Çorum ve Gimhae ‘Kardeş Şehir’ oluyor

19 Ekim 2017 Perşembe

Çorum Belediyesi ile kardeş şehir olma çalışmalarının devam ettiği Kore Cumhuriyeti’nin Gimhae şehri belediyesinden bir heyet Çorum’a geldi.

Kardeş şehir çalışma ziyareti kapsamında Belediyenin hayata geçirdiği projeleri inceleyen heyet daha sonra kentin tarihi ve turistik yerlerini gezdi.

Heyet şehir turunun ardından ise Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’yü ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Gimhae Belediyesi İdari ve Otonom İşler Bürosu Genel Müdürü Jang Sengın, Kore Savaşı’nda verdiği desteklerden dolayı Türkiye’yi kan kardeşi olarak kabul ettiklerini dile getirerek, “Çorum’u gezdik ve tarihi mirasının çok eskilere gittiğini gördük. Çorum ile Gimhae şehrinin benzer özellikleri var. Büyüklüğümüz Çorum ile aynı. KOBİ şehriyiz ve 2 bin yıllık bir tarihi geçmişimiz var. İki şehir kardeş şehir olduktan sonra çok çeşitli alanlarda işbirliği yapabiliriz. Bu kardeşlik Kore ile Türkiye arasında ilişkilerin daha da gelişmesini sağlar. Ayrıca sıcak karşılamadan dolayı da teşekkür ediyorum” dedi.

‘BİR ÇOK ULUSLAR ARASI MESELEDE ORTAK DÜŞÜYORUZ’

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ise sözlerine ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

Kore Savaşı’nda başlayan ilişkilerin 1957 yılında diplomatik ilişkilere dönüştüğünü ve iki devlet arasında 60 yıldan beri devam eden bir diplomatik ilişki olduğunu belirten Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “Bu 60 yıllık dönemde ilişkilerin sorunsuz bir şekilde yaşanmış olması dolayısıyla da ayrıca mutluyuz. Gerek Kore gerekse Türkiye dünyada huzurun barışın tesis edilmesi için bir mücadele sergiliyorlar. Bunu uluslararası platformalar da görüyoruz. Dünyanın bir bütün olarak barış içinde yaşayabilmesi için güçlü bütün aktörlerin çaba göstermesi lazım. Dünyanın neresinde olursa ortaya çıkan bir kargaşa önce etrafını sonra daha geniş bir coğrafyayı etkileyen olay haline dönüşüyor. Bu tür meselelerde görüş birliği içinde olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Birçok uluslararası meselede ortak düşünüyor olmamız ve ortak fikirler etrafından buluşuyor olmamız ikili ilişkilerimizi de her geçen gün biraz daha güçlendiriyor. 2 binli yılların başında sahip olduğumuz karşılıklı ticaret hacmi bugün 3-4 katına ulaştı. Bunun her iki ülke lehinde de artarak devam etmesini diliyoruz” dedi.

‘KORE’DEN TÜRKİYE’YE DAHA ÇOK TURİST GELEBİLİR’

Türkiye’nin turizm konusunda dünyada çok iddialı bir ülke olduğunu vurgulayan Başkan Külcü, “Ülkemiz hem tesis hemde gelen turist bakımından dünyanın en önde gelen ülkelerinden birisidir. Kore Cumhuriyeti’nden gelen turist sayısında son yıllarda artış var ve daha da fazla turist gelebileceğini umuyoruz. Türkiye’ye yılda 30 milyon turist geliyor ve bunun 300’de birini ise Koreliler oluşturuyor. Bu sayının çok az olduğunu düşünüyorum ve bu karşılıklı işbirliği ile şehrimize de yeni turistlerin gelmesine fırsat vererek sayıyı artırmalıyız. Hem bizim hemde sizin birbirimize göre farklı avantajlarımız var. Yıllık 20 milyar dolar turizm geliriyle Türkiye daha önde görünürken makine ve elektronik sanayinde de sizin ülkeniz daha ileride bir performans sergiliyor. Kardeş şehrimiz olacak Gimhae’nin bir KOBİ şehri olduğunu öğrenmekten dolayı da memnunum.  Gimhae’nin 2 bin yıllık bir geçmişi ve genç bir nüfusu olduğu öğrendim. Bu yönleriyle baktığımızda şehrimize çok benziyor. Çorum’un 5 bin yıldan daha fazla bir tarihi var. KOBİ niteliğinde çok sayıda sanayi tesisine sahip ve genel olarak da genç bir nüfusa sahibiz. Bu benzerliklerimiz umarım bizi ileri de daha iyi ilişkilerin oluşmasına motive eden unsurlar olur” şeklinde kaydetti.

Başkan Külcü ziyaretten duyduğumu memnuniyeti dile getirerek Kore heyetine teşekkür etti. Ziyaretin sonunda ise karşılıklı olarak hediye takdimi yapıldı.

Ziyarete Gimhae Belediyesi İdari İşler Daire Müdürü Şin Jongi, Kültür Varlıkları Bölüm Şefi Song Wonyong, Müze İşletmesi Daire Başkanı Won Yougn Song, Kültürel İşbirliği Sorumlusu Pak Jinsu, Ekonomik İşbirliği Sorumlusu Ho Jebong ile Türkiye Koreliler Derneği Başkanı Yongdurk Park  katıldı.