GÜL; “KADINLAR İŞGÜCÜ PİYASASINDAN DIŞLANMAMALI”

23 Mayıs 2012 Çarşamba

Gül, “Araştırmacı arkadaşlarımız kanuni engellemeleri de dile getirerek sorunu doğru tesbite destek çözüme rehberlik etmeleri gerekir. İşi ile inandığı gibi yaşamak arasında tercihe zorlanmamalıdırlar. Bunun örneklerini saatlerce anlatabiliriz. Din adına da çağdaşlık adına da hanım kardeşlerimiz işgücü piyasasından dışlanmamalıdırlar”; dedi.

Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, “Hepimizin ortak hedefi genelde ülkemizdeki, özelde ise ilimizdeki işsizlik oranının azaltılmasına katkı sağlamaktır”; diyerek, bununla daha müreffeh ve yaşanabilir bir ülke ve il haline gelmenin ana gayeleri olduğunu söyledi.

İl istihdam kurulu toplantısında Türkiye’nin ekonomik ve sosyal anlamda en temel sorunlarından birisinin kadınların iş gücü piyasasında yeterince yer alamamaları olduğunun belirtildiğini ifade eden Gül, “Bunun sebepleri tek tek incelenmiş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye İş Kurumu’nun AB projesi olan kadın istihdamının desteklenmesi operasyonu detaylandırılmıştı. Araştırmacı arkadaşlarımız kanuni engellemeleri de dile getirerek sorunu doğru tesbite destek çözüme rehberlik etmeleri gerekir. İşi ile inandığı gibi yaşamak arasında tercihe zorlanmamalıdırlar. Bunun örneklerini saatlerce anlatabiliriz. Din adına da çağdaşlık adına da hanım kardeşlerimiz işgücü piyasasından dışlanmamalıdırlar”; dedi.

Türkiye`de kadın istihdamının batıda artarken, doğuda sürekli gerilediğini kaydeden Gül, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bu konuda kafa yormamız gerekir diye düşünüyorum. Ayrıca kayıt dışı kadın istihdamı da artmaktadır. Bu da ilerlememizin önündeki önemli engellerdendir.

Güzel ülkemizde her alanda çok hayırlı ve de çok ciddi gelişmeler hepimizi son derece memnun etmektedir.Dünya ki her devletin kendi içinde özel şartları olabilir. Kıyas her zaman tam isabetli olmayabilir ancak calib-i dikkat bir hususu da arz etmek isterim;

30 yıl önce Kore ile aynı milli gelire sahip idik. Bu gün onlar bize kıyasla 2 kat daha zenginler. Fark nereden kaynaklanıyor acaba? Bizde bir çalışan 30 bin dolar, Kore’de bir çalışan 41 bin dolar katma değer üretiyor.Fark iki kat değil, % 37 fazla. Bu Fransa`da 100 bin, Almanya`da 86 bin dolar.

Kore’de nüfus 50 milyon Türkiye 75 milyon, iki ülkede de çalışan sayısı aynı 25 milyon. Kore`de 25 milyon 50 milyona, Türkiye`de 25 milyon 75 milyon nüfusa bakmaktadır. Kore’de 10 milyon kadın, Türkiye’de 7 milyon kadın çalışıyor. Kore ile aynı işgücüne katılım oranını uygularsak yeni katılan 8 milyon kadının katma değeriyle 30 bin dolardan hesap edersek kişi başına milli gelir 13 bin dolar Kore’nin verimlilik oranıyla hesap edersek 18 bin dolar oluyor.

Bu hesapların da iyi tutması için iş gücü piyasasının özellikle kadınların daha verimli, daha az riskli daha modern ve daha güvenli olmasına bağlıdır. Evde oturup kendini dünyaya kapatan kadınlar değil, kendi dünyasını oluşturabilen yapıcı kadınlarımızın çoğalması dileğiyle saygılar sunuyorum.”;