27°C parçalı bulutlu

27°C parçalı bulutlu

ÇORUM’UN GELECEĞİNE AKADEMİK BAKIŞ

25 Ekim 2011 Salı

Belediyemiz, şehrin geleceğine dönük imar uygulamaları ve şehir planlaması çalışmalarında yapacağı çalışmalarla ilgili Orta Doğu Teknik Üniversitesi ( ODTÜ ) akademisyen ve öğrencilerinden faydalanmak üzere Çorum`a davet etti. Bu kapsamda ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Işık ile birlikte 9 akademisyen ve 48 Şehir Plancılığı bölümü öğrencisi Çorum Belediyesi`nin davetlisi olarak şehrimize geldi.

13 farklı grup oluşturarak Çorum`da incelemelerde bulunan ekip daha sonra Belediye Başkanı Muzaffer Külcü`yü ziyaret etti. Başkan Külcü`ye Çorum`da yapacakları çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Oğuz Işık, Çorum`da yapacakları çalışmalar kapsamında öncelikle Çorum`un problemlerini tespit edeceklerini, daha sonra ise 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı çalışması içerisine girecekleri ifade etti.

Prof. Dr. Oğuz Işık, bu çalışmayla birlikte şehir plancılığı bölümünde okuyan öğrencilere günlük hayatta karşılaşabilecekleri sorunları da anlatacaklarını, öğrencilerin bizzat uygulama ile mesleklerini daha iyi öğrenmelerine yardımcı olduklarını vurgulayarak “Öncelikle çok genel bir Çorum resminden başlayacağız.

Çorum`un 20-30 yıl sonra nasıl olmasını istiyoruz? 1900`lü yıllardan bu yana devam eden bir sanayileşme hareketi var. Bunu devam ettirmek istiyor muyuz? Bu sorular ışığında nasıl bir bir strateji geliştireceğiz? Bunlara bakacağız. En son aşamada ise bu durumun mekansal resmini çizeceğiz.”; dedi.

60 kişilik bir ekiple 4-5 gün boyunca Çorum`da adeta beyin jimnastiği yapacaklarını dile getiren Prof. Dr. Işık, “Buradan çıkacak sonuçlar eminim tüm Çorum`u çok ilgilendirecektir. Birinci aşamada bunlar yapılacak.

İkinci aşamada ise daha ayrıntılı bölgelere gireceğiz. Daha noktasal alanlarda ne gibi müdahalelerde bulunabilir konusunu çalışacağız.

Yani ilk dönem çizmiş olduğumuz genel resmin çerçevesinde müdahale edeceğimiz alanları belirleyeceğiz. Böylece bu alanlarla ilgili projeler geliştireceğiz. Bu çalışmalar sizin geleceğe dönük vizyonunuzda da çok önemli olacaktır diye düşünüyorum.”; diye konuştu.