32°C parçalı bulutlu

32°C parçalı bulutlu

ÇORUM BELEDİYESİ TÜRKİYE’YE BİR ÖRNEK

31 Mayıs 2011 Salı

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı hemşehrimiz Prof. Dr. Lütfi Akça, Çorum Belediyesi`nin ilçe belediyelerine ağabeylik yaptığını söyleyerek bunun Türkiye`ye örnek bir model olduğunu söyledi.

Müsteşar Prof. Dr. Lütfi Akça dün Belediye Başkanı Muzaffer Külcü`yü makamında ziyaret etti. Ziyarette Akça`ya DSİ Bölge Müdürü Halit Uzunkaya ve Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı da eşlik etti. Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Katı Atık Bertaraf Projesi`nde son aşamaya gelindiğini belirterek desteklerinden dolayı Prof. Akça`ya teşekkür etti. Sabah yapılan Çevre Belediyeler Birliği toplantısı hakkında Akça`ya bilgi sunan ve AB hibesi ile yapılacak olan Katı Atık Arıtma Tesisi`nde bundan sonra sürecin hızlanacağını belirten Külcü, projenin hayata geçmesinde Prof. Akça`dan büyük destek aldıklarını ve işin sürekli takip edildiğini bildirdi.

Projede geri dönülmez bir noktaya geldiklerini anlatarak müşavirlik ihalesinin ardından 3-4 ay içinde uygulama ihalesinin de yapılmasını ve gelecek yıl sonbaharda tesisin bitirilmesinin planlandığını anlatan Külcü, ilçe belediyelerine bakanlığın yolladığı araçlar haricinde Çorum Belediyesi`ne de 32 yeni çöp kamyonu aldıklarını dile getirdi.

Müsteşar Akça, Avrupa Birliği hibe projelerinde özellikle Brüksel`de prosedürlerin Türkiye bürokrasisinden bile fazla olduğunu ancak hızlandırılması için büyük gayretler sarf ettiklerini bildirdi. Çorum`un yaklaşık 1,5 yıl sonra katı atık bertaraf tesisine kavuşacağını ifade eden Akça, 4 ayrı noktadan da ilçelerden Çorum`a atıkların taşınacağını söyledi.

Diğer yandan Çorum Belediyesi`nin ilçe ve belde belediyelere destek vererek ağabeylik yaptığını söyleyen Akça, bunun Türkiye`deki diğer belediyelere örnek bir model olduğunu ifade etti.

İlçelerdeki her belediyenin artık çöp ve itfaiye araçları olduğunu bu araçların masraflarının da fazla olduğunu kaydeden Akça, “Bunun ortaklaşa yürütülmesi gerekmektedir. katı atık, arıtma ve su hizmetleri gibi hizmetlerin tek elden bir birliktelik çatısı altında yürütülmesi ülkemizdeki diğer illere de ortak olacaktır”; dedi.

Prof. Dr. Akça ayrıca Çorum`da bakanlığın kriterlerine göre proje getiren hangi belediye olursa olsun destek verdiklerini de ifade etti. Belediye Başkanı Külcü ziyaretin ardından Prof Akça`ya bakır ibrik hediye etti.