Çorum’da, Fıkıh ve Medeniyet konuşuldu

14 Mart 2017 Salı

Belediyemizin düzenlediği “Medeniyet Konuşmaları”; programının 12.si yapıldı. “Fıkıh ve Medeniyet”; konulu konferansı Prof. Dr. Kaşif Hamdi Okur verdi.

İslam Hukuku, Fıkıh Usulü, Osmanlı Düşünce Tarihi, Türk Hukuk Tarihi gibi alanlarda yaptığı akademik çalışmalarla tanınan Prof. Dr. Kaşif Hamdi Okur, medeniyet kavramının toplumlara ve kültürlere göre farklı anlamlarda kullanıldığına dikkat çekti. Okur, “Medeniyet, insan topluluklarının maddi bakımdan ilerlemesini kast eden bir kavramken İslam tarihinde medeniyet kavramı inanç ve ahlak nizamının tümünü anlatan bir kavram olarak kullanılıyor. Olaya buradan bakarsak sahabelerin yaşamlarıyla şekillenen İslam fıkhı da İslam Medeniyetinin omurgasını oluşturur.”; dedi.

Batı medeniyeti teknoloji, Yunan medeniyeti felsefe, İslam medeniyeti ise bir fıkıh medeniyetidir diyen Hamdi Okur, İslam medeniyetinin yeniden gelişim sergilemesi için, fıkıh alanında yeniden değer üretmesi gerektiğini vurguladı. Konferansa Ak Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Kültür ve Sosyal İşleri Müdürü Mustafa Ercan ve çok sayıda vatandaş katıldı.