32°C parçalı bulutlu

32°C parçalı bulutlu

FESTİVALE RENKLİ AÇILIŞ

11 Temmuz 2011 Pazartesi

31. Uluslararası Hitit Fuar ve Festivali, Valilik önünde düzenlenen renkli bir törenle açıldı. Törene Vali Nurullah Çakır, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Emniyet Müdürü Necmettin Emre, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kortej geçidinde sahnelenen oyunlar büyük beğeni topladı.

Bu yıl 31`incisi düzenlenen Uluslararası Hitit Fuar ve Festival etkinlikleri renkli gösterilerle başladı. Gazi Caddesi Valilik önünde yapılan programda birçok ülke ve illerden katılan folklor ekiplerinin gösterileriyle başlayan festival günleri renkli görüntülere sahne oldu.

Programda ilk olarak Belediye Başkanı Muzaffer Külcü konuşma yaptı. Ardından ise Vali Nurullah Çakır konuştu. Konuşmaların ardından ise çeşitli ülke ve illerden gelen ekipler kendi yörelerine ait oyunlarla kısa kısa gösteriler sundu.

İlk olarak Belediye Mehteran takımı gösteri yaptı. Ardından ise Romanya ekibi kendi yörelerine ait halk oyunlarını sergilerken hemen ardından ise Kütahya Gençlik Merkezi folklor grubu bir gösteri sundu. Hitit Kültür Merkezi Derneği`nin semah ekibiyle devam eden gösteriler sırasıyla Güney Osetya ekibi, Mardin Anadolu Sanat Folklor Grubu, Çorum Kafkas Halk Dansları Ekibi, Kosova ekibi, Bursa Kafdağ Ekibi, Hattuşaş Halk Oyunları Derneği Ekibi, İspanya ekibi ve Kırşehir ekibinin gösterisi oldu.

Gösterilerin ardından ise Çorum Esnaf Odaları Birliği`ne (ÇESOB) bağlı odaların kortej geçişi yapıldı. Kortej geçişi sırasında esnaf odaları başkanları Vali Nurullah Çakır, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve Emniyet Müdürü Necmettin Emre`ye çiçek takdim etti.

“ÇORUM`UN FOTOĞRAFI SÜREKLİ DEĞİŞİYOR”;

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum`un Türkiye`nin yakalamış olduğu kalkınma hamlesini, kendi dinamiklerini de ortaya koyarak farklılığını yansıtan bir durum içerisinde olduğunu söyledi.

Festivalin açılış töreninde konuşan Külcü, “Yaşanılan bu değişim ve dönüşüm, yılların eseri olarak ortaya çıkmaktadır. Girişimcilerimiz cesareti Çorum`u Anadolu`nun parlayan yıldızı haline geldi. Çorum`un 8 bin yıllık tarihe sahip olan kimliğiyle dünyanın birçok kentine göre zengin bir hafızası var. Her bir ilçesi ve bölgesi farklı değerlere ve zenginliklere sahip”; dedi.

Külcü, Belediye olarak gerek altyapı anlamında, gerekse de kültürel ve sosyal anlamda gece-gündüz demeden çalışma sezonunu en güzel şekilde değerlendirdiklerini belirterek, yapılan bu çalışmalarla birlikte Çorum`un fotoğrafının da değiştiğini kaydetti.

“ÇORUM OLARAK TANITIM ATAĞI BAŞLATTIK”;

Bu sene 31`incisi düzenlenen Uluslararası Hitit Fuar ve Festivali`nin açılışında konuşan Vali Nurullah Çakır, Çorum`da geçmişte yaşanılan üzüntü verici olayların bir kenara bırakılıp geleceğe bakılması gerektiğini söyledi.

İlleri ayakta tutan dinamiklerinin birçok farklı yönlerinin bulunduğunu ifade eden Çakır, tanıtım birçok yönünün bulunduğuna dikkat çekti. Hitit Fuar ve Festivali`nin uluslararası boyutunun çok önemli olduğunu kaydeden Çakır, Çorum`un bu şekilde uluslar arası arenada adının duyulduğunu dile getirdi.

Çakır, geçtiğimiz günlerde Çorum olaylarının 31. yıldönümü nedeniyle bir dizi etkinliğin yapıldığını anımsatarak, “Gençlerin geleceğe güvenle bakmasını sağlayan farklı etkinlikler yapmalıyız. Acımızı içimize sindireceğiz ama bir taraftan da bu ve benzeri olayların olmaması içir yol ve haritamızı belirleyeceğiz”; dedi.

Çorum`un tanıtımı noktasında Eylül ayında çok önemli faaliyetlerin yapılacağını ifade eden Vali Nurullah Çakır, konuşmasında şunları söyledi:

“Eylül ayında Polonya`da Hititoloji Kongresi düzenlenecek. Bu kongrede Çorum tartışılacak. Yine Eylül ayının sonunda Amerika`da bir fuara katılacağız. Japonya`daki bir fuarda da Çorum`un tanıtımı yapılacak. Bilkent Üniversitesi ile başlayan tanıtım etkinliklerinde sonbahar ve 2012 yılının ilkbaharında 100 bin kişiye ulaşılması hedefleniyor. Boğazköy Sfenksi`nin Almanya`dan gelmesi ile birlikte bu coğrafyanın birkez daha kamuoyunun gündemine geleceğine inanıyoruz.”;

31. Uluslararası Çorum Hitit Fuarı ve Festivali’nin ilk gününe Mustafa Ceceli damgasını vurdu.

Ünlü sanatçı Mustafa Ceceli, 31. Uluslararası Çorum Hitit Fuar ve Festivali kapsamında fuar alanında halk konseri verdi. Konseri Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün eşi Hatice Külcü ve davetliler de izledi. Fuar alanını dolduran binlerce hayranına unutulmaz bir gece yaşatan ünlü sanatçı, söylediği birbirinden güzel şarkılarla izleyicileri kimi zaman hüzünlendirdi kimi zaman da coşturdu. Ceceli, şarkılarına eşlik eden izleyicilerin isteği üzerine bazı parçaları yeniden söyledi. Sahne performansıyla göz dolduran sanatçı, konser sonunda alkış yağmuruna tutuldu.

Konser sonrasında ünlü sanatçıya Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, plaket ve leblebi hediye etti. Konser, havai fişek gösterileri ile sona erdi.