Çorum'da Festival coşkusu var

19 Haziran 2014 Perşembe

Çorum 34, kez Uluslararası Hitit Fuar ve Festivali’ne ev sahipliği yaptı. Hürriyet Meydanı’nda düzenlenen açılış kortejinde Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli kentlerinden festivale katılan ekipler, kültürel kucaklaşmanın en güzel örneğini sergilerken, halkın ilgisi ve coşkusu da dikkat çekti.

Vali Sabri Başköy, Belediye Başkanvekili Zeki Gül, Emniyet Müdürü Salih Erkan Tarancı, protokol üyeleri ve vatandaşların ilgiyle takip ettiği kortejin sürpriz konuğu usta gazeteci-fotoğrafçı ve belgesel yapımcısı Coşkun Aral oldu. Aral kısa bir selamlama konuşması yaparak, protokol üyelerini ve Çorumlular’ı selamladı.

Mehter Bölüğü’nün konseri ile başlayan açılış törenine saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam edildi. Coşkun Aral, Belediye Başkanvekili Zeki Gül ve Vali Sabri Başköy’ün konuşmalarından sonra, festivale katılan Kosova, Polonya, Kırgızistan, Montenegro ve KKTC’den katılan ekiplerin yanısıra, Adana, Giresun, Samsun, Zonguldak, Kayseri ve Çorum ekipleri de açılış törenine katılarak, birbirinden güzel gösterilere imza attı.

`Güzel bir program hazırlandı`

Fuar ve Festivali’nin kortej geçişi töreninde konuşan Belediye Başkan Vekili Zeki Gül, 1981 yılından itibaren aralıksız olarak her yıl düzenlenen Hitit Fuar ve Festivali’nin bu yıl 34.sünün düzenlediklerini hatırlatarak, Anadolu’nun yükselen değeri olan festivalin Çorum’u kültür, sanat ve sosyal yönden daha ileri noktalara taşıdığına inandıklarını söyledi.

18 – 22 Haziran tarihleri arasında dolu dolu festival programı hazırladıklarını belirten Gül, konserler, tiyatro oyunları, sahne gösterileri, açık hava film gösterileri, halk oyunları ve daha birçok gösteriyi hemşehrilerinin beğenisine sunacaklarını, festivalin 34 yıllık tecrübeyle her yıl farklı etkinliklere ev sahipliği yaparak şehrin tanıtımı için hakikaten büyük bir fırsat olduğunu ifade etti.

Gül, konuşmasında şöyle dedi; “Bu festivali planlarken Çorum’un sosyal, kültürel ve ekonomik hayatına nasıl daha çok katkı sağlayabiliriz, şehrimizi nasıl daha çok tanıtabiliriz bilinciyle planlıyoruz. Çok şükür bu hedefimizi büyük ölçüde gerçekleştiriyoruz. Çorum artık, büyük organizasyonların yapıldığı, sempozyumların, çalıştayların düzenlendiği kısaca ülkemizi ilgilendiren konuların konuşulduğu bir şehir oldu. Bu duruma gelmemizde en büyük katkı hiç şüphesiz Çorum Belediyesi’nindir.

Çorum; son yıllarda sahip olduğu kalkınma dinamiği ile ülkemizin hızla gelişen, etki alanını sürekli artıran bir şehir oldu. Bu kalkınma sadece belli bir alanda değil birçok sahada kendini göstermektedir. Şehrimiz, parkları, caddeleri, sokakları, sanayisi, ekonomisi, kültürel birikimine yaptığı yatırımlarla çok büyük bir mesafe kat etmiş ve Anadolu’muzun önemli bir değeri haline gelmiştir

Çorum’un bugün geldiği konum; Türk insanının önü açıldığı takdirde neleri başarabileceğinin kanıtıdır. Halkımız, valiliğimiz, belediyemiz, diğer devlet kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla işbirliği içinde bu gelişimin sürekli olması için üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz.

Biz, Çorum Belediyesi olarak, Hitit Fuar ve Festivalinin insanımızın tümünü kuşatacak bir yapıya kavuşmasını istiyorduk. Bunu da siz saygıdeğer hemşehrilerimizle birlikte başardığımızı düşünüyoruz.

Çorum’un binlerce yıllık kültürünü, diğer şehirlerimize ve başkaca kültürlere taşımak istiyoruz. 34. Uluslararası Hitit Fuar ve Festivali’nin programını bu anlayış çerçevesinde oluşturduk.

Çorum’da özellikle 2009 yılında Belediye Başkanımız sayın Muzaffer Külcü’nün göreve gelmesiyle birlikte yapımı devam eden, tamamlanan, planlanan projelerle birlikte gözle görülür bir değişim ve gelişim yaşanmaktadır. Fiziki yatırımların yanında sosyal belediyecilikte de büyük adımlar atıldı. Kadın Kültür Sanat merkezlerimiz, engelli kardeşlerimiz için yapılmış olan eğitim merkezimiz, Necip Fazıl Kültür Merkezimiz, evde bakım hizmetlerimiz, gönül köprüsü gibi projelerimizle sosyal belediyecilik alanında büyük başarılara imza attık.

5 gün sürecek olan festivalimiz kapsamında; kültürel hayatımıza hareketlilik kazandıracak etkinliklerden, gençlerimize yönelik konser ve eğlence programlarına, sanayi ürünlerimizin sergileneceği tanıtım fuarlarından, çocuk ve yetişkinlere yönelik tiyatro oyunlarına kadar geniş yelpazede bir festival programı hazırladık.

Bu fuar ve festival günleri boyunca kıymetli Çorumlu hemşerilerimiz için, tarih ve doğa gezileri, minikler futbol gösterileri, çocuk tiyatroları, birçok sanatsal faaliyet, açık hava sinema gösterisi ve ticari manada bazı çalışmalar olacak. Bunların yanında;

Kıymetli sanatçılarımız ve ülkemizin sevilen sesleri Zara’yı, Murat Göğebakan’ı, Cengiz Özkan’ı, Sinan Özen’i, Yıldız Tilbe’yi, Ceza’yı sizlerle buluşturuyoruz. Festival münasebetiyle Çorum’umuza teşrif eden Kosova, Polonya, Kırgızistan, Montenegro, KKTC olmak üzere, Adana, Giresun, Samsun, Zonguldak ve Kayseri’den gelen değerli misafirlerimize, yürekten hoş geldiniz diyorum. Tüm Çorumluları 22 Haziran Pazar gününe kadar devam edecek festival etkinliklerimize davet ediyor, hepinize sevgi ve selamlarımı sunuyorum. Fuar ve festivalimizin Çorum’a ve hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyorum.”