Çözüm Merkezi

0 364 333 0 333

Çorum Hava Durumu

Çorum

21°C açık

Çözüm Merkezi

0 364 333 0 333

Çorum Hava Durumu

Çorum

21°C açık

Haberler

Hedefimiz Çorum'u yeşil şehir yapmak

Hedefimiz Çorum'u yeşil şehir yapmak

17 Mayıs 2017 Çarşamba

Belediyemiz Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından yürütülen faaliyetler dün düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Kültür Park’ta gerçekleşen toplantıya Başkan Muzaffer Külcü, Başkan Yardımcısı Alper Zahir, Park ve Bahçeler Müdürü Eyüp Aytekin, ilgili birim yöneticileri, çalışanları ve basın mensupları katıldı.

8 yılda 225 milyon TL yatırım

Toplantının açış konuşmasını yapan Başkan Külcü,  Belediyenin kent estetiği ve yeşil dokunun zenginleştirilmesi hususunda hayata geçirdiği projeleri anlattı.

Sunumunu başlıklar halinde gerçekleştiren Külcü, görevde bulunduğu son 8 yılda bu alandaki çalışmalar için toplamda 225 milyon TL’lik yatırım bütçesi ayırdıklarını açıkladı.

Külcü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen çalışmaların yüzde 91’lik memnuniyet oranıyla Belediye hizmetleri arasında ilk sırada yer aldığını vurguladı.

Çorum, parklar şehri haline gelecek

Belediye bünyesindeki 28 müdürlüğün faaliyetlerini sırasıyla kamuoyuna tanıttıklarını hatırlatan Başkan Külcü, Sosyal Yardım İşleri, Temizlik Hizmetleri, Kültür ve Sosyal İşler, Su ve Kanalizasyon, Spor İşleri Müdürlükleri’nin ardından Mayıs ayında Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün çalışmalarını Çorum halkıyla paylaşacaklarını söyledi.

Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Külcü, açıklamalarını 7 ana başlık altında gerçekleştirerek park yapım, bakım ve tamirat işleri, ağaç dikimi, mesire alanları, kent estetiği, yeşil alanlar, kurumların bahçe ve peyzaj işleri ile kardeş belediyelere verilen destekler hakkında bilgiler verdi.

“Belediye’de kocaman bir ekip, yüreği Çorum sevdası ile dolu bir kadro; 24 saat çalışıyor” diyen Külcü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün geniş bir çalışma alanı olduğuna dikkat çekti.

“Bu yolları, köprüleri, tünelleri nasıl yaptınız?” sorusuna “Zor olanı hemen yaparız, imkânsız sanılan biraz zaman alır” diye cevap veren Başbakan Binali Yıldırım’ın bu sözünü kendisine şiar edindiğini belirten Külcü, planladıkları projeleri büyük bir kararlılıkla hayata geçirdiklerini kaydetti.

Şehirlerin kimliklerini oluşturan en önemli unsurlardan birinin parklar olduğuna değinen Külcü, “Bu bakımdan parklarımızı önemsedik. Mevcut olanı korumaya, olmayan yere yapmaya, sayılarını çoğaltmaya ve Çorum’u parklar şehri haline getirmeye gayret ettik, ediyoruz” dedi.

Türkiye’nin son 15 yılda yapılan çalışmalar neticesinde dünyada orman varlığı artan 3 ülkeden biri olduğunu vurgulayan Külcü, yerel yönetimlerin de bu alanda önemli işler yaptığını ifade etti.

Yeşil alanların kentlerin estetiği açısından büyük önem taşıdığını dile getiren Külcü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün çalışmalarının şehrin adeta güzel bir elbise ile giydirilmesini sağladığına işaret etti.

‘Yeşil Şehir Çorum’ hedefiyle yeni projelere imza attıklarını belirten Başkan Külcü, “Bu şehirde yaşayan herkesin dikili bir ağacı olsun hedefiyle 260 bin yitişkin fidanı toprakla buluşturmayı planlıyoruz” dedi.

2009 yılında göreve geldiği ilk dönemde Çorum’da değişim ve dönüşüm vadettiğini hatırlatan Külcü, Belediye’nin kurumsal yapısındaki dönüşümün ardından şehrin fiziki yapısında büyük bir değişim gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

“Bu değişimde en çok tebrik, takdir ve teşekkürü aldığımız çalışmalar Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne ait” diyen Külcü, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Nereden nereye

“Park ve Bahçeler Müdürlüğü, göreve geldiğimiz 2009 yılında Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde bir birimdi. Daha sonradan müstakil bir hale kavuşturarak personel yapısını da düzenledik. Geçmişte ne kadar yeşil alanımız olduğunu bilmeyen ve yönetmekte zorlanan bu yapı yüzünden parklar mezbelelik bir haldeydi ve insanlar gitmeye çekiniyordu. Bazı parklarda işletmecilerle ilgili bir takım problemler vardı. Bazı yerlerde ise adı park olmasına rağmen ortada eser yoktu. Üstelik bu alanlarda spor yapacak yerler yoktu. Ağaç adına sadece çamların dikildiği o eski dönemde park aydınlatması ve güvenlik görevlileri de yoktu. Böyle bir hizmet anlayışına sahip bir müdürlük devralmıştık. Şimdi ise nereden nereye denilecek bugünlere geldik. Bulundukları bölgenin yaşam alanı haline gelen parklarımız bugün cıvıl cıvıl.

Göreve geldiğimiz ilk dönem parklarla ilgili şikâyetleri dinledik ve ihtiyaçları tespit ettik. Mevcut durumun röntgenini çektik ve içler acısı hali gördük. Çalışmalarımız sonucunda hedefler belirlemeye başladık. Mahalle aralarında adına park denilen ancak ispatlamak için şahide ihtiyaç duyulan 105 adet yer vardı. 2014 yılına kadar bunların yerine tamamıyla yenilenmiş 105 adet park yapacağız dedik. Büyük parklarda iki aşamalı bir çalışma yapmayı uygun gördük. Bu kapsamda da ilk etapta 20 park belirledik. İçindeki ağaçlar kalacak şekilde tümünde rekreasyon çalışması yaptık. Yeni park alanları belirleyerek çalışmalarımızı genişlettik. Her semte bir park, her mahalleye bir park, Çorum’a Kent Park sözüyle çalışmalarımıza yön verdik.

Park sayımızı 220’ye çıkartacağız

Bir semt parkı nasıl olmalıydı? Çocuklarımız ve anneleri için tatmin edici bir park, bir oyun alanı içinde ne olabilir, ne olmalı, biz ne yapabiliriz bunları belirledik. Yani kendimiz için bir standart belirledik. 2014 seçimlerine kadar da bu standartta en az 105 tane park yapma hedefi koyduk. Bu tespit ve hedefle başlayan çalışmamız bizi hem büyük bir başarı hem de yüksek bir memnuniyet noktasına taşıdı. Devraldığımız parklarla, yaptığımız parklar arasında büyük değişim oldu. İlk dönemimizde bu parklardan 110 tane yaptık. Yani hedefimizin üstüne çıktık. İkinci dönemin 3 çalışma sezonunda ise bunun üzerine 75 tane daha koyarak toplam sent parkı sayımızı 185’e çıkardık. İnşallah dönem sonuna kadar en az 35 tane daha yaparak 220 hedefine ulaşacağız, belki de bunun üzerine çıkacağız.

Peki bu parkları eskilerden farklı olarak nasıl yapıyoruz? Mümkün olabildiği kadar zengin oyun grubu yerleştiriyoruz. Kauçuk zemin yapıyoruz. Sert ve yeşil zeminler oluşturuyoruz. Bitkilendirme ve ağaç dikimi yapıyoruz. Kameriyeler yerleştiriyoruz. Alan bakımından uygun olanlarına oyun sahaları yapıyoruz. İçinde trafo varsa bunların tamamını konağa çevirdik. Aydınlatma yapıyoruz. Sulama sistemleri kuruyoruz. Yeterli miktarda bank koyuyoruz. Uygun olan yerlerde çocuklara kum havuzu yapıyoruz. 8 yıldır bulduğumuz her uygun yere bu parklardan yapıyoruz. Yenilerini yapmaya da devam edeceğiz. Artık yer bulmakta zorlandığımızı da ifade etmem lazım. Bu parkların toplam alan büyüklüğü 550 bin metrekareye ulaştı.

1 milyon 75 bin metrekare park alanı

Daha çok yetişkinlerin vakit geçirmek için tercih 5 bin metrakere üstünde büyüklüğe sahip, içinde kafeterya ve benzeri imkanların bulunduğu parklarımızı ‘büyük parklar’ olarak değerlendiriyoruz. Büyük Park grubunda değerlendirdiğimiz 35 tane parkımız var. Hıdırlık Cami Bahçesi ve Parkı, Adil Candemir Parkı, Adnan Menderes Parkı, Pir Baba Parkı, Feyzullah Kıyıklık Parkı, Şehitler Parkı (Aşıklar Tepesi), Kültür Park, Aşık Mahsuni Şerif Parkı, Recep Yazıcıoğlu Parkı, Buhara 4. Cadde, Buhara 12. Sokak, Bağcılar 60. Sokak, Lozan Evler Parkı, Serap Sitesi Parkı , Yunus Emre Parkı, Rüstem Eren Parkı, Bosna Parkı, 15 Temmuz Hürriyet Parkı, Mehmetçik Parkı (İnci Park), Namazgah Parkı bunlardan bazıları. Tamamen yenileme yaptığımız park alanı toplam 400 bin metrekare. Bu 20 parkımızı içindeki ağaçlar dışında tümüyle yeniden yaptık.

Bunların dışında ayrıca; İskilipli Atıf Hoca Parkı, Çorumpark, Buhara 5. Cadde Parkı, Mimar Sinan Parkı, Hünkar Hacı Bektaşı Veli Parkı, Şehit Ömer Halisdemir Parkı, Akşemseddin Caddesi üzerindeki Üçgen Park, KSS Park ve Spor Sahaları, Adalet Hanım Parkı, Akkent4. Cadde Parkı, Özgür Evler Parkı, İbrahim Çayırı 20. Sokak Parkı, Muratevler 6. Sokak Parkı, Akkent 5. Sokak Parkı, Muratevler 18. Sokak Parkı yeni yaptığımız parklar arasında yer alıyor. Yeni yapılan parkların toplam alanı ise 125 bin metrekare. İlk defa bizim dönemimizde park olarak düzenlenen ve hizmete açılan büyük park sayımız ise 15. Böylece 35 noktada 5 bin metrekare’den başlayıp 71 bin metrekareye kadar uzanan büyüklükte park yapımı, revizyon ve rekreasyon çalışması yapmış olduk. Bu 35 noktanın alan olarak büyüklüğü ise 525 bin metrekare. Bunun üzerine 550 bin metrekarelik küçük parkları ekleyince 1 milyon 75 bin metrekare alanda park yapmışız. Kent Park’ı da bunun üzerine eklersek toplamda 1 milyon 325 bin metrekare büyüklüğe ulaşacağız. Bu dönem sonuna kadar 175 metrekarelik alanda daha çalışma yaparak toplamda 1,5 milyon metrekarelik park alanını Çorumlu hemşehrilerimizin hizmetine sunmuş olacağız.

Kent Park Türkiye’ye örnek olacak

İskilipli Atıf Hoca Parkı’nı eski Cezaevi yerine yaptık. Tarihi bir mekan olan Namazgâh’ı yaptığımız düzenleme ile yeniden eski kimliğine kavuşturduk. Çorum Park’ı ise hilkat garibesi halindeki eski Kültür Sitesi’nin yerine yaptık. Hünkar Hacı Bektaşı Veli Parkı’nı şikayetlere konu olan eski Cumartesi Pazarı’nın yerine, Şehit Ömer Halisdemir Parkı’nı tamamını kamulaştırma ile aldığımız Akşemseddin Camii yanına yaptık.

Her semte bir park hedefimizi anlattık. Her mahalleye bir park hedefimizi ise neredeyse her mahalleye 2 park olarak yaptık ve anlattık. Şimdi sıra geldi Kent Park’a. 2009 yılında söz verdiğimiz bu projeyi karmaşık ama zorlu bir sürecin ardından tamamladık. Planlamalarımızı yaptıktan sonra Tarım Müdürlüğü’ne yeni bir hizmet binası, taşınacak olan Aşağı Sanayi esnafı için de yeni dükkanlar yaptık. İhalemizi yaptık, bu yılın sonunda inşallah muhteşem bir parka sahip olacağız. Kent Parkımız inanıyorum ki sadece Çorum için değil, Türkiye için de örnek bir park olacak.

Kent Parkımız, çocuğundan anne-babasına ve ninesinden dedesine kadar her yaştan insanın huzur içinde vakit geçirdiği bir park olacak. Proje çalışmasının başladığı andan itibaren hep bir yaşam alanı oluşturma arzusuyla çalıştık. Kent Park ana gövdesinin bulunduğu alan ve eski sebze halinin yerleştiği alanla birlikte 200 dönümlük bir metraja sahip. Hıdırlık Cami önündeki park buranın müştemilatı durumunda. Böylece toplamda 250 dönümlük bir alanın peyzaj ve planlamasından bahsediyoruz. İnşallah bu projemizin tamamlanmasıyla park ve peyzaj çalışmalarımız zirve noktaya ulaşmış olacak. Çorum’u bu alanda bir marka kent haline getireceğiz.

Kentpark’ınbitkilendirmesi için de hummalı bir çalışma yürütüyoruz. Yeşil dokunun hakim olduğu rengarenk bir park olacak inşallah. Buraya 5 yaşından 15 yaşına kadar 3 bin 500 adet ağaç dikeceğiz. Dikimler başladı. 70 bin adet çalı türü bitki dikiyoruz. 25 bin metrekare ile Türkiye’nin en büyük biyolojik arıtma sistemine sahip göletini yapıyoruz. Kent Park’ta ayrıca 4 çocuk oyun alanı, yürüyüş ve bisiklet yolları, renkli bitkiler bahçesi, tenis kortu, futbol, voleybol ve basketbol sahaları, kafe, restoran, piknik alanı bulunacak. Çok büyük bir alanda, çok nitelikli bir çalışmadan bahsediyoruz. Elbette bütçesi de ona göre büyük proje. Parkın yapımı ve peyzajının toplam maliyeti KDV dâhil 40 milyon TL. Bu yılın sonunda inşallah bitmiş olacak. Biz de yıllar süren emeğimizin, sabrımızın karşılığını hep birlikte alacağız. Böylece bu projemiz de Belediyemiz’in ve Çorum’un tarihine geçmiş olacak.

Akıllı sulama ile büyük tasarruf

Arazözle sulamaya 3 yılda harcadığımız bütçeyi köklü bir yatırım olarak gördüğümüz akıllı sulama sistemlerine yatırdık. 3 yılda kendini amorti etmeye başlayan bu sistem sayesinde 5 milyon litre suyun yanı sıra yakıt ve personel başta olmak üzere her sene için birkaç milyon TL’lik tasarruf sağladı. Şu an sulamanın üçte ikisini bu sistemle gerçekleştiriyoruz.

Parklara güvenlik ve aydınlatma

Parklarımızda önemli bir yeniliğimiz de güvenlik görevlilerimiz oldu. Gerek parkların korunmasına yönelik bir tedbir olarak gerekse ve daha önemlisi hemşehrilerimizin özellikle çocuklar ve kadınların kendilerini emin bir yerde hissetmelerini sağlamak amacıyla güvenlik görevlisi görevlendirdik. Görevi devraldığımızda tek bir güvenlik görevlisi yoktu. Şu anda Belediyemiz bünyesinde görev yapan 60 güvenlik görevlimiz var. 4 parkımızda ise güvenlik kamerası ile ortam takibi yapıyoruz.

Parklarımız nitelik ve konfor kazanınca insanlar buraları geceleri de kullanmak istediler. Bu sefer de aydınlatma talebi ile karşılaştık. 2012 öncesi yaptığımız parklarımızı hızlı bir şekilde aydınlattık. Bu tarihten sonra yapılanları ise baştan projeli aydınlatma ile yaptık. Şu anda 170 parkımızda aydınlatma sistemimiz kuruldu. Aydınlatması olmayan 33 parkımız kaldı. Bunları da peyderpey yapıyoruz.

Çorum’da yaşayan herkesin dikili bir ağacı olacak

Belediyemizin bizim dönemimizde, yeşil ve çevre hizmetleri bakımından ortaya koyduğu yeni bir anlayış da ağaç dikimi. Daha yeşil, daha güzel, daha yaşanılır bir şehir inşa etmek istiyoruz. Evlatlarımıza, yarınlarımıza daha temiz havası olan bir şehir teslim etmek istiyoruz.

İki tür bitki dikimi yapıyoruz. Bunlardan birincisi 1–5 yaşında olan daha küçük bitkiler. Bunların sayısını takip bile edemiyoruz. Daha çok üzerinde durduğumuz 5 – 6 yaştan 15 yaşa kadar olan gövde kalınlığı hem de taçlanma bakımından yetişmiş ağaçlar. Bu bağlamdaki ilk çalışmamızı Gazi ve İnönü Caddelerinde yaptık. İyice yaşlanmış olan ağaçların arasına 10 yaş ortalamasında ağaçlar diktik. Bugün o ağaçlar 18 – 20 yaşlarına ulaştı. Bunları diktiğimizde mevcutların kesileceği sözü yayıldı. Biz geleceğe hazırlık yaptık. 5 – 10 yıl sonra caddeyi boydan boya yeşil kapatacak. Yeşil ağaçlardan devrilme, çürüme gibi sebeplerle kaldırılan olduğunda oranın rengi hiç bozulmayacak, yeşil hiç azalmayacak. Bu iki cadde dışında da yeni tretuvar çalışması yaptığımız her yere bu yetişmiş ağaçlardan dikiyoruz. Aynı şekilde yeni yaptığımız parklarımızın hepsine bu tür ağaçlar dikiyoruz. Kentpark da bunların içinde yekûn tutan özel bir yere sahip. Sadece buraya 3 bin 500 adet yetişmiş ağaç dikeceğiz. Ağaç dikimi ile ilgili bizim bir hedefimiz vardı. Bu çalışmaya başlarken kendimize 2 hedef koymuştuk. Birinci hedefimiz 100 bin ağaç dikimi gerçekleştirmekti. İlk etapta bu hedefimizi yakaladık. Şu ana kadar 125 bin 600 adet yetişmiş ağacı toprakla buluşturduk. Baharla beraber şehir yeşile dönmeye başlıyor. İkinci hedefimiz ise Çorum’da ‘herkesin dikili bir ağacı olacak’ hedefimizdi. Şimdi bu hedefe yürüyoruz. Tabi bizim bu hedefi koyduğumuzda şehrin nüfusu 200 bindi, şimdi ise 260 bin. Bir yandan da nüfus artışı ile yarışıyoruz. Biz elbette bu artıştan memnunuz, mutluyuz. Bu yılın sonunda 150 bin adet dikili ağaç sayısına ulaşacağız. Büyük bir bölgede ağaçlandırma yapacağız. Eğer buraya yetişmiş ağaç dikme kararı verirsek 50 bin ağaç olacak. Bu durumda 200 bini bu sene sonunda yakalayabiliriz. Parklar, tretuvarlar dışında ağaçlandırma yaptığımız alanlar arasında Akkent, İpekli Evler Bölgesi, Çevre Yolu Kenarı, BinevlerZikrullah Cami arkası, İlhan Gürel Caddesi sol kısmı ve Küçük Sanayi Sitesi Bölgesi gibi yerleri sayabiliriz.

Mesire alanlarında hummalı çalışma 

Yoğun şehir yaşamının koşturmacası içinde insanlar; dinlenebilecekleri, piknik yapabilecekleri, dostlarıyla hoşça vakit geçirebilecekleri yerler arıyorlar. Şehrin uzaklarında, köylerde buna benzer yerler bulmak daha kolay. Ancak şehrin yakınlarında hatta mümkünse içinde böyle yerler bulmak her zaman kolay olmuyor. Bunun olması lazım ve yapmak da öncelikle belediyelerin görevi. Hiçbir belediyenin bu ihtiyacı görmezden gelmesi mümkün değil. Biz de Çorum Belediyesi olarak bu konuda büyük adımlar attık. Aynı şekilde Orman ve Su İşleri Bakanlığımız da önemli projeleri hayata geçiriyor. Bu projelerin yapımı ve işletilmesinde de zaman zaman belediyelerle çalışıyor. Bunların her ikisi için de şehrimizde güzel örnekler var. Çok sayıda piknik alanımız var. Ancak bunlardan Sıklık Tabiat Parkı, Bahabey Çamlığı, Kültür Park ve Çorum (Çomar) Barajı gibi yerler şehre çok yakın olduklarından yoğun bir şekilde kullanılıyor.

Sıklık Tabiat Parkı’nı 215 bin kişi ziyaret etti

Sıklık Tabiat Parkı, işletmesi Belediyemiz tarafından yürütülen en büyük mesire alanımız. Mülkiyeti Orman Bakanlığına ait. Yapım işlerinin çoğu Bakanlıkça yapılarak, Belediyemize devredildi. Burada çok geniş kapsamlı bir ıslah ve iyileştirme çalışması yapıldı. Bu yılsonu itibariyle 3 bin 200 dönümlük bir büyüklüğe kavuşacak. Her geçen gün biraz daha büyütüyoruz. Mevsim şartları iyileşince her hafta sonu ortalama 2 bin araç ve toplam 8-10 bin kişi ziyaret ediyor. Geçen yıl 214 bin 860 kişi ziyaret etmiş. Güvenlik kamerası kayıtlarıyla giriş – çıkışları 24 saat kontrol altında tutuyoruz. Seyir terasları, seyir kulesi, 500 civarında kameriye, 1000’in üzerinde piknik masası, yürüyüş yolları, spor aletleri, çocuk oyun grupları ve diğer oyun alanlarıyla çok keyifli vakit geçirilebilecek bir alan. 50 dönümlük bir alanda hayvanlar için doğal yaşam alanı yani fauna oluşturuldu. Şu anda karaca, geyik, ceylan, dağ keçisi, yaban tavşanı, yaban koyunu çeşitleriyle 33 hayvan bu ortamda tutuluyor. Ayrıca 85 dönümlük bir alanda botanik bahçesi kuruldu. Buraya ilimizde yetiştirilebilen 215 çeşit bitkinin her birinden dikilecek. Şimdilik 145 çeşit dikim yapıldı. Dikilen fidan sayısı ise 4 bin 500.

‘Bahabey Çamlığı mesire alanı misafirlerini bekliyor

Bahabey Çamlığı da yine eskiden var olan bir yer. Burası insanların gündüz bile tek başına gezmeye korktukları bir yerdi. İzbe, karanlık, yolu yok, her türden gayrı meşru tiplerin işgali altında, adeta bir şarapçı yatağıydı. Öyle kalmasına gönlümüz razı olmadı. Yaptığımız parkların kalitesinde bir yenilenme ve düzenlemeyi burada da yaptık. 2016 yılında çalışmamızı yaptık. Mevsim sonuna geldiği için geçen yıl kullanamadık. Şimdi her şeyiyle tamamlanmış ve temizlenmiş olarak misafirlerini bekliyor. Bundan sonra gayrı meşru tiplerin buraya gelmesine müsaade etmeyeceğiz. Şehre yakınlığı dolayısıyla çok yoğun şekilde ilgi göreceğini düşünüyoruz.130 dönümlük alanda çalışma yaptık. Şehitliğin batısında kalan bu kısma birinci etap diyoruz. Şehitliğin güneyinde ise 180-200 dönüm civarında bir alan daha var. Oranın da hazırlıklarını yapıyoruz. İnşallah orayı da her yönüyle temizleyeceğiz. Ailelerin huzur içinde, güven içinde piknik yaptıkları, vakit geçirdikleri bir yer haline getireceğiz.

Çomar Barajı’na dev proje

Kültür Park, Bahabey Çamlığı’yla birlikte şehir merkezine en yakın mesire alanlarımızdan bir tanesi. Mesire alanı, otopark alanları ile birlikte toplam 71 dönümlük bir alanı kaplıyor. 42,5 dönümü yeşil alandan oluşuyor. İçerisinde 1071 metre uzunluğunda yürüyüş yolu ve bisiklet yolu var. Şehrimizdeki parklar içerisinde en büyük çocuk oyun alanı sahasına sahip. Mevsim şartları iyileştiğinde hafta sonları piknik amaçlı en yoğun kullanılan mesire alanlarımızdan biri. Şehre yakınlığı sebebiyle hafta içinde de yoğun bir şekilde hemşrehrilerimiz tarafından kullanılıyor.

Çomar Barajı ise 414 dönümlük bir mesire alanı. Şehir yoğunluğundan uzakta olan Çomar Barajımızın etrafı yıllardır Çorumlular için vazgeçilmez bir piknik ve dinlenme alanı. İçme suyu ile ilgili Koçhisar projemiz tamamlandığında burada yapacağımız geniş kapsamlı bir düzenlemeyle şehrimizi büyük bir mesire alanına ve içerisinde su oyunlarının da yer aldığı muhteşem bir rekreasyon alanına kavuşturacağız.

Çorum çiçek açtı

Bir şehirde belediyelerden öncelikli olarak beklenen elbette temel hizmetlerin sağlanmasıdır. Yani temizlik, su, yol, park, zabıta gibi hizmetlerin verilmesidir. Bunların yanında en önde gelenler ise sosyal ve kültürel belediyecilik hizmetleri ve kent estetiğidir. Dönemimizde bu hizmet alanlarında da yeni bir vizyon ortaya koyduk. Hizmetlerin icrası, ifası bakımından da çok başarılı örnekler sergiledik. Özellikle şehrin her yanına yayılmış havuzlar, ekilen çiçekler, dikilen laleler, sümbüller, yüzbinlerce çalı tipi bitki bunun en güzel örnekleri oldu. Bu 3 örneği birkaç cümleyle açmak istiyorum. Dönemimizde Çorum süs havuzları ile tanıştı. İklim şartları yönünden zor bir ilde yaşıyor olmamıza ve bakımlarının güç olmasına rağmen bunları yaptık. Çünkü su sesinin ferahlık, rahatlık ve iç huzura vesile olduğunu biliyoruz. Bu ferahlığı herkesin yaşamasını arzu ettik. Sudaki hareketlerle de bu ferahlığı güçlendirdik. 33 noktada, 72 adet süs havuzumuz oldu. 12 ay boyunca bu havuzların düzenli temizliğini ve bakımlarını yapıyoruz. Belediyemizin önündeki vazo havuz sosyal medyada Çorumlular’ın en çok paylaştığı resimler arasında.

Yaptığımız parklarda, yeşil alanlarımızda, kavşaklarımızda, refüjlerde ve orta refüjlerde peyzaj çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. 2009 yılından bu yana, şehrimizdeki parklar ve diğer yeşil alanlarımızda toplam 601 bin 224 adet çalı ve gül dikimini gerçekleştirdik. Yaptığımız peyzaj çalışmaları arasında önemsediğimiz işlerden biri de lale, sümbül ve mevsimlik çiçek dikimi. Her yıl şehir içindeki yeşil dokuyu daha da güzelleştiren, adeta onu bir gelin gibi süsleyen lale ve sümbüllerle donatıyoruz. Mevsimlik çiçeklerle birlikte 5 milyon lale ve sümbül dikimi yaptık. Güz mevsiminde diktiğimiz lale ve sümbüller, bahar geldiğinde şehrimizin dört bir yanında bir renk cümbüşüne dönüşüyor.

Boş arsalarınızı temiz tutun 

Şehrin farklı yerlerinde 144 noktada bu evsafta yeşil alanımız bulunuyor. Bunlardan 64’ü refüj, 49’u kavşak olmak üzere toplam 257 noktada 50 kişilik bir ekiple çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Otla mücadele de ayrı bir işimiz ve sıkıntımız. Bir yandan bize ait olan yerlerde düzenli bir çalışmaya, bir program takip etmeye gayret ederken, öbür yandan özel mülkiyete konu olan yerlerin sıkıntısı var. Burada bir çağrı yapmak istiyorum. Şehrin özellikle kenar mahallelerinde çok sayıda boş arsa var. Mülkiyet sahibi hemşehrilerimiz lütfen buraların temizliklerini yapsınlar. Diz boyu ot yetişiyor, kuruyor. Tedbir alınmazsa yangına sebep olabilirler. Allah korusun bir tehlike olabilir. Ayrıca görüntü kirliliği oluşturuyor. Haşereler ürüyor, hastalık oluşabiliyor. Nereden baksan sorunlu, sıkıntılı bir durum. Lütfen bize yardımcı olunuz. Boş arsalarınızı arada bir, hiç olmazsa yılda bir temizletin.

Bahçe ve çevre düzenlemesi belediyeden

Şehrimizdeki kamu kurumlarının genel olarak tümünün bahçe düzenlemesi, çevre düzenlemesi gibi taleplerine olumlu cevap veriyoruz. Özelde ise cami, Kur’an Kursu, okul, cemevi gibi yerlerin taleplerine öncelik veriyoruz. Çünkü bunların bu işler için ayırabileceği bir bütçesi yok. Şu ana kadar şehrimizin 57 camisinin bahçesinde ve çevresinde peyzaj çalışması yaptık. Cami bahçesi, cemaatin içinde kalmaktan keyif alacağı, hoşça vakit geçirebileceği bir yer olsun istiyoruz. Kameriye, bank, pergole gibi oturma malzemeleri veriyoruz. Cami bahçelerine 941 adet ağaç ve 41 bin adet çiçek dikimi yaptık. Çimlerini de ekiyor, biçiyor, temizliyoruz. Öte yandan 49 tane okulumuzda çevre ve bahçe düzenlemesi yaptık. Bahçelerine 819 ağaç diktik. Okullarımıza 1.215 adet bank, kameriye, çöp kovası gibi bahçe malzemeler verdik. Şehrimizdeki cemevlerinden talep geldiğinde onlar için de aynı şekilde yardımcı oluyoruz. Sultan Ana Cemevi’nin genişletilmesi, tefrişatı, bahçe düzenlemesi, morg gibi alanların inşası tamamen Belediyemiz tarafından yapıldı.

Kardeş belediyelere 10 milyon liralık destek 

Belediyemizin 8 yıllık döneminde bizimle başlayan ve gerçekten severek, isteyerek, büyük bir heyecanla yürüttüğümüz bir tutumumuz var. Ve her fırsatta Belediyemizin her türlü imkanının; bütçe, insan kaynağı, teknik personel, araç – gereç – ekipman yönünden güçlü bir belediye olduğunu söylüyoruz. Bu gücün bu imkanın doğurduğu bir sorumluluk olmalıdır ve bunun gereği de yapılmalıdır. Biz böyle inandık ve hamdolsun gereğini de yaptık. 8 yıldır diğer Belediyelerimize yardımlarımız tüm yatırım ve hizmetlerinde 10 milyon TL’yi geçti, toplamda. Yani bir ağabey Belediye gibi davrandık. Tabi her müdürlük gibi Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz de kendi üstüne düşeni yapıyor. Bu işleri yaparken de asla isteksiz insanın, ‘sürüden zekat keçisi’ seçmesi gibi iş yapmadık. Kendimize ne alıyorsak, kendi işimizi nasıl yapıyorsak öyle yaptık. Birçok köyümüze oyun grubu ve ağaç verdik. Önceki dönem 24 beldemizin tamamına hangi partiden seçildiğine de bakmaksızın yardım ettik. 14 ilçemizin hemen hepsine az ya da çok mutlaka park, bahçe, peyzaj, ağaç gibi bir destek verdik. Hatta Kırıkkale, Sinop ve Çankırı’nın bazı belediyelerine komşuluk sorumluluğu ile destekler verdik.

“Başarıda emeği geçenleri kutluyorum”

Yaptığımız yatırımlarla konforu önceleyerek, estetiği önceleyerek yaptığımız dizaynla parklarımız kullanış yönünden çok büyük bir değişim yaşadı. 8 yıl önce yoldan geçenin 5 dakika soluklandığı yerler olan parklarımız yeni yüzüyle bir spor ve yaşam alanı haline geldi. Gece – gündüz, parklarımızı böyle cıvıl cıvıl görmek, yaptığımız işin hüsn-ü kabul görmesi bizi çok çok mutlu etmektedir. Biz de buraların böylece korunması ve yaşatılması için büyük bir gayretle koşturuyoruz, koşturacağız. Ayrıca parkların nitelikli donatılarla, güzel kafe binalarıyla tanzimi, halkımızın teveccühü, buraların işletmesine talip olan kişileri de hizmet kalitesi yönünden en iyisini yapmaya zorluyor. Böyle olması için biz de tabi ki Belediye olarak denetimlerimizi sürekli yürütüyoruz.

Bu işleri yaparken bütçe konusunda asla kısıtlayıcı olmadık. Kent Park dahil Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzün fiilen kullandığı bütçe, devasa bir rakama ulaştı ve 225 milyon TL’yi buldu.

Görevi devraldığımızda Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün bir birimi, bir ünitesi durumunda olan ve başında bir veteriner arkadaşımızın müdür olarak bulunduğu müdürlüğümüzde park ve bahçe hizmetleri; 2 ziraat mühendisi, 1 peyzaj mimarı, 2 tekniker ve kadrolu – kadrosuz 80 civarında işçi ile hizmet üretiyordu. Yani toplamda 5 tanesi teknik, 85 personel ile çalışıyordu. Bu kadro yapısını da gençleştirdik hem de zenginleştirdik. Bugün 18 teknik personel, 311 işçi personelimiz ve toplam 60 tane güvenlik görevlisi olmak üzere toplam; 389 kişi ile düz bir ifadeyle 400 kişilik bir hizmet ordusu ile çalışıyoruz. Hem teknik kadroyu hem işçi sayımızı tam beş katına çıkarmışız. Ben; ilgili başkan yardımcım ve müdürüm başta olmak üzere tüm arkadaşlarımı güzel hizmetleri için tebrik ediyorum, kendilerine teşekkür ediyorum.

Müdürlüğümüzün teknik ekipman sayısını da ihtiyaç doğrultusunda ciddi şekilde iyileştirdik. Araç sayısını satın alma ve kiralama suretiyle aynı şekilde artırdık

Kişi başına düzen yeşil alanı artırdık 

Kişi başına düşen yeşil alan hesabıyla ilgili olarak şu dahil edilir, bu dahil edilmez şeklinde tartışmalar vardır. Literatürdeki bu tartışmalara girmeksizin bir değerlendirme yaptığımızda, Çorum’un 2009 yılı başında 11 metrekare yeşil alanı varken; 2017 yılı sonu itibariyle 16 metrekare yeşil alanı olan bir şehir haline gelmiş olacak. Dünyada genel kabul gören standardın 10 metrekare olduğunu düşündüğümüzde yüzde 60 kadar üstünde olduğumuzu görüyoruz. Ayrıca bir iki noktada çok büyük yeşil alan olur, standart olarak kabul edilen metrajı toplar, ama şehrin sakinlerinin ulaşması zordur. Çorum’un her tarafına dağıtılmış olması da ifade edilmesi gereken bir durum.

Memnuniyet oranı yüzde 91

Bu kadar para harcadık. Devasa bir bütçe kullanıldı. 400 kişilik bir ekip çalışıyor. 186 semt parkı ve 35 büyük park yaptık. Kentpark’ın yapımı sürüyor ve bu sene sonuna bitecek. 125 bin ağaç, 5 milyon çiçek dikildi. Bunlar yapıldı da halkımız bunun farkında mı?Evet farkında. Konuşmamın başından beri anlatıyorum. Bu değişimi hemşehrilerimiz adeta içinde yaşıyor, hissederek yaşıyor. Memnuniyetini de her fırsatta ifade ediyor. Biz de memnuniyet anketleri yaptırarak soruyoruz.Durumumuzu ölçüyoruz. Memnuniyet oranı fevkalade yüksek. Park ve Bahçeler Müdürlüğü yüzd 91’lik memnuniyet oranına ulaşmış tek müdürlüğümüz. Tüm anketlerde 1’nci sıradalar. Kendilerini tekrar kutluyorum.

Yaptığımız bütün bu çalışmaları bir hedef doğrultusunda yapıyoruz. Yeşilin insan hayatına, toplum hayatına çok büyük katkıları var. Herkes bunları biliyor .Tek tek saymaya gerek yok. Biz de bunları bilerek çalışıyoruz. Hemşehrilerimizin yaşam kalitesini yükselterek sağlık ve huzur içinde yaşadıkları bir şehir inşa etmek için çalışıyoruz. Son söz olarak Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzün hedefini paylaşmak istiyorum. Hedef: Yeşil Şehir, Çorum.”

2024 © Çorum Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü

Hızlı Menü

Duyurular
Etkinlikler
Haberler
Vefat Edenler
Hızlı Menü

Çerez Bilgilendirmesi

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezler (cookie) kullanmaktayız. Bu web sitesini kullanarak çerezleri kullanmamıza izin vermiş olursunuz.