21°C parçalı az bulutlu

21°C parçalı az bulutlu

ENGELLİLERİN YÜZÜ GÜLDÜ

3 Aralık 2011 Cumartesi

Dünya Engelliler Günü nedeniyle belediyemiz tarafından düzenlenen programda 34 engelli daha rahat hareket edebilecekleri araçlarına kavuştu.

Yetiştirme Yurdu yerine açılan Lozanevler`deki İşitme Engelliler Lisesi`nde Engelli araçlarının dağıtımı yapıldı. Dünya Engelliler Günü nedeniyle düzenlenen programa Vali Nurullah Çakır, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İl Milli eğitim Müdürü Aytekin Girgin, belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, Altı Nokta Körler Derneği Çorum Şubesi Başkanı Kürşat Abid Ahıshalı, Türkiye Sakatlar Derneği Çorum Şubesi Başkanı Yusuf Hoşnut ve çok sayıda engelli ve engelli yakını katıldı.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, örf, adet ve İslam dininin, değer verilenleri yılda bir kez hatırlamayı doğru bulmadığını belirterek, Anneler Günü, Babalar Günü gibi Özürlüler Günü`nün de batılı kültürün bir ürünü olduğunu anlattı. Annelerin, babaların ve engellilerin yılda bir defa değil, yılın 365 günü hatırlanması gerektiğini vurgulayan Külcü, “asıl özür dili ile hakikati dile getirmemek, gözü ile görmezlikten gelmektir diğerleri ise dünyadaki imtihanımızın bir parçasıdır.”; dedi.

Şu ana kadar 107 adet akülü aracın ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını dile getiren Başkan Külcü, bu çalışmalar kapsamında 71 adet de aküsüz engelli aracın dağıtıldığını şimdi ise 34 aracın daha ihtiyaç sahiplerine verileceğini kaydetti.

Vali Nurullah Çakır ise 2023 vizyonunda çağdaş bir Türkiye noktasına gelmek istenilen anlarda olmazsa olmazları iyi bildiklerini kaydederek, dünyayla entegre olma noktasında ekonomisiyle, kültürüyle çok önemli bir yere gelen Türkiye`nin su, çevre, ekolojik denge ve sosyal hizmet kavramı konularında önemli aşamalar kaydettiğini ifade etti.

İşitme Engelliler Lisesi`nde düzenlenen özürlü aracı dağıtım programında konuşan Vali Çakır, sosyal hizmet kavramını çözemeyen bir milletin 21. yy.`da var olma sürecinde sorun yaşamasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Engellilerin sorunlarını çözmek adına Çorum`da faaliyetler yapmaya karar verdiklerini belirten Vali Çakır, özürlü veri tabanı çalışması ile yol haritasını belirlediklerini, veri tabanı olgunlaştıkça engellilere ulaşma ve hizmet kalitesinde artış olduğunun gözlendiğini söyledi.

Sosyal hizmet kavramının, görevden önce bir vicdan meselesi olduğunu vurgulayan Çakır, son olarak engelliler için hazırlanan 2 projeye bakanlık tarafından onay verildiğini söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından Gülenyüz Rehabilitasyon Merkezi öğrencisi Ferhat Aslan şiir okudu. Kale Uygulama öğrencileri Satılmış Pişkin ve Ayşin Pamaz`ın Çökertme Türküsü eşliğinde halk oyunları oynadığı program protokol üyelerinin 34 engelliye araçlarını dağıtması ve Belediyemiz Türk Halk Müziği korosunun seslendirdiği türkülerle sona erdi.