Erzurum Dede Türbesi ile çevresi modern bir görünüme kavuşacak

28 Kasım 2017 Salı

Belediyemiz tarafından bir süre önce ihalesi yapılan ‘Erzurum Dede Türbe Restorasyonu ve Çevre Düzenlemesi Yapım İşi’ kapsamında yüklenici firma çalışmalarına başladı. Belediye Başkanı Muzaffer Külcü beraberinde Başkan Yardımcısı Ahmet Yabacıoğlu ile çalışmaları yerinde inceledi.

Manevi yönden değer taşıyan noktalar yenileniyor

Erzurum Dede TÜrbesinde incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü,  belediyenin şehri manevi yönden değer taşıyan noktaları ile ilgili imar, ihya ve inşa çalışmalarına düzenli olarak devam ettiğini belirterek, “Daha öncesinden Hıdırlık bölgesinde -cami hariç- geniş bir rekreasyon çalışması yapıp o bölgeyi daha nezih bir hale getirmiştik. Aynı şekilde şehrin değişik noktalarında ki camilerimizle ilgili bakım tamirat ve tadilat çalışmalarımızı düzenli olarak devam ettiriyoruz. Aynı şekilde Kur’an Kurslarımıza yönelik çalışmalarımızı devam ettiriyoruz ve şehrin gerek Hıdırlık, gerek Ulu Mezar ve Çiftlik Mezarlığı noktalarında geniş çaplı bir çalışma yaptık. Şimdi de buna benzer bir çalışmayı ‘Erzurum Dedesi’ veya ‘Erzurum Dede’ diye bilinen bu yerde yürütüyoruz. İnşallah Hıdırellez gününe kadar burada ki çalışmalarımızı tamamlayarak daha sık ziyaret edilen şehrin önemli bir noktası haline getireceğiz” dedi.

Erzurum Dede Türbesi merkez olacak

Bu bölgede geçmişte yapılan bazı düzenlemeler ile ilgili de bilgiler aktaran Başkan Külcü, “2009 yılında görevi devraldığımızda bu bölge sanayi dükkanları bölgesi olarak planlanmıştı. Öyle bir planlamanın gerekçesi ise şuanda bizim de taşımak için çaba gösterdiğimiz Aşağı Sanayi’nin bu tarafa alınmasıydı. İnönü Caddesi’nin olduğu bir yere taşımanın bir anlamı olmadığını şehircilik açısından kentsel yenilenme açısında bir faydasının olmadığını düşündük ve o planla ilgili ruhsatlandırma yapmamıştık. Ve yeni dönemimizde de Erzurum Dede bölgesi ile ilgili hatta sadece burası değil 800 bin metrekare kadar Erzurum Dede bölgesi ve hemen bunun yanıbaşında Akıncılar Kışlası bölgesinde yapılan planlama tamamlanmak üzere ve onun üzerinde de atış alanı olarak bilinen 1 milyon 400 metrekarelik bir alanda da planlama çalışması yaptık. Bunlarla ilgili geniş bilgileri bir süre sonra kamuoyu ile paylaşacağız. Ancak Erzurum Dede bölgesinde yaptığımız planlamada burayı merkez alarak çalışmamızı gerçekleştirdik. Planı açıp baktığımızda da bunu çok net bir şekilde görebiliyoruz. O planlamanın neticesinde 21 bin metrekare büyüklüğünde bir park ortaya çıkarttık. Bunun merkezinde ise Erzurum Dede kabri vardır” dedi.

Erzurum Dede Türbe Restorasyonu ve Çevre Düzenlemesi işi kapsamında türbenin yenileceğini ifade eden Başkan Külcü, “Kadın ve erkek mescitleri ile abdesthaneler olacak. Bisiklet ve yürüyüş yolları yer alacak. Geniş bir piknik alanı yapılacak. Buraya gelecek olan vatandaşlarımız dualarını yapıp mescitlerinde namazlarını kıldıktan sonra uzun vakit geçirmeleri için geniş bir piknik alanı düzenlemesi yaptık” bilgilerini aktardı.

Foto Galeri