Enerjiye dev yatırım

29 Mayıs 2018 Salı

Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül, Ladik’te bulunan Rüzgar Enerji Santrali’nde incelemelerde bulundu.

Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, bazı belediye meclis üyeleri ve daire müdürlerinin katıldığı incelemeler sırasında Rüzgar Enerji Santrali hakkında da açıklamalar Belediye Başkanı Zeki Gül, Çorum Belediyesinin enerji tüketimini karşılamak için yaptıkları Rüzgâr Enerji Santralinin enerji üretimine başladığını söyledi.

Ülkeler yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına önem veriyor ve bu enerji kaynaklarıyla ilgili yoğun çalışmalar yapıyor diyen Başkan Gül, “Türkiye’de son yıllarda yenilebilir enerji çalışmaları yapılıyor. Bu konuda hedefler ortaya konuluyor. Ülkeler bilgi ve birikimini artırmaya gayret ediyorlar. Türkiye’de de yenilenebilir enerji kaynakları konusunda önemli mesafe kat eden bir ülke haline geldi. Ülkemizin önümüzdeki yıllarda yenilenebilir enerji politika ve stratejileriyle ilgili büyük planları var. Devletimiz yenilenebilir enerji üretim ve tüketimini teşvik ediyor. Bu alanda yatırım yapacak olanlara destekler veriliyor” dedi.

Çorum Belediyesi olarak bu teşvikleri ciddiye aldıklarını ve kendi enerjilerini üretmek için proje geliştirdiklerini ifade eden Belediye Başkanı Zeki Gül: “Hem çevreye ve doğaya duyarlı bir belediyecilik anlayışı ile hem de sürekli artan enerji ihtiyacımızı karşılamak amacıyla büyük yatırıma imza attık. Şehrimizin gelişimine yönelik önemli yatırımlar yapan bir Belediye olarak, tükettiğimiz enerjiyi karşılamak amacıyla Rüzgâr Enerji Santrali kurduk. Türkiye’nin 2023 yılındaki rüzgâr enerjisinden elde ettiği enerjiyi 20 bin Megavatlık bir kapasiteye yükseltmek gibi bir hedefi var.

Biz de Belediye olarak bu hedefe katkı sağlamış olacağız. Türkiye’de elektrik – enerji üretiminde rüzgâr enerjisinin payı düşük. Belediyemizin bu yatırımıyla birlikte bu seviyenin artırılmasına az da olsa katkı sağlayacağız.  Rüzgâr Türbini kurulması için sürekli rüzgârların olması gerekiyor. Biz de bölgemizdeki Rüzgâr Türbini kurabileceğimiz alanları araştırdık. Şehrimize en yakın neresi olabilir ve sağlıklı bir enerji üretimi yapabiliriz diye belirlenen alanları inceledik. Samsun, Ladik İlçesi Budakdere Köyü Mevkiinin Rüzgâr potansiyelinin enerji üretimine uygun olduğunu belirledik” dedi.

Başkan Gül: “Türbinlerin montajı bitti. Şu anda enerji üretimine başladık. Türbinlerden her bir tanesinin kanat çapı 80 metre. Yüksekliği ise 60 metre. Toplam 4 tane türbin var. Bir rüzgâr türbininden üreteceğimiz enerji miktarı 3 milyon 500 bin kilovat saat. 4 türbinden toplam 14 milyon kilovat saat enerji üretiyoruz. Rüzgâr Enerji santralinin maliyeti; 6.592.000 Euro. Kurulumunu tamamladığımız ve enerji üretimine başladığımız rüzgâr türbinleri 6 – 7 yıl gibi bir sürede kendilerini amorti ederek ortalama 20-25 yıl enerji üretimi yaparak. Çorum Beledimize ve çevreye büyük katkılar sağlayacağını öngörüyoruz” diyerek Rüzgâr Enerji Santralinin vatandaşlara ve şehir için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Foto Galeri