20°C parçalı az bulutlu

20°C parçalı az bulutlu

Bosnalı öğrencilere türkçe eğitim seti

14 Kasım 2015 Cumartesi

Çorumlu’nun yaptığını başkası yapmadı

Çorum Belediyesi, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da Türkçe öğrenmek isteyen öğrencilere eğitim ve kırtasiye seti hediye etti.

Saraybosna’ya bağlı Vogoşça Belediyesi sınırları içerisinde yer alan Mirsad Prnjavorac İlkokulu’nda düzenlenen törene Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ile birlikte Saraybosna Büyükelçisi Cihat Enginay, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Ateş, Yunus Emre Enstitüsü Saraybosna Kültür Merkezi Müdürü Mehmet Akif Yaman, Bosna Hersek Federasyon Eğitim ve Bilim Bakanı Elvira Dilberoviç ile birlikte çok sayıda öğrenci ve öğrenci velisi de katıldı.

Başkan Külcü ve misafirlerin okula girişi sırasında yüzlerce öğrenci misafirlerini uzun süre ayakta alkışlayarak sevgilerini gösterdi.

Çorum Belediyesi tarafından hazırlanan Türkçe Eğitim Setlerinin dağıtımı öncesi düzenlenen tören öğrencilerin hazırladıkları gösterilerle başladı. Türkçe müzik ve halk oyunu gösterilerini başarıyla sunan öğrenciler, izleyicilerden bol bol alkış aldı. Daha sonra protokol konuşmalarına geçilen programda sırasıyla Mirsad Prnyavorac İlkokulu Müdiresi Sabina Salçin, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Ateş, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve T.C Saraybosna Büyükelçisi Cihat Enginay birer konuşma yaptı.

Program sonunda Türkçe’yi seçmeli ders olarak seçen öğrencilere hazırlanan eğitim çantalarını Başkan Külcü ile birlikte Saraybosna Büyükelçisi Cihat Enginay bizzat takdim etti. Törenin sonunda programa katılanlar toplu fotoğraf çektirdi.

Külcü: Türkiye ve Bosna kadim bağlarla birbirine bağlı

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Türkiye ve Bosna Hersek’in tesadüflerin ya da menfaatlerin bir araya getirdiği iki devlet değil, kadim bağlarla birbirine bağlı iki milletin devletleri olduğunu söyledi.

Belediye Başkan Yardımcıları Zeki Gül ve Alper Zahir, Belediye Meclis üyeleri ve birim müdürleri ile Bosna Hersek’e giden ve orada Türkçe öğrenmek isteyen öğrencilere yönelik hazırlanan eğitim setlerini öğrencilere hediye eden Başkan Külcü, “İnancımızla, tarihi köklerimizle, milli ve kültürel değerlerimizle, yaşadıklarımızla, dostluklarımızla birbirine kadim bağlarla bağlı iki milletiz. Bizim 600 yıl öncesinden gelen birlikte yazılmış ve adeta birlikte yaşanmış bir hikayemiz var.” dedi.

Çorum halkının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın ve Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun selamlarını ve sevgilerini getirdiğini ifade eden Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “Bizler hem manevi değerlerle, hem de topraklarımıza kimlik kazandıran bu eserlerle kurulmuş güçlü bir ilişkinin temsilcileriyiz. Saraybosna, Çorum’dan daha fazla Osmanlı izi taşıyor. Daha çok ecdadımıza ait eser barındırıyor.Buradan gururla ifade ediyorum ki ülkemizin, Türkiye Cumhuriyetimizin en büyük şansı da bu anlayışa sahip idareciler tarafından yönetilmesidir. Gerek etrafımızda gerekse dünyada yaşanan tüm olaylara baktığımızda bir gerçeği görüyoruz. İstanbul, Bosna, Bağdat, Şam, Kahire, Medine, Mekke bunların hepsi aslında aynı kaderi yaşıyorlar. Zamanla görülecek ki, birimize ne olursa aslında hepimize de o olacak. Onun için birbirimizi daha çok ziyaret etmeli, böylece muhabbetimizi, sevgimizi artırmalı ve bunu işbirliği içinde yaptığımız çalışmalar ve ortaya çıkacak işler, eserlerle de taçlandırmalıyız.” dedi.

Yunus Emre Enstitüsü’ne teşekkür

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Boşnak öğrencilere yönelik eğitim setlerinin dağıtım töreninde kendilerini Bosnalı öğrencilerle buluşturan Yunus Emre Enstitüsü’ne teşekkür etti. Yunus Emre Enstitüsü’nün ecdadının mirasına hizmetkarlık yaptığının altını çizen Başkan Külcü, “Bizim, Belediye olarak şehrimizde yaptığımız hangi kültürel faaliyet varsa, Yunus Emre Enstitüsü de büyük bir sorumluluk anlayışı ile bunu Balkanlar`da, Orta Asya`da, Afrika`da; dünyanın dört bir yanında yapıyor. “Tercihim Türkçe”; projesi kapsamında bugün bir araya geldik. 105 okulda Türkçemiz seçmeli ders olarak okutuluyor. 6000`i aşkın öğrenci Türkçe öğreniyor. Biz de Yunus Emre Enstitüsü`nün organizasyonuyla 4000 öğrencimize Çorum`dan hediyeler getirdik. İhtiyaç duyulduğu zaman yine öğrencilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.