21°C parçalı bulutlu

21°C parçalı bulutlu

ÇORUM NAMAZGÂHI İBADETE AÇILACAK

19 Aralık 2011 Pazartesi

Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurul Başkan Yardımcısı Hakkı Acun, Çorum`da Devane`de bulunan Namazgah`ın restore edilerek Ramazan ayında açmayı planladıklarını söyledi.

Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurul Başkanı Mehmet Akif Işık, Başkan Yardımcısı Hakkı Acun, restorasyon hazırlığı devam eden Namazgah`da incelemelerde bulundular.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Namazgah`ın Hutbe ve Mimber`inin tarihi özellik taşıdığını söyledi. Restorasyon sürecinde bu iki yapının üzerindeki sıva ve harcı kazıyarak orjinal taşlara ulaşmayı beklediklerini belirten Külcü, Namazgah Güreş Stadı`nı yıkacaklarını, ayrıca bölgede bazı eski evlerde kamulaştırma çalışması yapıp alanı genişleteceklerini bildirdi.

Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurul Başkan Yardımcısı Hakkı Acun ise Türkiye’de bulunan namazgahlar hakkında bilgiler vererek, şunları söyledi: “Özellikle sıcak yörelerde namazgahlar yaygındır. Anadolu’da çok eski bir gelenektir. Peygamberimiz, Mekke’den Medine’ye giderken de Küba adı verilen bir mescitte konaklamıştır. Namazgahların ilk yapım geleneği oradan gelmektedir. Mescid-i Nebevi’nin de ilk hali namazgahtır. Sonradan üzeri kapatılmıştır. Burada amacımız bu kültürü tekrar yaygınlaştırıp yaymak. Gelecek kuşaklara bu kültürü aktarmak. Ramazan ayında burayı açmayı planlıyoruz.”;