Çorum’dan Nuri Pakdil geçti

20 Şubat 2015 Cuma

Türk Edebiyatı’nın yaşayan en büyük ustalarından olan Nuri Pakdil, kendi adına düzenlenen Vefa Gecesi’ne katıldı. Çorum Belediyesi ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Çorum Şubesi tarafından düzenlenen “7 Güzel Adamdan Biri: Nuri Pakdil” programına Çorumlu edebiyatseverler yoğun ilgi gösterdi.

Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet Yabacıoğlu, Alper Zahir ve Turhan Candan, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mustafa Ercan ve çok sayıda davetli katıldı. Nuri Pakdil’in hayatını anlatan sinevizyon gösterimi ile başlayan vefa gecesinde daha sonra Belediye Başkan Yardımcısı ve TDED Çorum Şube Başkanı Turhan Candan bir konuşma yaptı. Nuri Pakdil’i Çorum’da görmekten onur duyduklarını söyleyen Candan, “Nuri Pakdil, edebiyatımızın yaşayan en büyük şair ve yazarlarından birisidir. Nuri Pakdil, 7 Güzel Adam’ın ağabeyidir” dedi.

Daha sonra sahneye çıkan edebiyatçılar Necip Evlice ve Arif Ay ile Çorum İmam Hatip Lisesi Müdürü Hüseyin Kır, Nuri Pakdil’in edebi kişiliği ve onunla ilgili anılarını seyirciyle paylaştı.

Program sonunda Nuri Pakdil ve diğer konuşmacılara çiçek takdim edildi. Pakdil, sevenlerine kitaplarını imzaladı.

Yoğun kar yağışına rağmen ilgi fazlaydı

7 Güzel Adam’dan Nuri Pakdil’e Vefa Gecesi, programına ilgi hayli yoğun oldu. Yoğun kar yağışı ve havanın çok soğuk olmasına aldırış etmeyen Çorumlu edebiyatseverler gecede Devlet Tiyatro Salonu’nu neredeyse tamamen doldurdu.

Her yaştan ve her meslek grubundan izleyicinin katıldığı gecede, izleyiciler yaklaşık bir buçuk saat süren programı sonuna kadar ilgiyle izledi.

Pakdil: Çorum denince aklıma İskilipli Büyük Şehidimiz Atıf Hoca gelir

Ünlü şair ve yazar Nuri Pakdil, kendisi adına düzenlenen gecede yaptığı konuşmada Çorum denince ilk akla gelen ismin İskilipli Atıf Hoca olduğunu söyledi.

Her programında olduğu gibi Çorum’daki programına da kendine has selamıyla konuşmasına başlayan Pakdil, “Hepinizi anti kapitalist, anti faşist, anti nazizst, anti nasyonalist, anti siyonistve en önemliside Türkiye özeline ait olmak üzere anti firavunist bilinçle selamlıyorum. Yaşasın ezeli ebedi ulu önderimiz Hz.Muhammed’e olan sarsılmaz bağlılığımız.” dedi.

Türkiye’de, tanzimat dönemi ile başlayan yabancılaşma sürecinde halkın inançlarına karşı bir edebiyat oluştuğunu ifade eden Nuri Pakdil, “1923’te yabancılaştırma girişimiyle de halkımız bir kimlik değişimi yapmaya zorlandı. Kimliğinden koparılmaya başlandı. 7 güzel adam olarak anılan bizler ülkemize edebiyatla gelen bu yabancılaşmanın yine edebiyatla atılabileceğine inanıyorduk. Edebiyat dergisini çıkarmaya işte bu düşünceyle karar verdik. Eedebiyat, bizim için güzel söyleme eylemi değildir. Edebiyat bizim için bir duruş bir karşı koyuş bir muhalefet aracıdır.” dedi.

Müslüman halkların yaşadığı coğrafyalarda batı öğretimi bir insanlık trajedisi yaşandığını, Müslümanlar olarak her nerede ve ne durumda olsalar sömürgecilere karşı bir cephe oluşturulması gerektiğinin önemini anlatan Pakdil, “Ben Türkiye’nin özellikle ortadoğu bağlamında tartışılmaz önemde bir işlevi olduğuna inanıyorum. Gençlere tavsiyem çok okumaları kendilerini çok iyi geliştirmeleri ve en az birtane iyi derecede yabancı dil öğrenmeleridir.” diye konuştu.

Hikâyeleri ilgiyle dinlendi

Nuri Pakdil, kendisi adına düzenlenen gecede kendisine sorulan sorulara içtenlikle cevap verdi. Özellikle Üstad Necip Fazıl’la ilgili anlattığı hikâyeler ise salonu dolduran yüzlerce seyirciyi gülümsetmeye yetti.

Candan: Nuri Pakdil, nesillerin kalbinden tutan bir şair, bir devrimcidir

Belediye Başkan Yardımcısı ve TDED Çorum Şube Başkanı Turhan Candan, 7 Güzel Adam’dan Nuri Pakdil’e Vefa Gecesi’nde yaptığı konuşmada Nuri Pakdil’in hayatını okumaya, yazmaya ve düşünmeye ayırdığını bunları yaparken de başta kendisi olmak üzere şehrini, ülkesini ve dünyaya değiştirme adamış değerli bir şahsiyet olduğunu söyledi.

Çorum Belediyesi olarak sadece gençliğin değil aynı zamanda medeniyetimizin de bu yüzyıldaki mihenk taşlarından birisi olun Nuri Pakdil’i Çorum’da ağırlamaktan onur duyduklarını dile getiren Turhan Candan, “Nuri Pakdil’in insanları güzelliğe, iyiliğe ve gerçekliğe yönelten uyarılarına dikkat kesilmemiz gerekiyor. Üstat yaşadığımız mekâna, kardeşlerimize, arkadaşlarımıza, vatanımıza, milletimize; iki elimizle ve bütün yüreğimizle nasıl sarılacağımızı bize düstur olarak bırakıyor. Bütün İslam coğrafyasına karşı, mazlum milletlere karşı, Türkiye olarak tarihi sorumluluğumuzu; tavrıyla, sükûtuyla, sözleriyle bize yeniden hatırlatıyor.” dedi.

Çorum Belediyesi olarak, milletin diline, dinine, fikrine, şehrine, ülkesine hizmet eden herkese büyük bir minnet duyduklarının altını çizen Turhan Candan, “Bu topraklara olan sevdasını eliyle, diliyle, hizmetiyle ifade edenlere tarifsiz bir sevgi ve muhabbet besliyoruz.Ben Üstad Nuri Pakdil’e davetimizi kırmayıp geldiği için, bize ruhumuzu, niyetlerimizi, ufkumuzu, eylemlerimizi diri tutmanın her yaşta mümkün olduğunu öğrettiği için şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

İzleyiciler, kitap imzalatmak için uzun kuyruk oluşturdu

Program sonunda sevenleri için kitaplarını imzalayan Nuri Pakdil, gördüğü yoğun ilgi karşısında hayli duygulandı. Program bitiminde sahneye kurulan stand önünde uzun kuyruk oluşturan edebiyatseverler, ünlü şair ve yazar Nuri Pakdil’le fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi.