Belediyemiz, Eşref Ertekin’in günlüklerini kitaplaştırıyor

20 Ekim 2016 Perşembe

Hitit Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meral Demiryürek ve eğitimci yazar Abdulkadir Ozulu, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’yü ziyaret etti. Demiryürek ve Ozulu, Çorum Belediyesi tarafından basımı gerçekleştirilecek olan “Eşref Ertekin’in Günlüklerinden Bir Zamanlar Çorum” adlı kitabın taslak çalışmasını Başkan Külcü’ye takdim etti.

Çorum’un zengin bir kültüre sahip olduğunu, Çorum Belediyesi`nin de bu zengin kültürün korunması ve sonraki nesillere aktarılması hususunda titizlikle çalıştığını kaydeden Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “İlimizde yer alan maddi ve manevi bütün kültür öğelerini, kültürel değerlerimizi araştırıyor, açığa çıkarıyor ve bir eser haline getirip şehrimizin ve Türkiye`mizin kültür hafızasına kazandırıyoruz. Çorum`un tarihine ışık tutacak ve gelecek nesillere aktarılacak miras niteliğindeki; yazılı, sözlü ve görsel kaynaklarımıza Çorum`un hafızası konumundaki Kent Arşivi`nde en kolay ulaşabilecek şekilde hemşehrilerimizin hizmetine sunuyoruz. Hasan Eşref Ertekin de Çorum’da yaşamış ve kütüphanecilik yönüyle şehrimizin kültürel hayatına büyük hizmetlerde bulunmuş saygın bir şahsiyettir. Eşref Ertekin’in bir döneme ışık tutan günlüklerini, notlarını bir kitap haline getiren Demiryürek ve Ozolu hocalarımıza emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu eserin basımını gerçekleştirip Çorum’un kültürel hafızasına kazandırmış olacağız.”dedi.

Meral Demiryürek ve Abdulkadir Ozulu da hazırlamış oldukları“Eşref Ertekin’in günlüklerinden Bir Zamanlar Çorum” adlı kitap hakkında Başkan Külcü’ye bilgi vererek, Hasan Eşref Ertekin`in 1892 ve 1979 yılları arasında Çorum’da yaşamış ve şehrin kültür hayatına büyük hizmetlerde bulunarak hafızalarda derin izler bırakmış saygın bir şahsiyet olduğunu belirterek “Eşref Ertekin, ilimizde modern kütüphaneciliğin kurucusu olmuştur. Çorum’da onun adına Eşref Ertekin Kütüphanesinin ve Eşref Hoca Caddesinin bulunması, kadirşinas Çorumlunun Eşref Ertekin’e olan vefa ve saygı borcunu ödeme gayretinin güzel yansımalarıdır. Eserde Ertekin’in günlük türü, hayatı, eserleri ve hizmeti öz olarak anlatıldı. Geniş bir zaman aralığında kaleme aldığı günlükler ilk defa bu kadar kapsamlı bir eser aracılığıyla paylaşılmış oldu. Çorum’da şehir-üniversite kaynaşmasını en önemli konuların başında gören ve ortak projemizi teşvik eden Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’a ve bu eserin yayımlanarak nihai hedefe, okuyucuya ulaşmasını sağlayan Belediye Başkanı Sayın Muzaffer Külcü’ye teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz”; diye konuştular.