31°C az bulutlu

31°C az bulutlu

ÇORUM ER MEYDANI BU YIL DA KIRKPINAR’I ARATMADI

11 Eylül 2012 Salı

Çorum Belediyesi tarafından düzenlenen Geleneksel Yağlı Karakucak Güreşleri`nde bu yıl başpehlivanlığı Ali Gürbüz kazandı. Son iki yılın Kırkpınar Başpehlivanı olan Ali Gürbüz, rakiplerini yenerek 2012 Çorum Güreşlerinin başpehlivanı oldu.

Nazmi Avluca Spor Tesisleri`nde 09 Eylül Pazar günü gerçekleştirilen güreşlerde Türkiye`nin dört bir yanından 400`e yakın güreşçi er meydanına çıkarken, halkın ilgisi de güreşlere hayli yoğun oldu.

TBMM İdare Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, Milletvekili Dr. Cahit Bağcı, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Güreş Federasyonu Başkanı Bekir Çeker, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Tevfik Kış, Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, Çorum Belediye Başkan Yardımcıları Nurettin Karakaya ve Turhan Candan, çok sayıda belde belediye başkanı ve çok sayıda davetli katıldı.

Güreşler öncesi Tertip Heyeti adına selamlama konuşması yapan Belediye Başkan Yardımcısı Nurettin Karakaya, 2010 yılından itibaren Belediye Başkanı Muzaffer Külcü`nün talimatlarıyla Yağlı ve Karakucak güreşlerini bir arada yaptıklarını, Yıllardır Edirne`de yapılan yağlı güreşlerin en seçkin pehlivanlarını Çorumlu güreş severlerle buluşturduklarını ifade etti.

Başkan Yardımcısı Nurettin Karakaya, Çorum Belediyesi olarak 2009 yılından beri ata sporu güreşe ciddi manada el atarak yıldızlar ve gençler kategorisinde bulunan güreşçileri Çorum Belediyespor çatısı altında topladıklarını vurgulayarak “Güreşçilerimiz Dünya ve Avrupa`da önemli başarılar elde ettiler. Çorum, yıllardır güreş sporunda şampiyonlar yetiştirmiş bir ildir. Mahmut Atalay, Tevfik Kış ve Nazmi Avluca gibi şampiyonları çıkarmış bir şehirdir. Çorum Belediyesi olarak hedefimiz yeni şampiyonlar yetiştirmektir.”; diye konuştu.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, geleneksel yağlı ve karakucak güreşlerinin açılışında yaptığı konuşmada güreş sporunun yiğit ve mert adamın işi olduğunu söyledi. Başkan Külcü, Türkiye`nin dünya genelinde katıldığı spor müsabakaları içerisinde hem bireysel olarak hem de takım halinde en çok güreşte başarılı olduğunu, şampiyonluklar ve madalyalar kazandıklarını söyledi.

Çorum Belediyesi olarak geleneksel hale getirdikleri yağlı ve karakucak güreşlerinin Çorumluların sevgisiyle 400.-500. yılının da yapılacağına inandığını belirten Başkan Külcü, “Keşke hafta içerisinde yaşamış olduğumuz o üzücü hadise hiç yaşanmasaydı. Keşke ondan önce Doğu Anadolu`da, Doğu`da yaşamış olduğumuz olaylar olmasaydı. Bugün bunları davullu zurnalı bir eğlence ortamında yapsaydık. Biz de şehitlerimizin anısına bu günümüzü tamamlamayı tercih ettik. İnşallah bu acılar insanımızın gördüğü, tarihimizin gördüğü son acılar olarak tarihe geçer. Allah milletimize inşallah başka acılar yaşatmaz.”; dedi.

“Bu topraklar kolay vatan olmadı”; diyen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “Bu toprakları vatan yaparken Çanakkale`de de Galiçya`da da Filistin`de de dört bir cephede şehitler verdik. Dün verdik; gerekirse bugün de şehitlerimizi vermeye devam ederiz. Ama Allah`tan niyazımız şehitlerimizin olmamasıdır.”; dedi.

Ata sporu güreşe katkı veren ve bu günlere getiren, tüm dünyaya tanıtan Türk`ün büyüklüğünü ve gücünü bütün dünyaya gösteren ünlü güreşçileri de anmayı ihmal etmeyen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Türk güreşine önemli katkılar sağlamış Adil Candemir, Mahmut Atalay, Hamit Kaplan, Çitlili Kazım gibi büyükleri rahmetle anarken, yaşayan efsaneleri de hayırla yad etti. Başkan Külcü, ünlü şair ve yazar rahmetli Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu`nun şu dizeleriyle sözlerini tamamladı. “Şu yeryüzü er meydanı, yiğit sevmez her meydanı, yürek size yorgan döşek, koç yiğide ver meydanı”;.

KATEGORİLER VE ÖDÜL ALAN SPORCULAR

Baş : Ali Gürbüz, Fatih Atlı, Osman Aynur