ÇORUM’UN GELECEĞİNE AKADEMİK BAKIŞ

9 Nisan 2012 Pazartesi

Belediyemiz, şehrin geleceğine yönelik imar uygulamaları ve şehir planlamacılığında ön çalışma niteliğindeki projede büyük bir aşama kaydetti. Geçtiğimiz aylarda Çorum Belediyesi`nin daveti üzerine Çorum`a gelerek çalışmalar yürüten 7 akademisyen ve 48 öğrenciden oluşan grup Çorum kent planı üzerinde yaptıkları ilk değerlendirmeleri Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ile paylaştı.

13 farklı grup oluşturarak Çorum`da incelemelerde bulunan ekip aradan geçen zaman içerisinde çalışmalarını tamamlayarak hazırlanan raporu Başkan Külcü`ye sundu. Başkan Külcü`ye Çorum`un kent planı üzerinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr Çağatay Keskinok, şehrin geneli ve alt bölge düzeyinde çalışmalar gerçekleştirdiklerini, farklı gelişme senaryoları üzerinde durduklarını ve yirmiye yakın farklı gelişme senaryosu ürettiklerinin ifade etti. Doç. Dr. Çağatay Keskinok, öğrencilerin ürettikleri bu senaryoları Çorum kent planına yansıtmaya çalıştıklarını ve 1/1000 ölçeğinde makro plan elde ettiklerini dile getirdi. Keskinok, “Çorum`un 20-30 yıl sonra nasıl olmasını istiyoruz? 1900`lü yıllardan bu yana devam eden bir sanayileşme hareketi var. Bunu devam ettirmek istiyor muyuz? Bu sorular ışığında nasıl bir strateji geliştireceğiz? Bu konulara değindik. Elimizde yaklaşık 23 civarında proje var. Umarım bu çalışma bundan sonra yapılacak olan Nazım İmar Planına bizlerin ürettiği topluca bir katkı olur. Bundan sonraki çalışmalarımız bizim arkadaşlarımızın çalıştıkları, kentin değişik bölgelerine ilişkin daha ayrıntılı planların elde edilmesine yönelik olacak. Bu planlama çalışmalarıyla Çorum`daki çalışma dönemini sona erdireceğiz.”; dedi.

Mümkün olduğu kadar Çorum`un hizmet sunumu ve dağılımında kendine has toplumsal etkenlerini göz önünde bulundurmaya çalıştıklarının altını çizen Keskinok, “Kentin hangi bölgelere doğru geliştirileceğine dair çalışmalar yaparken mekansal adaleti sağlamaya çalıştık.”; diye konuştu.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü de yapılan çalışmanın önemine değinerek Çorum için hayırlı sonuçlar çıkacağına inandığını söyledi. Teorik çalışmaların ne kadar pratiğe yansıtılabilirse o kadar güzel bir şehrin ortaya çıkacağına inandığının altını çizen Külcü, “Belediyemiz şu anlayışa ulaştı. Sosyal yaşam alanlarını ne kadar geniş tanzim edebilirsek, planlama döneminde buraları ne kadar iyi tasarlar isek sonrasındaki yaşam kalitesi de o kadar yüksek oluyor. Bizler yönetici olarak bu anlayışı yakalamış durumdayız. İnsanlarımız, yaşam kalitesi daha yüksek; yollarıyla, parklarıyla, okullarıyla, hastaneleriyle bunların daha iyi planlandığı bölgelerdeki yaşamı arzular hale geldi.”; dedi.

Çorum`un kentleşmesine yönelik hayalini de ODTÜ`lü akademisyen ve öğrencilerle paylaşan Başkan Külcü “Batı ülkelerinden hangisine giderseniz gidin hepsinde şu durumla karşılaşıyorum. Kentin merkezinde yüksek katkı ve ticari merkezleri yoğun olduğu bir yaşam alanı oluşturmuşlar. Merkezin kenarına doğru çıktığınızda daha az katlı yaşam alanlarını görüyoruz. Aslında bu durum gelişmişlik standardını da gösteriyor. Bu benim hayalim. Umarım bunu hayata geçirmek, en azından şehrin bir bölümünde başarabilmek mümkün olabilir.”; dedi.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum`un geleceğine ışık tutacak bu çalışmayı Çorum`a gelerek gerçekleştiren ODTÜ`lü heyete teşekkür ederek başarılı çalışmalarının devamını diledi.