Belediyemizden şehir içi ulaşımına bilimsel çözüm

27 Nisan 2015 Pazartesi

Belediyemiz, şehir içi trafiğinde yaşanan ulaşım ve trafik sorununa kalıcı ve köklü çözümler üretmek için kolları sıvadı.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Niyazi Erusluile birlikte imzaladığı protokol kapsamında kent merkezinde yaşanan ulaşım ve trafik sorununa 3 aşamada hayata geçirilecek projelerle neşter vurulacağını söyledi.

Belediyemiz, bu projeyle büyükşehir belediyeleri dışında ulaşım ve trafik sorununa köklü çözüm bulmak amacıyla projeler hazırlatan Türkiye`deki ilk il belediyesi olacak.Şehir içi ulaşım konusunda 6 yıldır akıllı kavşak uygulaması da dahil olmak üzere farklı çalışmalar yapan şu anda 6 akıllı kavşak uygulamasına ilave olarak 3 kavşakta daha demo uygulamasını devam ettiren Çorum Belediyesi, şehir içi ulaşım ve trafik sorununu çözmek amacıyla Yalova Üniversitesi ile işbirliği yapma kararı aldı. Yalova Üniversitesi`yle imzalanan protokol kapsamında Çorum`un ulaşım ve trafik sorunu için bilimsel çözümler ortaya konulacak.

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu ile protokol imzalayan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, üç aşamada gerçekleştirilecek proje çalışmasıyla, Çorum`un Ulaşım Master Planı`nın hazırlanmış olacağını dile getirdi.

Büyükşehirler için zorunlu olan Ulaşım Master Planı`nın il belediyeleri için zorunlu olmadığını, ancak vizyonel bir yaklaşımla Çorum`u geleceğe hazırladıklarını ifade eden Başkan Külcü, “2019`da tüm aşamalarının tamamlanacağı bilimsel çalışmanın sonuçları tereddütsüz olarak hayata geçirilecek”; dedi.

Protokol imza töreninde Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Özdemir, Yrd. Doç. Dr. Yavuz Delice ve Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yabacıoğlu da hazır bulundu.

Kent İçi Ulaşım ve Trafik Düzenlemesine ilişkin yeni bir adım atıyoruz.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada Çorum Belediyesi`nin son 6 yılda ulaşıma önemli yatırımlar yaptığını söyledi.

Trafik açısından, hayatı kolaylaştıracak her türlü tedbiri aldıklarını, güvenli ulaşım için arayışlara devam ettiklerini ve yatırımlar yaptıklarını ifade eden Külcü, “Son yıllarda milli gelirin artışıyla birlikte araç sayısındaki fevkalade artışı da ayrıca dikkate almak gerekiyor. Çorum`da 2003 yılında 80.000 civarında araç varken 12 yıl sonra bu sayının 150.000`e çıkması da yine sorunun ana unsurlarından birisidir. Şüphesiz bu araçların en az yarısı merkezdedir.”; dedi.

Sürdürülebilir bir ulaşım stratejisi için ulaşım konusunda Türkiye`de en tecrübeli üniversitelerden birisi olan Yalova Üniversitesi`ni çözüm ortağı olarak seçtiklerinin altını çizen Başkan Külcü, “Bu isteğe bağlı bir tercih olmaktan çok, tecrübenin bizi götürdüğü adres olarak ortaya çıkmıştır. Yalova Üniversitesi ile yapacağımız çalışmalar tamamlandığında, inşallah daha sağlıklı bir ulaşım stratejisine nasıl ulaşacağız, bunun yol haritasına kavuşmuş olacağız.Trafik yönetim projesinde ilk önce bu şehrin trafik anlamında bir fotoğrafı çekilecek. Mevcut yollarımız. Uzunluklarıyla genişlikleriyle. Kavşaklarımız, sinyalizasyon sistemimiz, otobüs duraklarımız, taksi duraklarımız vb. trafiği etkileyen ne kadar faktör varsa bunların öncelikle fotoğraflamasını yapacaklar. Hatlarımızın uzunluğu kısalığı, toplu ulaşımda kullandığımız araçlarımızın niteliği, duraklama modelimiz, vs. maliyetlerimiz adeta analiz edilecek. Toplu ulaşımda Çorum Belediyesi`nin neler yapacağı belirlenecek. Yine orada da önce mevcut halimizin fotoğraflanması, sonrasında ona göre tespitler ve tabi sonrasında Çorum Belediyesi’nin atacağı adımlar gelecek.Daha sonra ise ulaşım master planını ortaya çıkarmamız söz konusu. Bu, Çorum Belediyesi için şu an bir zorunluluk değil ama 2019 yılında Türkiye`deki bütün belediyelerin büyük şehir belediyesi modeline geçeceğini ön görüyor isek bir vizyon ve hedef olarak bunu önümüze koyuyoruz.”; dedi.