HİTİTLERDEN ROMA’YA ÇIKARTMA

24 Mayıs 2012 Perşembe

Dünyanın en büyük medeniyetlerinden birisi olan Hititlerin tanıtımına yönelik düzenlenen “Çorum’dan Roma’ya” günleri başladı.
Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi, Roma Büyükelçiliği, Kargı Kaymakamlığı ve Kargı Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği tanıtım günleri kapsamında Roma Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşavirliğinde düzenlenen sergiye Vali Nurullah Çakır, Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Kargı Kaymakamı Tolga Kamil Ersöz, Kargı Belediye Başkanı Ahmet Hamdi Akpınar ve çok sayıda davetli katıldı.

Roma Büyükelçisi hemşehrimiz Hakkı Akil, Çorum’un tarihte Hitit medeniyetinin yanı sıra birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi. Hitit medeniyetini Roma’ya getirerek, Romalılara tanıtmak istediklerini dile getiren Akil, “Sadece Hitit medeniyetini değil bunun yanı sıra Çorum’daki çağdaş sanatı da Roma’da tanıtıyoruz” dedi.

Vali Nurullah Çakır da, uygarlıkların insanlığın ortak değeri olduğunu belirtti. Uygarlıklarının en önemli beşiklerinden birisinin Anadolu olduğunu dile getiren Çakır, Anadolu’nun dünyanın en büyük medeniyetlerinden Hititlere başkentlik ve ev sahipliği yaptığını hatırlattı.

Çorum`un tarihi ve kültürel değerlerini dünyaya tanıtacağız

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü İtalya`nın başkenti Roma`da düzenlenen “Çorum`dan Roma`ya”; günlerinin açılışında yaptığı konuşmada bu tür etkinliklerle Çorum`u dünyaya tanıtmak istediklerini söyledi.

Gerçekleştirilecek olan geleneksel Kargı bezinden hazırlanan defile ile de Hititlerin giyim ve kuşamlarının İtalya’dan moda dünyasına tanıtılacağını dile getiren Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Roma’da böylesine anlamlı bir etkinliği gerçekleştiriyor olmalarının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

İtalya’ya Çorumluların selamını getirdiklerini belirten Başkan Külcü, “Ülkemizin nadide şehirlerinden Çorum, 7 bin yıllık yerleşim birimine sahiptir. 7-8 ayrı medeniyete sahipliği yapan topraklarda yaşıyoruz. Bu güzellikleri sizlerle paylaşmak için bir aradayız. Bizleri yalnız bırakmadığınız için sizlere çok teşekkür ederiz. Burada Çorum Belediyesi Kent Müzemize ait bir kısım eserleri sizlerle paylaşıyoruz. Bunların hepsi orijinal çalışmalar. Perşembe günü de 7 bin yıl önce insanların yaşamından kesitler sunacağız. Bunları bütün insanlığın ortak malı olarak görüyoruz. Sizlerle paylaşmak istedik. Sizlere çok teşekkür ediyoruz. Açık hava müzesini insanlığa açmak istiyoruz. Bu ortak mirasımızı herkesin bilmesi, gelecek nesillere katkı sağlaması için taşınması lazım. Dünyanın farklı coğrafyalarına da taşımalıyız. Roma’da bunu yapabilir. Farklı kentlerde ülkelerde bu tür sergiler yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Çorum Fotoğrafları Sergisi büyük ilgi gördü

Çorum Belediyesi Kent Müzesi’nden getirilen ve Çorum’u anlatan 16 adet resim, bazı fotoğraflar ile ebru sanatından örneklerin yer aldığı sergi beğeni topladı. Sergi boyunca, müşavirliğe gelen İtalyan konukları Hitit kıyafetli hostesler karşıladı. Hitit kıyafetli mankenlere ilgi gösteren İtalyan konuklar, mankenlerle bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Sergide ayrıca İtalyan ve Türk konuklara, Çorum’un meşhur leblebi çeşitlerinden de ikram edildi. Konuklar, ressam ve ebru sanatçısı Nilgün Ayşecik’in düzenlediği, “Suda Yansıyan Sanat: Ebru” adlı ebru sanatı atölyesinde çalışma fırsatı da buldu.