32°C parçalı az bulutlu

32°C parçalı az bulutlu

ENGELLERİ KALDIRMADA PEK ÇOK ŞEHRE ÖNCÜLÜK EDİYORUZ

4 Aralık 2012 Salı

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum`un engelsiz kent olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirterek, Buharaevler`de engelli çocukların eğitim alabilecekleri merkezin önümüzdeki yıl tamamlanacağını bildirdi.

3 Aralık Dünya Özürlüler Günü nedeniyle Anvatar Otel`de düzenlenen etkinlikte konuşan Külcü, “Yıllar yılı özürlüsüne bakamayan bir devletten bahsettik”; diyerek, bugün artık sosyal devlet olduğunu hatırlayan bir cumhuriyetten söz ettiklerini dile getirdi.

Külcü, konuşmasında şunları söyledi:”Çorum Belediyesi olarak engelleri kaldırmada pek çok şehre öncülük ediyoruz”; diyen Başkan Külcü, yeniden düzenlenen Gazi ve İnönü Caddesi kaldırımlarının Türkiye`ye örnek olduğunu söyledi. “Yılın 365 günü bu ülkede yaşayan her kardeşimiz için `acaba ne yapmalıyız` sancısıyla yaşayan, attığı her adımı bu düşünceyle atan bir medeniyetin ve zihniyetin çocuklarıyız. Geride bıraktığımız 364 günün sonunda 365`inci gün bizim için bir karne gibidir.

Bugün bir kardeşimiz için var olan özür veya engel yarın bir başka kardeşimiz için de olabilir. Bu mevlanın takdiridir. Dünyada yüzde 12 ile 15 arasında bir özürlü nüfusunun olduğu açıklanıyor. 8 milyara yakın dünya nüfusunu düşündüğümüzde 1.2 milyara denk geliyor. Türkiye`de ise 10 milyon civarında kardeşimizden bahsedebiliriz. Burada iki temel problem var. Erişilebilirliğin sağlanması ve bilinçlenme. Erişilebilirlik yerel yönetimlerin, bilinçlenme ise Milli Eğitim ve Sosyal Hizmetler`in kapsamı içerisinde değerlendiriliyor. Bu konuda Çorum Belediyesi olarak engelleri kaldırmada iyi yoldayız. Özellikle kaldırım çalışmalarında çok titiz davranıyoruz. Bunu şehrin tamamında halledilmiş bir mesele haline getireceğiz. Belediyemize ait halk otobüslerinde engelli rampaları yaptık. Yeni yapılan kamu binalarında da özürlü kardeşlerimiz düşünülüyor.

Geçtiğimiz yıl Buharaevler`de özellikle mental özürlü evlatlarımızın eğitimi için bir merkez inşa edeceğimizi söylemiştik. Bugün o merkezin inşaatına başlandı. Bir sonraki yıl, özürlü evlatlarımızın sabahtan akşama kadar eğitim alabilecekleri bir merkezi Çorum`umuza teslim etmiş olacağız. Sosyal devlet olma ilkesi, geçmişten beri konuşulan ancak aksaklıkların yaşandığı bir mevzu idi. “Engelli sandalyesi veremeyen bir devletten bugün bireylerin her türlü ihtiyaçlarının karşılandığı bir noktaya geldik. Yani sosyal devlet olduğunu hatırlayan bir Cumhuriyet`ten bahsediyoruz. Bugün dünden daha iyiyiz. Birlik ve beraberlikle yarınlarımız çok daya iyi olacak.”;dedi.

İyi ki var, iyi ki varsınız

Çorum Spastik ve Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Dr. Neslihan Hüsülüoğulları, “Görenlere ve anlayanlara teşekkür etmek için buradayım. Basın mensubu arkadaşlarımız bizim yanımızda, içtenlikle duygularımızı paylaştılar, dertlerimizi anlatmamızda aracı oldular. Esnaftan ve iş adamlarımızdan bizimle olanlar, maddi ve manevi desteği olanlar oldu belediye çalışanları, Belediye Başkanımız bizi hiç yalnız bırakmadılar. Ama biri daha vardı ki her yapılandan sonra “daha” diye sordu, “Sizler için daha ne yapabiliriz?” Bu “Sizler için başka neler yapabiliriz” sorusuyla gönlümüzü ısıtan, Belediye Başkanımız Muzaffer Külcü `nün saygıdeğer eşi Hatice Külcü`ye teşekkürlerimizi sunmak istiyorum. Çok teşekkür ederim Hatice Hanım sağ olun, sizler gibi insanlar iyi ki var, iyi ki varsınız”; dedi.

Çorum`da yaşayan engelli öğrenciler için Çorum Belediyesi`nin himayesinde, Aile Eğitim Merkezi, Hitit Üniversitesi Aktif Yaşam Kulübü ve Çorum Spastik ve Zihinsel Engelliler Derneği tarafından eğlence programı düzenlendi.

“Eğlencede Engel Tanımıyoruz”; sloganıyla düzenlenen programa katılan öğrenciler gönüllerinde eğlendiler. Öğrenciler ile birlikte pasta kesen Vali Başköy ve Başkan Külcü, günün anısına isteyen öğrencilerle bol bol hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Zübeyde Hanım Uygulama Okulu ve İş Okul`u öğrencilerinin çeşitli oyunları ile devam etti.