20°C parçalı az bulutlu

20°C parçalı az bulutlu

ÇORUM’DA MEHMET AKİF ERSOY’A VEFA

14 Mart 2012 Çarşamba

Belediyemiz ve Hitit Üniversitesi tarafından İstiklal Marşı’nın Kabulü`nün 91. yıldönümü nedeniyle “İstiklal Marşı ve Mehmet Akif`i Anma” konulu bir panel düzenlendi.
Devlet Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen ve oturum başkanlığını Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Kocaoğlu’nun yaptığı panele 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Bayram, Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bakan ve emekli öğretim görevlisi Mehmet Tatlısu konuşmacı olarak katıldı.

Milli şair Mehmet Akif Ersoy’un yaşamının ve eserlerinin yanı sıra İstiklal Marşı’nın tarihçesinin de ele alındığı panele özellikle öğrencilerin ilgisi yoğun oldu.

Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, panel öncesi yaptığı konuşmada her milleti sembolize eden şahsiyetler olduğunu belirterek, Türk milletini, Türk toplumunun milli ve manevi değerlerini en iyi temsil eden şahsiyetin de Mehmet Akif Ersoy olduğunu vurguladı.
Mehmet Akif’in isminin salonlarda zorla anılan birisi olmadığını dile getiren Candan, Türkiye’nin normalleştikçe ünlü şairin değerinin daha iyi anlaşılmaya başlandığını vurguladı.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan da yaptığı açış konuşmasında bir daha İstiklal Marşı’nın yazılamayacağını ve ay yıldızlı bayrağın ise sonsuza dek dalgalanacağını söyledi. Prof. Dr. Alkan, İstiklal Marşı’nın Türk milletinin geçmişte yaşadığı acıları, çektiği ızdırapları ve milli değerlerini muazzam bir şekilde yansıtan eser olduğunun altını çizdi.
İstiklal marşının sipariş üzerine yazılmadığını vurgulayan Prof. Dr. Alkan, “İstiklal Marşı, yazıldığı dönemi en iyi şekilde anlatan bir hürriyet tezahürüdür”; dedi. Mehmet Akif Ersoy’un yeteri kadar bilinmediğine dikkat çeken Alkan, ünlü şairin Safahat isimli eserinin ciddi nasihatler içerdiğini kaydetti.

Panelin oturum başkanlığını yapan Samsun
19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, “Hepimiz bilmem neyiz yerine gelin hepimiz Akif olalım” dedi.
Türk milletinin bir daha İstiklal Marşı yazmayacağını dile getiren Doç. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, bunun Türk toplumundan bir Akif daha çıkmayacağı anlamına gelmediğini ifade etti. Türk milletin özlemlerini, hasletlerini 10 kıt`ada aktaran başka bir yüreğin bulunmadığını anlatan Kocaoğlu, bugüne kadar böyle bir başka yüreğin de çıkmadığını kaydetti. Kocaoğlu, Mehmet Akif’in ömrünün sonuna kadar devletine ve milletine samimi bir şekilde hizmet ettiğini açıkladı. İstiklal Marşı’nın her kıtasıyla büyük bir tarih dersi verdiğini anlatan Kocaoğlu, “İstiklal marşımız bu milleti en iyi şekilde tanımlıyor. Bugün bir çok kişi bunu düşünerek iyi analiz etmeli. İstiklal Marşı bir tarih bestesidir. Kıymetini bilmek lazım” ifadelerini kullandı.

Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bakan ise, “Mehmet Akif demek his demek. Vatan ve vatan sevgisi demek. Aşk demek. İstiklal demek” dedi.
İstiklal Marşı’nın yazıldığı, ülkenin işgal edildiği günlerin çok geride olmadığına vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Bakan, bugün o günleri yaşayan insanların hala hayatta olduğunu belirtti. Bakan, bunların bilindiğinde bu ülke üzerinde oynanan oyunların, sahnelenmek istenen senaryoların daha iyi anlaşılacağının altını çizdi. 91 yıl önce bu ülkeyi bölmek ve parçalamak isteyenlerin bugün yeni ve farklı senaryoları hayata geçirmeye çalıştığını dile getiren Bakan, bunlara dur diyebilmek için tarihin çok iyi bilinmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Bayram ise Mehmet Akif Ersoy`un günümüzde iyi algılanması gerektiğini söyledi. Her dönemde değerli insanlara yeteri kadar değer verilmediğini anlatan Doç. Dr. Yavuz Bayram, “Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy her yönüyle örnek alınacak, değer verilecek bir fikir adamıydı. Milli mücadelede bağımsızlık adına sesini yükselten aydınların başında gelen bir isimdi. Kendisi sadece vatan aşkı millet sevdasıyla yoğrulduğu için oldukça mütevazi bir insandı. Ancak Mehmet Akif Ersoy hayatının son günlerince hak etmediği muameleyle karşılaşmıştır. Ülkesine yapılan haksızlıklara tahammül edememiş Mısır`a giderek, yapılanlara kendince isyan etmiştir. Milli şairimize yaşamında verilmeyen değeri günümüzde vermek zorundayız. Mehmet Akif Ersoy sadece isimle anılacak bir değer değildir, M. Akif Ersoy`un hayatı, yaşantısı ve düşünceleri bağımsızlığımızı anlatmanın en güzel örneğidir”; diye konuştu.

Celal Bayar Üniversitesi emekli öğretim görevlisi Mehmet Tatlısu da. Mehmet Akif Ersoy`un yaşamı boyunca mütevazi ve alçak gönüllü bir insan olduğunu söyledi.

Mehmet Akif Ersoy`un hayatından kesitler sunan Mehmet Tatlısu, Akif`in şiirlerinden mısralar okuyarak yaptığı konuşmasında millet olarak Akif`in hayatının örnek alınması gerektiğini ifade etti.

Paneli Vali Yardımcısı Sait Topoğlu, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Mustafa Köse, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Eker, İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Özüdoğru, Müftü Mehmet Aşık ve çok sayıda öğrenci izledi. Panel sonunda katılımcılara günün anısına plaket takdim edildi.