği bir alan oluşturmak. 2014 yılına ulaştığımızda en az 80 noktada bu semt parklarını tamamlamış olacağız. 2010 yılında Adalet Bakanlığımızla yaptığımız

görüşmelerden olumlu sonuç alarak proje çalışmalarımızı başlattık. Geçtiğimiz günlerde ihalesini yaptığımız ve birkaç gün sonra kesinleşmesini beklediğimiz parkımızı çalışma sezonumuzun sonuna tamamlamış olacağız. Böylece yıllardır balkonlarından beton duvarların soğuk yüzünü seyreden hemşehrilerimiz modern bir parka kavuşmuş olacak.

Göreve geldiğimizde önemli vaatlerimizden biri de kişi başına düşen yeşil alan miktarını artırmaktı. İki yılda bu hedefimizde de çok büyük bir başarı yakaladık. Şu an itibariyle belirlenen asgari kişi başı yeşil alanın 4 m2 üzerine çıkmış bulunmaktayız. 5 Yılda 100 bin ağaç toprakla buluşacak hedefiyle başlattığımız çalışmalarda 2010 yılı sonu itibariyle 20 bin, şu anda ise 35 bin ağaç dikimini gerçekleştirdik. Gerek refüjlerde gerekse şehrin kenarlarındaki boş alanları ağaç dikimi için kullanıyoruz. 5 yıl, 10 yıl, 15 yıl sonra bu alanların yemyeşil olduğunu göreceğiz. Bu noktada zikretmemiz gereken bir peyzaj çalışmamız ise çiçek dikimidir. 2010 yılında 370 bin çiçek dikimi gerçekleştirdik. 2011 yılında ise 500 bin çiçek dikmeyi hedefliyoruz.



Biz, insanlarımızı şehrin sakini değil sahibi olarak görüyoruz. Kendimizi ise şehrin başkanı değil, hizmetkarı olarak kabul ediyoruz. Bu kentte yaşayan her vatandaşımız bizim için tektir, bütündür, muteberdir. Hemşehrilerimizin zor günlerinde yanlarında olmak, sıkıntılarına paydaş olmak, imkanlarımızı onlar için seferber etmek sosyal belediyecilik vizyonumuzun en önemli parçasıdır. Biliyoruz; park yapacağız, yol yapacağız, suyu temiz akıtıp çöpü toplayacağız ama şunu da biliyoruz ki yanmayan sobanın kömürü, kaynamayan tencerenin aşı, askerdeki evladın harçlığı yani kimsesizlerin kimsesi, dertlilerin yoldaşı olacağız. Yola çıkarken buna inandık, şimdi de buna inanıyoruz.


İHTİYACI OLAN HERKESE GIDA YARDIMI

Sosyal Belediyeciliğin gereği olan gıda yardımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz. İhtiyaç sahibi olan ailelerimizi tespit ediyor, gerekli incelemeyi yaptıktan sonra gıda paketlerini adreslerine teslim ediyoruz. 2010 yılında 11 bin gıda paketini ihtiyaç sahibi ailelerimize ulaştırdık. 2011 yılında ise bu rakamı 18 bine ulaştıracağız. Görevi devraldığımız gün ayda ortalama 166 ailemize gıda yardımı yapılırken bugün her ay ortalama bin 500 ailemize gıda paketini ulaştırmaktayız.


“SÖZ KONUSU VATAN İSE GERİSİ TEFERRUATTIR”

Vatani görevini yapmakta olan Mehmetçiklerimizin ailelerini yalnız bırakmadık. Göreve geldiğimizde verdiğimiz ilk kararlardan birisi 70 TL olan asker aylığını önce 100 TL sonra 200 TL’ye çıkarmak oldu. Göreve geldiğimizde başvuran 5 asker ailesinden ancak birisine asker aylığı ödenirken bugün Çorum’da oturan her asker ailesine müracaatı halinde asker aylığı vermekteyiz. Şu anda 950 askerimizin ailesine ödeme yapıyoruz. Biliyoruz, bu onların evlat hasretini dindirmiyor ama belediye olarak onların bu hizmetine küçük bir karşılıkla mukabelede bulunmak istiyoruz. 2008 yılında toplam 210 bin TL asker aylığı ödeniyorken bugün bu rakam 2 milyon TL civarındadır.

Engelli kardeşlerimizin yaşama sevincini diri tutmak, hayatın normal akışı içinde karşılaştıkları zorlukları ortadan kaldırmak amacıyla çalışıyoruz. Bir yandan yeni yaptığımız fiziki yatırımlardan onların da engelsiz bir şekilde istifade etmelerinin çabasını gösterirken bir yandan da başkaca taleplerine cevap vermeye çalışıyoruz. Engelli olmak kimsenin tercihi değildi. Onlarla empati kurmaya çalışıyoruz. Hepimizin de bir gün engelli olabileceğini hiç unutmuyoruz.

Geleneksel Sünnet Şölenimizde ailelerimizin sevincine ortak olmayı sürdürüyoruz. İki yılda 750 ailemizle bu sevinci paylaştık. Çocuklarımızın sünnet kıyafetlerini ve sünnet hediyelerini de unutmadık. Rahmet ve mağfiret ayı Ramazanda veren el ile alan eli buluşturmaya devam ediyoruz. İftar Çadırımızda her kesim ve gelir grubundan 1500 vatandaşımızla iftar coşkusunu birlikte paylaşıyoruz. İftar sofralarımızı tamamen hayır sahibi hemşerilerimizin bağışları ile kuruyoruz.



Biz şehrimizin kir ültür zenginliğine katkı sağlamak, kültür alanında kalıcı izler bırakmak istiyoruz. Bu ilkeden hareketle görevde bulunduğumuz süre içerisinde kentimizin kültürel ve sosyal hayatını diri tutmak amacıyla birçok önemli kültürel etkinliğe imza attık. Millet olarak bizi biz yapan değerleri zenginleştirmek ve bizden sonraki kuşaklara da taşımak hususunda bir sorumluluk taşıdığımızın bilincindeyiz.



Belediyemize ulaşan Çorum’a dair ne kadar yazılı hazırlık var ise bunların tamamını kitaplaştırıyoruz. Basılan bu kitapları da Türkiye’mizin her tarafındaki ilgililere ücretsiz ulaştırıyoruz. Bu yapılan çalışmanın bizden sonraki nesillere önemli bir kaynak olduğunu biliyoruz. İstiyoruz ki bizden sonraki kuşaklar nasıl bir Çorum vardı. Örfüyle, adetiyle, kültürüyle, mimarisiyle, Çorum’daki yaşam süreci neydi bunu yazılı kaynaklardan öğrensinler.

Belediyemiz bünyesinde oluşturduğumuz Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Türk Tasavvuf Musikisi Korolarımız, Mehteran Bölüğümüzün verdikleri konserlerle hemşehrilerimizin büyük beğenisini topluyor. 2010 yılında 27 adet konser, müzik ve şiir etkinliği gerçekleştirdik. Kültürel faaliyetlerimizin önemli bir ayağını düzenlediğimiz konferanslar oluşturuyor. Panel, söyleşi, sempozyum tarzında düzenlediğimiz etkinliklerle tarihi, bilimsel ve güncel meseleleri vatandaşlarımızın gündemine taşıyoruz. Bu kapsamda 2010 yılında 14 etkinlik gerçekleştirdik.

Her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz Uluslararası Hitit Fuar ve Festivali’ni bu yıl da renkli etkinliklerle kutladık. Yurt içi ve yurt dışından şehrimize gelen misafirlerimizi Çorum’a yakışır bir şekilde ağırladık. Her yıl daha da artan festival coşkusu şehrimizin her köşesinde büyük bir katılımla yaşandı.

İki yıldır ünlü ressamlarımızı Çorum’da ağırlıyoruz. Çorum merkez ve ilçelerimizdeki tarihi, turistik ve tabiat güzelliklerimizi konuk ressamlarımız tuvallerine aktarıyor. Bu eserlerle Çorum’un görsel hafızasını oluşturuyoruz. Birinci Ressamlar Buluşmasında 31 adet, İkinci Ressamlar Buluşmasında ise 27 adet olmak üzere toplam 58 adet Çorum tablosu Belediyemize kazandırılmıştır. Ayrıca yakın bir tarihte kültür ve sanat hayatımıza kazandırmayı planladığımız Kent Müzesi’nin de temellerini atıyoruz.

Ressamlar Buluşması uygulamasının diğer iller tarafından da örnek alınması bizi ayrıca motive etmektedir.



Toplumumuzun yarısını teşkil eden kadınlarımızı da unutamazdık. Şehrimizde hanım kardeşlerimizin rahat bir şekilde vakit geçirebilecekleri, yeteneklerini geliştirebilecekleri, daha aktif ve sosyal rol üstlenebilecekleri Kadın Kültür ve Sanat Merkezimizi kurduk.

Merkezimizde el sanatları, beceri kursları, aile, beslenme ve hukuk danışmanlığı hizmetlerini hanım kardeşlerimizin istifadesine sunuyoruz.

Bu ilk örneğimizden aldığımız olumlu tepkiler neticesinde şehrin farklı noktalarında buradakine benzer faaliyetlerin yapılacağı kadın merkezleri açmaya karar verdik.



Spora ve sporcuya destek veriyor, gençlerimizi spora teşvik ediyoruz. Gir örevde bulunduğumuz iki yıl içerisinde “sporcu genç; ahlaklı, çalışkan, zeki gençtir” diye inandık. Bu düşünceden hareketle pasif durumdaki Belediyespor kulübümüzü dokuz ayrı branşta aktif hale getirdik. Hergün yeni branşlar ekliyoruz. Bini aşkın sporcumuz milli takım forması giymiş antrenörlerimizin gözetiminde tüm branşlarda çalışmalarına devam ediyor. Gençlerimizin, çocuklarımızın daha ferah mekanlarda spor yapmalarını sağlamak için 2012 yılında Belediyespor’a ait modern bir spor kompleksinin inşasına başlayacağız.

Düzenlediğimiz yağlı ve karakucak güreşlerine yüzlerce güreşçi, binlerce güreş sever katıldı. Kırkpınar’ın efsanevi başpehlivanı Ahmet Taşçı’dan son başpehlivan Mehmet Yeşilyeşil’e kadar 27 kırkpınar başpehlivanı güreşlerimize katıldı. 12 boyda 333 güreşçiyi güreş severlerle buluşturduk. Bisiklet takımımız ilk üç sınavında etap ve klasman birincisi olarak önemli bir başarı elde etti.


Çevre Yolu kenarında yapımını planladığımız spor kompleksi ile şehrimizi bir spor merkezi haline getirmek, Çorum’u sporun her alanında öne çıkarmak istiyoruz.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne ait olan Stadyum Alanı Belediyemize kazandırılarak Çorum’a modern bir spor kompleksi inşa edeceğiz. Yapılacak düzenlemelerle Çorum bölgesel bir spor merkezi haline gelecek ve bu bağlamda kentin kültürel ve sosyal kalkınmasında spor ön plana çıkarılacaktır. Spora yapılacak bu altyapı yatırımları, Çorum’un ileriki yıllarda sporda uzmanlaşmış bölgesel bir odak haline gelmesini beraberinde getirecektir. Bu amaçla; 15 bin kişi kapasiteli kazandıracağız. Kentimizin vizyon ve innovasyonuna yakışan bir planlama ile spora ve sporcuya verdiğimiz değerin abidevi bir eseri olacak bir proje tasarlamaktayız.




2024 © Çorum Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü

Hızlı Menü

Duyurular
Etkinlikler
Haberler
Vefat Edenler
Hızlı Menü

Çerez Bilgilendirmesi

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezler (cookie) kullanmaktayız. Bu web sitesini kullanarak çerezleri kullanmamıza izin vermiş olursunuz.