Belediye’den hat sergisi

2 Haziran 2016 Perşembe

Çorum Belediyesi, Çorumlu hattat Mehmet Memiş`in eserlerinden oluşan Hat Sergisini Çorumlu sanatseverlerle buluşturacak.

Çorum Belediyesi Sanat Galerisinde 3Haziran Cuma günü saat 16.30`da açılacak olan sergi 18 Haziran`a kadar açık kalacak. Çorum`da daha öncede Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği`nin organize ettiği talebelerinin de eserlerinin yer aldığı bir sergi açan Mehmet Memiş, bu zamana kadar çok sayıda ülkede ve Türkiye`nin farklı şehirlerinde sergiler açtı.

Çorum`da sergi açıyor olmasının kendisi için ayrı bir önemi olduğunu belirten Mehmet Memiş, “Bu sergileri memleketime bir vefa borcu olarak görüyorum. Ayrıca burada hat sanatını öğrenmeye ve icra etmeye çalışan arkadaşlarım var. Onlara da bu konuda yardımcı olmaya çalışıyorum. İnşallah ileriki yıllarda onlarla birlikte Çorum`da “Çorumlu Hattatlar Sergisi”; yapmayı arzu ediyorum”; dedi.

Son yıllarda yerel yönetimlerin kültür ve sanat faaliyetlerine daha fazla yer vermeye başladığını ve bu durumun ülkemizin kültürel kalkınması açısından çok önemli olduğunu söyleyen Mehmet Memiş, “Özellikle bu faaliyetlerin Anadolu`da yaygınlaşması, buralardaki sanat kabiliyetlerinin gün yüzüne çıkmasına ve bu alanda ülkemizin çıtasının yükselmesine katkıda bulunacaktır. Çorum Belediyesi`nin de bu anlamda çok güzel faaliyetler yaptığını biliyorum. Belediye Başkanımız Sayın Muzaffer Külcü`ye ve ekibine çok teşekkür ediyorum”; dedi.

Doç. Dr. MEHMET MEMİŞ(MEHMET RÂMÎ)

Çorum`un Bayat İlçesine bağlı Yoncalı Köyünde 1960 yılında doğdu.İlkokulu köyünde, ortaokulu Bayat`ta okudu.1980 yılında Çorum İHL`den, 1984`te Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi`nden mezun oldu. Üniversite yıllarındaKonyalı Hattat Hüseyin Konevî`denHat dersleri aldı. Daha sonraçalışmalarına İstanbul`da Hattat Hasan Çelebi ile devam etti.Merhum Prof. Dr. Ali Alparslan`dan ta`lik ve divani yazılarını meşketti. 1992 de hattat Hüseyin Konevî`denicazet aldı.1985-1988 yılları arasında Topkapı Sarayında Türk Süsleme Sanatları (Tezhib) kurslarına katıldı. Daha sonra burada üç yıl Hat Sanatı dersleri verdi.

Aynı zamanda bir akademisyen olan sanatçı Marmara Üniversitesinde, Geleneksel Türk Sanatları Anasanat dalında yüksek lisans,Türk-İslam Sanatları Tarihi Bilim Dalında doktora yaptı. 1993-1999 yılları arasında Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde çalıştı. 1999 yılında Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesine, Türk-İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalına öğretim üyesi olarak atandı. Halen bu görevini sürdürmekte, güzel sanatlar fakültesinde de Hat Sanatı dersleri vermektedir.

Resmi vazifesi dışında meraklılarına hat dersleri vermeyi prensip edinen sanatçı, verdiği kurslarla birçok talebe yetiştirdi. Yurt içinde ve yurtdışında çok sayıda müşterek sergiye katıldı. Çoğu uluslararası olmak üzere (Frankfurt, Marburg, Viyana, Tahran, Şam, Halep, Tedmur, İslamabad, Lefkoşe, Tiran, Bişkek, Brüksel, Roma gibi şehirlerde) 25 kadar kişisel sergi açtı. Türk İslam sanatları alanında makale ve tebliğler yayınladı. Seminerler ve konferanslar verdi. Katıldığı çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalarda on adet ödül kazandı.Son zamanlarda imzalarında “Ramî”; mahlasını kullanan Mehmet Memiş, ağırlıklı olarak sülüs, nesih ve celi sülüs dallarında çalışmalar yapmaktadır.